16-metė vilnietė užbaigė savo proveržio sezoną sekmadienį Levene (Belgija) nuskindama istorinį Lietuvai pasaulio čempionės titulą, kuris jai atvėrė ir olimpines duris.

Praėjusį pavasarį D. Banevič pirmąsyk tapo Europos čempione, bet liko nusivylusi vasara, kuomet Europos žaidynėse tenkinosi bronza.

Tuomet jai iš rankų išslydo bilietas į 2024-ųjų olimpines žaidynes, kuriose laukia breiko debiutas, ir jaunoji šokėja buvo nusiteikusi kategoriškai.

„Po Europos žaidynių pasakiau, kad laimėsiu pasaulio čempionatą. Bet atėjus varžyboms išmečiau iš galvos visas mintis, visą spaudimą. Stengiausi tiesiog mėgautis akimirka, dėl to ir pavyko. Negaliu net apsakyti, ką jaučiau, kai sužinojau laimėjusi – gal tik po penkių minučių pradėjo mintys dėliotis“, – pasakojo Nickos pseudonimu breiko bendruomenėje žinoma sportininkė.

Planetos pirmenybių finale ji nurungė 40-metę japonę Ayumi Fukushimą, kuri auksą buvo pelniusi 2021 metais.

„Tai labai patyrusi, tituluota šokėja. Visi sako, kad buvo įdomu stebėti kovą tarp 16-metės ir 40-metės. Man pačiai buvo malonu su ja varžytis, nes gerai ją pažįstu, varžybose matomės beveik kiekvieną mėnesį. Po finalo palinkėjau jai sėkmės, kad laimėtų olimpinį kelialapį netrukus vyksiančiose Azijos žaidynėse“, – atsiliepė D. Banevič.

Delfi paklausta, ar pati norėtų šokti breiką iki 40 metų kaip jos finalo varžovė, būsimoji olimpietė šypsojosi.

„Taip, tikrai. Breiką galima šokti nors ir visą gyvenimą. Aišku, geriausios sportinės formos amžinai neišlaikysi. Bet noriu šokti kuo ilgiau ir tuo mėgautis.

Breikas daugumai žmonių yra visiška naujiena, manau, kuo toliau, tuo labiau visuomenė jį pažins. Nors breikas atsirado ne taip jau seniai, mūsų kultūra yra labai stipri, esame labai vieninga bendruomenė“, – sakė Nicka.

Anot jos, pasaulio čempionate dalyvavo beveik visos stipriausios varžovės, išskyrus Europos žaidynių čempionę iš Nyderlandų Dewi Sardjoe, kuri dar praėjusį birželį pelnė olimpinį kelialapį.

Tad po metų Paryžiuje konkurencija turėtų būti panaši. Ką būsimoji olimpietė jaučia galinti nuveikti Prancūzijos sostinėje?

„Šiuo metu noriu pasimėgauti kelialapiu, nes kelias iki jo buvo sunkus. Noriu atsigauti, labai gerai, kad dabar nebereikės tiek važinėti, rinkti reitingo taškus. Galėsiu daugiau treniruotis salėje ir koncentruotis į žaidynes. Tikslai Paryžiuje? Noriu įeiti į istoriją ir stovėti ant prizininkų pakylos“, – drąsiai pareiškė D. Banevič.

Iš Belgijos ji parskrido kartu su savo mama Alina, lydinčia per visas keliones. Šeimyninį tandemą pati Nicka vadina geriausia komanda.

„Mano mama yra mano didžiausia pagalbininkė. Ji visada šalia – ar reikia kažką paduoti, ar tiesiog apkabinti. Esame geriausia komanda. Jei kitų šalių komandos susideda iš 10 ar 20 žmonių, mes visur keliaujame dviese, bet vis tiek esame geriausia komanda“, – patikino D. Banevič.

Dėl pasaulio breiko čempionės laurų ir vienintelio olimpinio kelialapio Levene rungėsi 96 šokėjos. Breikui tapus olimpine sporto šaka, D. Banevič už titulą atiteks beveik 30 tūkst. eurų dydžio valstybės premija.

Tarp vyrų Lietuvai atstovavę Rokas Šaltenis ir Denisas Ščiglo tenkinosi atitinkamai 69-a ir 80-a vietomis tarp 97 dalyvių.

2024-aisiais breikas debiutuos olimpinių žaidynių programoje. Vyrų ir moterų varžybose dalyvaus po 16 pajėgiausių sportininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)