Biudžetas sieks 91,5 mln. litų

Artėjančiais metais KKSD biudžeto didėjimą didžiąją dalimi lėmė dėl Valstybės investicijų programos, pagal kurią bus skirti papildomi 8 mln. litų. Iš viso metinį KKSD biudžetą sudarys 91,5 mln. LT.

„Ženklas, kad situacija su sporto infrastruktūra ir jos perspektyva, kad viskas vyksta gerėjimo linkme, yra faktas“, – žingsniais į priekį dalinosi K. Rimšelis.

Pasak vadovo, KKSD suvokė, kad yra neatitikimas tarp individualių olimpinių sporto šakų ir olimpinių komandinių sporto šakų dėl finansų asignavimo. Individualios sporto šakos paramą gauna iš dviejų šaltinių – KKSD ir Lietuvos olimpinio sporto centro. Tuo metu komandinės sporto šakos rėmimo sulaukia tik iš departamento, todėl 2014-iais metais jų finansavimui numatoma skirti papildomus 2 mln. litų.

2014 metų KKSD biudžete papildomi 300 tūkst. Lt numatomi naujai programai – bendruomenių fizinio aktyvumo skatinimui.

Mažins federacijų skaičių

Departamentas taip pat pradeda įgyvendinti naują tvarką dėl sporto šakų federacijų pripažinimo. Ši tvarka įsigalios nuo 2015 m. sausio 1 d.

Dabartinės federacijos iki artėjančių metų vidurio turės pateikti dokumentus, kad atitinka naujus kriterijus. Naująją tvarka bus siekiama įvesti tvarką, kad viena sporto šaka turėtų vieną federaciją. Tokiu būdu tikimasi sumažinti jų skaičių nuo dabar esančių 93-ų iki 70-75-ių federacijų.

„Naujoje pripažinimo tvarkoje nebus pripažįstamos tos federacijos, kurios yra susikūrusios tos pačios sporto šakos disciplinos pagrindu. Ta tvarka turi atitikti tarptautinį lygį. Jeigu yra tik viena tarptautinė federacija, tai ir Lietuvoje ji bus tik viena. Pavyzdžiui yra viena pasaulinė slidinėjimo federacija, todėl ir mūsų šalyje nebus atskirų kalnų slidinėjimo ir slidinėjimo federacijų. Valstybė turi turėti santykį su aiškia ir konkrečia federacija. Išimtys, jeigu kelias federacijas leidžia tarptautinė federacija. Pavyzdžiui, plaukimo ir vandensvydžio“, – kalbėjo vadovas.

Pasak jo Lietuvoje įsigaliojęs įvairių federacijų smulkinimas ir jų didelis skaičius yra nenaudingas sisteminiam aiškumui ir įveda daugiau problemų ir mažina skaidrumą. Naujoji tvarka pripažintoms federacijoms turėtų garantuoti ilgalaikį finansavimą.

Pakeitimai taip pat neleis gauti rėmimo toms federacijoms, kurių vadovaujančiose pozicijose yra asmenų, kuriems nesibaigęs arba nepanaikintas teistumas dėl finansinių nusikaltimų.

Pagrindiniai tvarkos akcentai

KKSD strategijos skyriaus vedėjas Sigitas Stasiulis pateikė naujosios pripažinimo tvarkos akcentus. Departamentas savo biudžeto lėšas skirs tik pripažintoms nacionalinėms federacijoms, visos kitos rėmimo galės tikėtis tik iš fondo.

Nauji kriterijai federacijoms – jų sporto šaka turi būti pripažinta ir išplėtota visame pasaulyje.

„Pabrėžtina, kad ne tik Europoje, bet visame pasaulyje. Mūsų šalis yra nedidelė ir svarbiausia mums yra sportininkų rengimas pasauliniams renginiams .– Olimpinėms žaidynėms ir pasaulio čempionatams“, – kalbėjo S. Stasiulis.

Lietuvoje bus pripažįstamos tik tos federacijos, kurių sporto šakos Tarptautinė federacija turės savo narius ne mažiau kaip 35-iose šalyse ir trijuose žemynuose, taip pat bus pripažinusi kodeksą dėl antidopingo veiklos ir rengs Pasaulio čempionatą.

Taigi iškils grėsmė tokių, kaip Lietuvos pirties - Sportinio pėrimosi federacija, išlikimui.

Lietuvos sporto federacijose turės dirbti ne mažiau kaip 100 juridinių asmenų, jos turės teikti tik ketverių metų strateginį planą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)