LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas pokalbio su DELFI metu skaitytojų prašė objektyviai vertinti mūsiškių startus Vankuveryje.

„Prašyčiau DELFI skaitytojus objektyviai vertinti Lietuvos olimpiečių pasirodymą žaidynėse. 8 sportininkai įvykdė olimpinius normatyvus, bet dailiojo čiuožimo atstovų dėl visiems žinomų priežasčių Vankuveryje nebus. Svarbu, kad Lietuvos sportininkai olimpinėse trasose pasirodytų pagal savo realias galimybes, pademonstruotų viską, ką sugeba ir nenuviltų Lietuvos sporto gerbėjų“, – sakė LTOK vadovas.

Į Vankuverį vyksta 4 slidininkai: I. Terentjeva, 24-erių metų Aleksejus Novoselskis, 23-ejų metų Mantas Strolia ir 20-metis Modestas Vaičiulis bei jų treneriai Igoris Terentjevas ir Kazimiera Strolienė.

Olimpiadoje taip pat dalyvaus 25-erių biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė su treneriu ir šalies biatlono federacijos prezidentu Arūnu Daugirdu bei 24-erių metų kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas su treneriu Jurijumi Ševcovu.

Misijos vadovė 1988 metų Kalgario (Kanada) olimpinė čempionė – Vida Vencienė.

Vėliavnešio konkurse – trys kandidatūros

Garbingą pareigą per Vankuverio žaidynių atidarymą vasario 12 d. nešti Lietuvos Trispalvę LTOK pradžioje norėjo patikėti D. Rasimovičiūtei, kurios rezultatai patys aukščiausi tarp kitų Lietuvos olimpinės rinktinės narių.

Tačiau biatlonininkė jau kitą dieną (vasario 13-ąją) startuoja 7,5 km sprinto rungtyje ir paprašė nesvarstyti jos kandidatūros. Garbingą misiją 2006 m. Turine jau atlikusi delegacijos vadovė V. Vencienė, negali to kartoti dėl Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijos vėliavnešiu skirti sportininką, o ne funkcionierių.

„Po to, kai Turine nešiau Lietuvos vėliavą drąsiai paskelbiau, kad dabar jau galiu numirti ir daugiau to nedarysiu“, – komentavo V. Vencienė.

LTOK posėdis
Tada šias pareigas LTOK vadovai patikėjo jau trečioje olimpiadoje dalyvaujančiai I. Terentjevai, kuri konkurencinėje kovoje įveikė antrą kartą į žaidynes važiuojantį A. Novoselskį ir debiutantus M. Strolią bei M. Vaičiulį.

„Nutarėme suteikti galimybę I. Terentjevai. Ji gražiai kalba lietuviškai, baigė mokslus universitete. Tai slidininkei bus gera paskata“, – sprendimą paaiškino A. Poviliūnas.

Pasirengimas – pagal planą

Lietuvos sportininkų pasirengimas vyko pagal numatytą planą, esamus finansinius resursus ir galimybes.

„Planas pagal sporto šakas įvykdytas, – informavo LTOK viceprezidentas, Olimpinių programų darbo grupės vadovas Algirdas Raslanas. – Tačiau finansavimas ne toks, kokio prašėme. Gerai, kad žaidynėse turėsime trenerius ir mediką Dalių Barkauską. Vaistai ir maisto papildai jau nusiųsti į Kanadą. Delegacijos sudėtis – pati optimaliausia, išnaudojome minimumą aptarnaujančio personalo, todėl daug darbo turės atlikti ir patys misijos vadovai.“

Slidinėjimas: stebuklingų rezultatų nebuvo ir nebus

Lietuvos slidinėjimo asociacijos (LSA) generalinis sekretorius Jakovas Gimbickis stebuklų Vankuverio trasose nežada.

„Mums skirtas lėšas pasirengimui panaudojome. Jis buvo geras, pavyko įvykdyti visas priemones. Inventorius surinktas pakankamai. Svarbiausia – 4 slidininkai įvykdė normatyvus.

Stebuklingų rezultatų nebuvo ir nebus, ir tegu sportininkai nesiskundžia, kad trūksta vitaminų ar masažuotojų. Slidininkų finansavimas atitinka jų rezultatus. Tikimės vidutinių vietų – aukso viduriuko. Jei kas nors pateks į geriausiųjų 30-uką, bus labai gerai. Tokios yra realios Lietuvos slidininkų galimybės“, – teigia slidinėjimo specialistas J. Gimbickis.

