Įnirtinga kova užkulisiuose tarp dviejų pretendentų į FIDE vadovo postą ir jų atstovų Lietuvoje baigėsi simboline G. Kasparovo pergale. LŠF prezidentas Aleksandras Černovas buvo įpareigotas rugpjūtį Trumsėje (Norvegija) vyksiančiame FIDE kongrese Lietuvos balsą atiduoti už buvusį pasaulio čempioną.

Tiesa, atvirai išreikšti palaikymo ilgamečio FIDE prezidento K. Iliumžinovo konkurentui dauguma LŠF narių nedrįso – pasirinktas slaptas balsavimas. Be to, A. Černovas dar prieš prasidedant visuotiniam susirinkimui iš posėdžių salės išprašė visus žiniasklaidos atstovus, nors įprastai sporto federacijų konferencijos būna atviros visuomenei.

Anot susirinkimo dalyvių, LŠF prezidentas pageidavo net viešai neskelbti balsavimo rezultatų, bet šis jo pasiūlymas buvo atmestas.

Balsavime dalyvavo 25 LŠF nariai, du balsadėžėje rasti biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Suabejojo prezidento sąžine

Nepaisant LŠF visuotinio susirinkimo išreikštos pozicijos, G. Kasparovas negali jaustis garantuotas dėl Lietuvos balso.

Sekmadienį A. Černovas pagaliau atvirai pripažino palaikantis K. Iliumžinovo kandidatūrą. FIDE kongresas prezidentą rinks slaptu balsavimu, o mesti biuletenį į urną Norvegijoje teks būtent A. Černovui.

Nors LŠF vadovas užtikrino balsuosiantis taip, kaip nutarė dauguma LŠF narių, kai kurie jų nelinkę pasitikėti A. Černovu.

Aleksandras Černovas

„Atvirai pasakius, sunku patikėti“, – paklaustas, ar neabejoja prezidento sąžine, neslėpė vilnietis Vidmantas Zaura.

Vietoje A. Černovo nusiųsti į FIDE rinkimus specialų delegatą buvo mėginama ir LŠF taryboje, ir visuotiniame susirinkime, bet nesėkmingai.

„Šitas klausimas buvo gražiai užtušuotas. Nors mūsų prezidentas įpareigotas balsuoti už G. Kasparovą, žinome, kad jis protegavo V. Putino patikėtinį ir savo poziciją dėliojo gana aiškiai.

Nuo Stalino laikų šachmatai buvo neatskiriami nuo politikos. Kai SSRS subyrėjo, tą tradiciją perėmė Rusija. Matome, kas vyksta: G. Kasparovas yra Kremliaus ir Maskvos opozicijoje, todėl mūsų, lietuvių, pareiga rinkti normalų prezidentą“, – samprotavo V. Zaura.

Pasiūlė atstatydinti

Tuo tarpu A. Černovas abejojantiems jo pasirinkimu FIDE kongrese patarė išsirinkti naują LŠF prezidentą.

„Aš ketinu jiems pasiūlyti atstatydinti mane, jei manimi jie netiki“, – teigė nuo 2012 metų federacijai vadovaujantis verslininkas, patikinęs, jog ketina eiti pareigas iki kadencijos pabaigos.

Paprašytas pakomentuoti LŠF visuotinio susirinkimo balsavimo rezultatus, A. Černovas tvirtino, jog jie atspindi nuomonių apie FIDE prezidento rinkimus įvairovę.

„Norint tiksliai įvertinti situaciją, reikia truputėlį pagyventi šachmatų pasaulyje. Abu kandidatai turi daug ir teigiamų, ir neigiamų ypatybių. O pasirinkimas, kuris įvyks už poros savaičių Norvegijoje, lems šachmatų gyvenimą keletui metų į priekį. Yra žmonių, kurie siekia dramatiškų pasikeitimų, yra žmonės, kurie vertina stabilumą. Vieni vertina politinę įtaką sporte, kiti radikaliai nusiteikę prieš ją. Todėl nuomonių įvairovė buvo labai didelė, ir G. Kasparovo persvara šiame balsavime buvo minimali.

Aš turiu neblogus asmeninius santykius su K. Iliumžinovu. Jis yra profesionalus politikas ir žmogus, kuris moka suprasti. Nemanau, kad dėl to, kas įvyko šiandien, bus sugadinti Lietuvos santykiai su K. Iliumžinovu, jei jis rinkimus laimės. Bet kuriuo atveju, šiuos santykius aš pasistengsiu išsaugoti. Svarbiausia, kad pavyko pasiekti tikslą, jog pati federacija spręstų savo reikalus nepaisant didžiulio spaudimo, kurį patyriau per paskutinius keletą mėnesių“, – dėstė LŠF vadovas.

FIDE kongresas Trumsėje vyks rugpjūčio 11-13 dienomis. Buvęs Kalmukijos autonominės respublikos prezidentas, milijonierius K. Iliumžinovas FIDE vadovauja nuo 1995 metų, o jo priešininkas, vienas geriausių visų laikų šachmatininkų G. Kasparovas rinkimuose dalyvauja pirmą kartą.

Kirsaną Iliumžinovą (dešinėje) remia ir Vladimiras Putinas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)