Ji nusprendė, kad Kazanėje vykusio pasaulio plaukimo čempionato metu paimti mėginiai bus perkelti į WADA akredituotą laboratoriją Barselonoje, o ypatingas dėmesys bus skiriamas rusų plaukikų mėginių pakartotiniam patikrinimui.

Vis didėjant abejonėms Rusijos sportininkų švarumu ir garbingumu dar kartą pasisakė šios šalies sporto ministras Vitalijus Mutko. Jis pareiškė, kad kol kas nėra svarstomas visiško rusų boikoto 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms variantas.

„Rusija – prieš boikotą. Rusija – prieš politikos kišimąsi į sportą. Mes nesiruošiame nieko niekur boikotuoti. Rusija yra patikima Tarptautinio olimpinio komiteto partnerė“, – AP tvirtino V. Mutko.

Vis dėlto, jei rusų lengvaatlečiai iš tiesų bus nušalinti nuo visų varžybų 2016 metais, neatmestinas ir toks Rusijos žingsnis, kuris būtų itin skaudus pirmiausia Lietuvoje gimusiai penkiakovininkei Donatai Rimšaitei.

Nuo 2011 metų Rusijos garbę ginanti D. Rimšaitė praleido Londono olimpines žaidynes, kai jai leidimo nesuteikė Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK). Kelialapį į Rio de Žaneirą jau turinčiai 27-erių sportininkei būtų itin apmaudu, jei tokiu būdu nuplauktų antra iš eilės olimpiada. Tuo labiau, kad per 2020-ųjų žaidynes Tokijuje jai jau būtų 32-eji su puse metų.

Trys galimi scenarijai

Įtakingo it populiaraus Rusijos sporto portalo čempionat.ru vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Jevgenijus Sliusarenka pateikė tris scenarijus, kurie galimai laukia Rusijos lengvaatlečių ir kitų sportininkų dėl kilusio dopingo skandalo. Kai kurie žurnalisto teiginiai yra ginčytini.

„Yra trys galimi tolesnių įvykių scenarijai. Pirmas: mes patys užsidarome ir, reikšdami protestą, nedalyvaujame tarptautinėse sporto varžybose.

Antras: mes visiškai pripažįstame savo kaltę ir sudaryti sandėrį su tyrėjais. Tiesiai šviesiai tariant, atiduodame pirštą nukąsti. Po to yra didelė tikimybė, kad mums nukąs ranką iki alkūnės (įskaitant 2014 metų Sočio žiemos olimpiados rezultatų anuliavimą ir 2018 metų pasaulio futbolo čempionato perkėlimą iš Rusijos į kitą valstybę).

Ir trečias (norisi tikėti pats realiausias ir tenkinantis visus „žaidėjus“): kompromisų ir nuolaidų pagalba Rusijai skiriama lygtinė bausmė su sąlyga, kad bus ištaisyti nurodyti trūkumai. Veikiausiai su tuo sutiks visos pusės“, – rašo J. Sliusarenka.

Rusija turi bendradarbiauti su Pasauline antidopingo agentūra (WADA) tam, kad šios šalies lengvaatlečiai galėtų dalyvauti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje. Apie tai agentūrai „Reuters“ pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas.

„Manau Rusija bendradarbiaus tam, kad pasiektume progresą ir būtume tikri, jog Rusijos lengvosios atletikos federacija atitinka WADA reikalavimus. Tai būtina tam, kad rusų lengvaatlečiai dalyvautų 2016 metų olimpinėse žaidynėse“, – pabrėžė olimpinio judėjimo vadovas.

„Koks čia kaltinimas?“

V. Mutko mano, kad WADA pranešime dėl Rusijos sportininkų masinio dopingo vartojimo, „nėra jokių rimtų įrodymų“.

„Mano pavardės ten negali būti. Ten nurodyta – Sporto ministerija. Jei perskaitytume pranešimą, ten parašyta maždaug taip: „Pagal mūsų turimą informaciją, yra valstybės įtaka visai sistemai per Sporto ministeriją. Pas mūsų nėra įrodymų, bet mes manome, kad įtaka egzistuoja. Na, koks čia kaltinimas?“ – V. Mutko cituoja agentūra „Interfax“.

