42-ejų metų atletas disko metimo varžybose geriausiu bandymu numetė 59,35 m., į finalą nepateko ir liko 21-as.

Iš karto po tokio pasirodymo olimpinis ir pasaulio čempionas paskelbė apie dvidešimt metų trukusios karjeros pabaigą. Jo teigimu šį sprendimą būtent ir lėmė žemas rezultatas Europos čempionate. Prieš važiuodamas į Ciurichą jis dar tikrai negalvojo baigti karjeros.

„Nepatekimas du metus iš eilės į stipriausiųjų dešimtuką jau yra ženklas, kad viskas“, – sugrįžęs teigė atletas.

Olimpinio čempiono teigimu, pastarieji sezonai buvo banguoti – gerą formą keitė bloga, o traumos nuolat nedavė ramybės. Tačiau pasitraukdamas nuo pjedestalo V. Alekna yra ramus – dabar prasidės tikrasis gyvenimas, o ir disko sektorių palieką gerose rankose.

„Yra Andrius Gudžius, kitų jaunesnių sportininkų. Manau mūsų diskininkų tradicija tęsis toliau. Dar ne kartą jūs turėsite susirinkti ir laukti, kada ateis kitas metikas su medaliu“, – žurnalistus perspėjo vienas tituluočiausių Lietuvos atletų.

V. Alekna savo karjerą didžiuosiuose turnyruose pradėjo 1994 metais. Būdamas 22-ejų, Europos pirmenybėse Helsinkyje jis diską numetė 56,38 m ir užėmė 17-tą vietą.

Olimpinėse žaidynėse lietuvis pirmą kartą dalyvavo 1996 metais Atlantoje ir numetęs diską 65,30 m užėmė penktą vietą. 2000 m. Sidnėjuje jis pirmą kartą iškovojo aukso medalį (69,30 m), 2004 m. Atėnuose pagerino olimpinį rekordą ir triumfavo antrą kartą (69,89 m), 2008 m. Pekine laimėjo bronzą (67,79 m), o 2012 m. Londone liko ketvirtas (67,38 m).

V. Alekna du kartus tapo pasaulio čempionu (2003 ir 2005), du sykius planetos pirmenybėse liko antras (1997 ir 2001), kartą tapo Europos čempionu (2006), vicečempionu (2002) ir trečios vietos laimėtoju (1998).

Geriausias V. Aleknos asmeninis pasiekimas – 73,88 m, pasiektas 2000 m. Lietuvos lengvosios atletikos čempionate Kaune. Tai antras geriausias rezultatas pasaulio istorijoje, vos 20 cm nusileidžiantis Juergeno Schulto metimui, skriejusiam 74,08 m.

– Kodėl nusprendėte baigti karjerą?, – žurnalistai paklausė V. Aleknos.

– Jau esu ne pirmos jaunystės, kaip sportininkas tikrai brandaus amžiaus. Ypatingai sunkūs buvo du paskutiniai sezonai ir šis rezultatas Europos čempionate paskatino, kad laikas baigti karjerą. Du metus iš eilės nepatekti į stipriausiųjų dešimtuką jau yra ženklas, kad viskas.

– Ką dabar veiksite?

– Gyvensiu, dabar prasidės gyvenimas.

– Kokio rezultato tikėjotės Europos čempionate?

– Norėjau patekti į finalą, tai manau numesti 62 m buvo realu.

– Buvo konkrečių nesėkmės priežasčių?

Gal jau ir nervinė sistema ne ta, varžybinis jaudulys, nors naštos nejaučiau. Keista net buvo važiuoji į Europos čempiontą – jaučiausi lyg į svečius važiuočiau. Jau nebėra tokios ugnelės.

– Kaip vertinate A. Gudžiaus pasirodymą?

– Puikiai. Savo planą jis įvykdė šimtu procentų. Patekimas į dvyliktuką yra ženklas, kad jis yra pajėgus tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Po metų, po dvejų, gal jau net olimpinėse žaidynėse jis bus žymiai aukščiau.

– Ar kolegos kažką sakė po Jūsų sprendimo?

– Nieko ypatingo nebuvo, pasikalbėjome, daug kas turbūt ir tikėjosi tokio man žingsnio.

– Kuris karjeros rezultatas įsimintiniausias?

– Daug žinokite. Tolimiausias metimas Kaune, olimpiniai apdovanojimai, aukso medalis Helsinkyje labai įsimintinas, kai paskutiniu bandymu pavyko pagerinti čempionatų rekordą. Daug rezultatų, kuriuos prisiminus gera darosi.

– Žiūrint atgal, 2012 m. sprendimas tęsti karjerą buvo klaida ar teisingas žingsnis?

– Buvo toks srpendimas, nebaigiau tada, baigiau dabar. Nesigailiu tikrai.

– Negalvojate apie trenerio karjerą?

– Galvoju apie daug ką, tame tarpe ir trenerio karjerą.

– Kokios varžybos šį sezoną dar liko?

– Nežinau, turbūt nieko rimto, nes net nebėra noro kažkur važiuoti. Gal į Estiją nuvažiuosiu susitikti su draugais paskutinį kartą sektoriuje. Dar net negalvoju.

– Buvote apsisprendęs baigti karjerą jau prieš važiuodamas į čempionatą ar pamatęs rezultatą?

– Tik pamatęs rezultatą. Nėra ko važiuoti, jeigu jau esi nusprendęs baigti karjerą. Tada visiškai dingsta kovinė dvasia. Važiavau nusiteikęs kovoti. Džiugu, kad man išėjus neliks tuščia vieta. Yra A. Gudžius, kitų jaunesnių sportininkų. Manau mūsų diskininkų tradicija tęsis toliau. Dar ne kartą jūs turėsite susirinkti ir laukti, kada ateis kitas metikas su medaliu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)