Kalnų slidinėjimas: aplenkti daugiau negu trečdalį varžovų

Lietuvai prestižiniame kalnų slidinėjime atstovaus vienintelis V. Rumiancevas. Jam keliamos tikroviškos užduotys.

„Noriu pasidžiaugti V. Rumiancevo dabartiniais pasiekimais. Po 2008 metais patirtos sunkios kelio traumos ir operacijos, jo rezultatai varžybose gerėja ir yra aukštesni nei prieš sužeidimą. Kalnų slidininkas olimpiadai rengėsi Čekijoje, dabar - Slovakijoje. Tikimės, kad jis sėkmingai dalyvaus Vankuverio žaidynėse.

Lėšų pasirengimui pagal keliamus uždavinius pakako, turime tinkamo inventoriaus, kas kalnų slidinėjime yra labai svarbu ir brangu“, – kalbėjo LSA prezidentas Paulius Augūnas.

Sunku prognozuoti vietą, kurią gali iškovoti V. Rumiancevas.

„Vieta priklauso nuo specifikos: trasų sudėtingumo ir oro sąlygų. Pasakyti ar Vitalijus bus 30-as, ar 50-as – sudėtinga. Gerai bus, jei jis aplenks daugiau negu trečdalį varžovų“, – linkėjo kalnų slidininkui P. Augūnas.

Biatlonas: slapta viltis

Didžiausios viltys Vankuverio žaidynėse siejamos su šiuo metu gerus rezultatus pasiekiančia biatlonininke D. Rasimovičiūte.

„Finansavimas jos pasirengimui buvo pakankamas. Tikimės, kad Diana pakartos tuos pasaulio ir IBU taurės etapuose pasiektus rezultatus. Ji dalyvaus sprinto ir persekiojimo rungtyse, o dėl masinio starto lenktynių spręs varžybų vietoje“, – pranešė Lietuvos biatlono federacijos generalinis sekretorius Andrius Leškevičius.

A. Poviliūnas ketvirtadienį kalbėjo su Austrijoje besitreniruojančia D. Rasimovičiūte ir palinkėjo jai Vankuveryje pakartoti geriausią pasaulio taurės turnyro pasiekimą – 11-ąją vietą.

„Diana net truputį įsižeidė, kad aš ją taip „prastai“ vertinu, – juokdamasis apie tai DELFI pasakojo LTOK prezidentas. – Man smagu, kad ji sau planuoja geresnes pozicijas olimpiadoje. Tas ryžtas negali nežavėti.“

Latvija į olimpiadą veža 60, Estija – 20 sportininkų

Mūsų artimiausios kaimynės Latvija ir Estija bus gausiau atstovaujamos Vankuverio žaidynėse. Latvių delegacijoje yra 60, o Estijos – 20 sportininkų.

„Lietuvos prioritetas – vasaros olimpinės žaidynės, kurioms LTOK skiria didžiausią dėmes. Į Vankuverį dar galėjome vežti perspektyvią greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovę Agnę Sereikaitę, kuri jau tikrai dalyvaus Sočio olimpiadoje (2014 m.) bei dar kelis labai jaunus biatlonininkus. Lietuvos sporto finansavimas dabar dukart mažesnis už Latvijos, nors ekonominė krizė ten daug gilesnė“, – DELFI pabrėžė A. Poviliūnas.

Lietuvos žiemos olimpinės rinktinės sąrašas:

Vida Vencienė – misijos vadovė
Lina Vaisetaitė – akreditacijos ir ryšių su org. komitetu atstovė
Jonas Domanskis – olimpinis atašė
Dalius Barkauskas – rinktinės gydytojas
Diana Rasimovičiūtė – biatlonas, dalyvė
Arūnas Daugirdas - biatlono treneris
Irina Terentjeva – slidinėjimas, dalyvė
Mantas Strolia - slidinėjimas, dalyvis
Aleksejus Novoselskis - slidinėjimas, dalyvis
Modestas Vaičiulis - slidinėjimas, dalyvis
Igoris Terentjevas – slidinėjimo treneris
Kazimiera Strolienė – slidinėjimo trenerė
Vitalijus Rumiancevas – kalnų slidinėjimas, dalyvis
Jurijus Ševcovas – kalnų slidinėjimo treneris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją