E.Elliottas padavė Lietuvos Prezidentui Valdui Adamkui prašymą gauti Lietuvos pilietybę.

"Daug skirtingų priežasčių lėmė tokį mano apsisprendimą. Pirmiausia man labai patinka ši šalis, nuostabūs žmonės, gaučiau galimybę žaisti Lietuvos rinktinėje. Nežinau ar ta galimybė virs tikrove, bet jei taip atsitiktų, būčiau be galo laimingas", - tvirtino E.Elliottas.

Ar "Lietuvos ryto" gynėjui bus suteikta Lietuvos pilietybė, Prezidentūra turėtų nuspręsti per mėnesį.

Tapusiam Lietuvos piliečiu E.Elliottui būtų paprasčiau pasirašyti pelningą kontraktą su kuria nors Europos komanda, nes Ericas nebesiskaitytų esąs amerikietis. Pagal taisykles Europos komandose gali rungtyniauti ne daugiau kaip 2 amerikiečiai.

Istorija

Praėjusio dešimtmečio viduryje tuometiniai Lietuvos rinktinės vadovai bandė į komandą pritraukti JAV lietuvį Joe Arlaucką. 1993 metais J.Arlauckui buvo siūlyta priimti Lietuvos pilietybę, tačiau tuo metu davęs neigiamą atsakymą J.Arlauckas persigalvojo tik po kelerių metų, kai rungtyniavo kartu su Arvydu Saboniu bei Rimu Kurtinaičiu Madrido "Real" (Ispanija) klube. Amerikos lietuviui koją pakišo "krepšinio pilietybė", kurią jis būtų gavęs tik tuo atveju, jei 3 metus būtų rungtyniavęs Lietuvoje.

Ne vienerius metus Lietuvos rinktinės treneriams talkino amerikietis Donnas Nelsonas. 1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynėse vienas mūsų rinktinės stratego Vlado Garasto asistentų buvo ispanas Javieras Imbroda.

Žaidėjai

E.Elliotto siekis tapti Lietuvos piliečiu buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus Lietuvos krepšinio rinktinės nariams. "Buvo tikrai netikėta", - stebėjosi "Lietuvos ryto" žaidėjas Andrius Giedraitis. Kauno "Žalgirio" krašto puolėjas Tomas Masiulis iš pradžių E.Elliotto poelgį palaikė pokštu. Tačiau abu Sidnėjaus olimpinių žaidynių prizininkai neturėtų nieko prieš, jei amerikietis gintų mūsų šalies garbę tarptautinėse arenose.

"Nematau čia nieko bloga. Aišku, viskas priklausys nuo rinktinės trenerių sprendimų, tačiau jei pereitų konkurenciją, kodėl gi ne?" - samprotavo A.Giedraitis. Ar nesusilpnėtų E.Elliotto ryžtas kovojant su mūsų komanda prieš, pavyzdžiui, JAV "Svajonių komandą"? "Manau, jis žaistų kaip kad žaidžia už "Lietuvos rytą". Nebus skirtumo, ar varžovai bus "Dream team", ar jugoslavai, ar kroatai", - sakė A.Giedraitis.

Su tuo sutinka ir T.Masiulis: "Jis žino, kad Lietuvoje krepšinis yra religija. Juk ne dėl pinigų jis nori žaisti už rinktinę". T.Masiulio manymu, E.Elliottas Lietuvos rinktinei būtų naudingas. Nepaisant fakto, kad amerikietis galėtų užimti kito lietuvio, galbūt net T.Masiulio bendraklubio, vietą.

"Juk daugelyje Europos valstybių rinktinėse žaidžia natūralizuoti užsieniečiai. Jei gaus pilietybę, norės žaisti už mūsų šalį ir bus geresnis už kitus kandidatus į rinktinę, tai gali žaisti rinktinėje. Ne tik gali, bet ir turi ten žaisti", - kalbėjo T.Masiulis. Ekspertai

"Gerai, kad sportininkai ne tik išvažiuoja, bet ir ateina pas mus žaisti", - sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas A.Pavilonis. Jo nuomone, jei E.Elliottas ir toliau žaistų sėkmingai, įgytų galimybę žaisti už rinktinę. "Nuspręsti turėtų treneriai. Bet kokiu atveju konkurencija visada naudinga. Juo labiau kad įžaidėjų pas mus per daug nėra", - teigė A.Pavilonis.

V.Garastas abejoja, ar E.Elliottas įveiktų lietuvių gynėjų konkurenciją. "Dabar jis žaidžia gerai, bet po vienerių ar dvejų metų... Dabar ir mes jau turime pajėgių įžaidėjų. Jei būčiau rinktinės treneris, rimtai suabejočiau, ar jį kviesti", dėstė V.Garastas.

Rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas komentuoti E.Elliotto galimybę patekti į rinktinę atsisakė. "Galiu tik viena pasakyti: jis yra stiprus žaidėjas. Daugiau nieko negaliu komentuoti, kol nežinau visų faktų", - sakė J.Kazlauskas.