Tokia klaida - pirma per visą penkiakovės istoriją?

D. Rimšaitės ir Romano Diačkovo duetas po trijų rungčių užtikrintai pirmavo pasaulio taurės mišrių dvejetų komandinės estafetės finale, o lemiamoje - kroso ir šaudymo - rungtyje jų pranašumas prieš artimiausius varžovus siekė pusę minutės.

Tačiau tuomet trasoje bėgusi D. Rimšaitė, dėl nesuprantamų priežasčių susipainiojusi, nusprendė perduoti estafetės lazdelę savo kolegai R. Diačkovui, nors buvo įveikusi tik vieną iš dviejų ratų. Teisėjai jau po kelių akimirkų Rusijos komandai parodė raudoną kortelę ir diskvalifikavo ją iš varžybų.

Tokiu būdu aukso medaliai atiteko Latvijos porai Jelenai Rublevskai ir Denissui Čerkovskiui, sidabro - ukrainiečiams Viktorijai Tereščiuk ir Pavlui Tymoščenkai, o bronzos - vokiečiams Janinei Kohlmann ir Alexanderiui Nobiui. Lietuviai šiose varžybose nedalyvavo.

Visi prizininkai po finišo negalėjo atsistebėti tokiu įvykių posūkiu ir vienbalsiai tvirtino, kad panašios klaidos ar atvejo savo karjeroje neprisimena.

„Tai buvo visiškas siurprizas, niekas to nelaukė. Iš pradžių pamaniau, kad gal ir man jau laikas išbėgti į trasą, bet nusprendžiau, kad palauksiu savo rato. Džiaugiamės dėl savo pergalės, bet užjaučiame rusus“, - teigė D. Čerkovskis.

V. Aminovas įsakė nubausti D. Rimšaitę

Nors minėtas pasaulio taurės finalas vyko birželio mėnesį, Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (RŠPF) prezidentas Viačeslavas Aminovas Rusijos komandos fiasko taip lengvai nepamiršo - praėjus kelioms savaitėms jis pasirašė įsaką, kuriame įvardijo kaltininkus ir liepė juos nubausti.

„Profesionalūs sportininkai neturi teisės klysti tokioje elementarioje situacijoje. Asmeninis treneris privalėjo ją (D. Rimšaitę - DELFI) pataisyti, o rinktinės strategas viską sukontroliuoti. Todėl bus nubausta ir Donata, ir asmeninis treneris, ir vyriausiasis. Visiems jiems bus skirtos ir piniginės baudos“, - pareiškė V. Aminovas.

Kokio tikslaus dydžio nuobaudos ir kokios kitos sankcijos bus pritaikytos D. Rimšaitei ir treneriams, V. Aminovas neatskleidė. Visgi atsižvelgiant į tai, kad ši klaida rusams kainavo labai brangiai ir jie apsijuokė ne bet kur, o prie savų žiūrovų - suma turėtų būti nemenka.

D. Rimšaitės klaida ir chaosas varžybose - vaizdo įraše nuo 1:57.19:

D. Rimšaitei Rusijoje kol kas nesiseka

2010-ų metų pabaigoje į Maskvą išvykusiai, o 2011 metų vasario mėnesį už buvusio rusų penkiakovininko ištekėjusiai sportininkei Rusijos federacijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas specialiu įsaku suteikė šios šalies pilietybę.

Nuo to laiko D. Rimšaitė patyrė net kelis likimo smūgius: Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) nariai nesuteikė jai leidimo dalyvauti 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse, vėliau dėl sveikatos problemų ji kurį laiką gulėjo Maskvos ligoninėje, o pasveikusi labai įspūdingų rezultatų iki šiol taip ir nepasiekė.

Vilniuje gimusi sportininkė nesužibėjo ir sekmadienį Lenkijoje vykusiame Europos čempionato finale, kuriame tenkinosi 11-ta vieta. Tokiu rezultatu itin nepatenkintas liko rusų rinktinės treneris Andrejus Moisejevas.

„Rezultatas - labai blogas. Priežasčių - daugybė, aiškinsimės. Varžybų pradžia buvo gera, bet viską sugadino jojimo rungtis, kurioje, mano manymu, pirmiausiai grubiai klydo pati sportininkė. Tai ir neleido jai pakovoti dėl prizinės vietos“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1110)