„Jeigu žiūrėtume pagal įstatymo raidę, rusai neturi jokių šansų. O kokią įtaką problemos sprendimui turės žmogiškasis faktorius, sunku pasakyti“, – DELFI teigė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas.

LTOK vadovą apstulbino neseniai į Vilnių atkeliavęs IOC prezidento Jacques'o Rogge'o laiškas. Pasirodo, artėjant IOC Vykdomojo komiteto sesijai buvęs Rusijos vicepremjeras ir šios šalies olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas kreipėsi į IOC, prašydamas išimties tvarka leisti D. Rimšaitei Londono olimpinėse žaidynėse atstovauti Rusijai.

Lietuvių nuostabai, pasaulinio olimpinio judėjimo vadovai sutiko įtraukti šį klausimą į kovo 13-14 d. vyksiančios IOC Vykdomojo komiteto sesijos darbotvarkę ir apie tai informavo LTOK. Tiesa, A. Poviliūnas išlieka įsitikinęs, kad IOC vadovybė nesiryš pataikaudama įtakingajai Rusijai paminti Olimpinės chartijos ir nepakeis sausio pabaigoje LTOK priimto D. Rimšaitei nepalankaus sprendimo.

„Mes pirmi pranešėme apie savo verdiktą ir IOC, ir Europos olimpiniams komitetams. Kopiją nusiuntėme ir Rusijos olimpiniam komitetui. Manyčiau, kad tuo reikalas ir užsibaigia. Nors IOC Vykdomajam komitetui nederėjo sutikti su rusų prašymu dar kartą svarstyti šį klausimą, spėju, kad taip buvo pasielgta tiesiog iš mandagumo. Viliuosi ir neabejoju, kad IOC atsakymas rusams taip pat bus neigiamas, kadangi viską lemia Olimpinė chartija“, – aiškino A. Poviliūnas.

Jei IOC Vykdomasis komitetas apsispręstų priešingai, LTOK prezidentas pasiruošęs konsultuotis su teisininkais ir skųstis Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS) Lozanoje.

Primename, kad praėjusį sausį LTOK generalinė asamblėja nutarė nesuteikti D. Rimšaitei išimtinio leidimo jau 2012 metų olimpinėse žaidynėse apsivilkti Rusijos penkiakovės rinktinės uniformos.
Remiantis Olimpine chartija, kitos valstybės pasiūlymą priėmę sportininkai dalyvauti olimpiadoje gali ne anksčiau kaip praėjus trejų metų laikotarpiui, nebent sulaukia specialaus gimtosios šalies olimpinio komiteto leidimo.

D. Rimšaitė netikėtai išvyko gyventi į Rusiją 2010 metų gruodį esą dėl geresnių finansinių ir treniruočių sąlygų bei asmeninių priežasčių, o praėjusį rudenį priėmė šios šalies pilietybę.

Prieš lemiamą LTOK generalinės asamblėjos narių balsavimą įvairiomis priemonėmis lietuvius mėginę spausti Rusijos sporto vadovai su šios šalies šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentu Viačeslavu Aminovu priešakyje nenurimo ir galiausiai išgirdę Lietuvos atsakymą, o LTOK atstovams teko atlaikyti gausią iš Maskvos pasipylusio purvo laviną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)