„Mes neneigiame, kad turime problemų, bet jos yra visame pasaulyje. Pas mus dopingo vartojimo procentas toks pats, kaip ir kitose šalyse. Čia negalima visko aukštyn kojom apversti. Žinote, kaip sakoma Rusijoje? Žuvis genda nuo galvos. Juk tai ne pas mus. Rusijoje, o – pas juos. Jie nustato tokias žaidimo taisykles, o po to visa tai transformuoja į tokias šalis kaip Rusija“, – Vakarus kaltino V. Mutko.

WADA Rusijos skyriaus buvęs vadovas Nikolajus Durmanovas griežtai sukritikavo pranešimą.

„Pats tiksliausias žodis, kurio galėčiau apibūdinti šį pranešimą yra – visiška nesąmonė. Bendrai paėmus, aš labai stipriai nusivyliau argumentų lygiu ir pastebėjau aiškiai kyšančias politinio užsakymo ausis“, – sakė N. Dumanovas.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas taip pat pasigedo įrodymų:

„Jei skamba kažkokie kaltinimai, jie turi būti paremti įrodymais. Kol jų nėra, sunku vertinti kažkokius kaltinimus, nors jie yra ganėtinai rimti.“

Kai buvo paklaustas, kaip vertinama tikimybė, kad Rusijos lengvosios atletikos komandai nebus leista dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje, D. Peskovas patarė kreiptis į šalies Sporto ministeriją.

V. Putinas ragina atlikti tyrimą dėl dopingo skandalo

Rusijos prezidentas V. Putinas įsakė pradėti tyrimą dėl kaltinimų šios šalies sportininkams sistemingai vartojus dopingą.

V. Putinas šią temą palietė pirmą kartą po to, kai Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) praėjusį pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame Rusijos sportininkai kaltinami vartojantys dopingą.

„Kova turi būti švari. Sporto varžybos įdomios tik tada, kai jos vyksta sąžiningai“, - sakė V. Putinas susitikime su Rusijos sporto vadovais Sočyje, pabrėžęs, kad, jei kaltinimai pasitvirtins, kažkas už tai turės prisiimti atsakomybę.

„Aš prašau Sporto ministro ir kitų mūsų kolegų, kurie vienokiu ar kitokiu būdu yra susiję su sportu, skirti šiai temai kuo didžiausią dėmesį. Svarbu profesionaliai bendradarbiauti su tarptautinėmis antidopingo struktūromis“, – ragino jis.

Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) prezidentas Sebastianas Coe pareikalavo, kad Rusijos lengvosios federacijos vadovai atsakytų į WADA kaltinimus iki penktadienio (lapkričio 13 d.).

Teigiami dopingo testai buvo naikinami

WADA Ženevoje, Šveicarijoje, paskelbė savo išvadas dėl galimos korupcijos ir dopingo vartojimo lengvosios atletikos varžybose.

Nepriklausoma komisija paviešino 335 puslapius tyrimo medžiagos ir rekomendavo Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF) suspenduoti nuo varžybų visus Rusijos atstovus, nes šioje šalyje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas. Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius antidopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1000 potencialiai teigiamų dopingo testų.

Penkiems sportininkams, tarp jų – olimpinei 800 metrų bėgimo čempionei Marijai Savanovai ir tos pačios distancijos bronzos medalininkei Jekaterinai Poistogovai, ir penkiems treneriams siūloma taikyti diskvalifikaciją iki gyvos galvos.

Taip pat atimta akreditaciją iš į nemalonę patekusios Maskvos antidopingo agentūros. Be to, tyrėjai ragina suspenduoti Rusijos lengvosios atletikos federaciją visiems 2016 metams ir neleisti jos atstovams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Apie įtariamą dopingo skandalą lengvojoje atletikoje pirmą kartą buvo užsiminta Vokietijos televizijos dokumentiniame filme, kuris buvo parodytas praėjusį gruodį.

Primename, kad praėjusią savaitę buvo pateikti kaltinimai buvusiam IAAF prezidentui Lamine'ui Diackui. Jis įtariamas korupcija ir pinigų plovimu.

Dokumente taip pat sakoma, kad Maskvos tyrimų laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenko nurodė sunaikinti 1417 tūkst. dopingo kontrolės testų, kad tyrėjai neturėtų jokių įrodymų.

Maskvos laboratorija prižiūrėjo sportininkų mėginių ištyrimą 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse ir turėtų dalyvauti FIFA antidopingo programoje 2018 metų pasaulio futbolo čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)