Nors Pasaulinė lengvosios atletikos federacija (IIAF) jau uždraudė Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dalyvauti Rusijos rinktinei, JAV ir Kanada rusams siekia dar didesnės bausmės – visiško išmetimo.

„Mes kalbame visų sąžiningų sportininkų ir antidopingo organizacijų vardu, – rašoma Traviso Tygarto, USADA (JAV antidopingo agentūra, – DELFI) direktoriaus, laiške Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC). – Prašome, kad IOC vykdomoji valdyba imtųsi veiksmų bei pašalintų Rusijos olimpinę bei parolimpinę rinktines iš Rio de Žanerio olimpinių varžybų.

Smūgis, kuris jau suduotas olimpiniam judėjimui, yra nepataisomas. Tačiau reikia daryti viską, kad nebūtų žengta dar toliau. Ir reikia imtis kuo griežtesnių priemonių. Dopingas, kurio vartojimą toleruoja valdžia, neturi būti toleruojamas, ką sako ir olimpiniai principai. Negalime užsimerkti prieš tai, kas vyksta Rusijoje.“

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko į šią žinią sureagavo labai kritiškai ir JAV antidopingo agentūros vadovo T. Tygarto laišką pavadino politine provokacija.

„Jis ne tik T. Bachui parašė. Ir tai, švelniai tariant, rimtas etikos normų pažeidimas. Ar jūs galite įsivaizduodi, kad RUSADA (Rusijos antidopingo agentūra, – DELFI) imtų kištis į kitų šalių reikalus? Argi mes kažkam rašėme laiškus, kai sučiupo Lance‘ą Armstrongą ir buvo kilęs skandalas dėl BALCO laboratorijų? Mes visada elgėmės korektiškai. O jie...

Tačiau ten viskas suprantama. Dabar pasipils nauji kaltinimai politiniu lygiu. Visa tai – politika, – piktinosi V. Mutko. – Su tuo žmogumi aš nesu bendravęs ir to daryti nesiruošiu. Kam to reikia? Apie ką kalbėtis? Jis tik nacionalinės antidopingo agentūros vadovas. Ir aš išvis nesuprantu, kodėl jis turėtų dalinti patarimus tarptautiniam olimpiniam komitetui ir tarptautinei antidopingo agentūrai. Tačiau jam davė komandą „pulk“, jis ją įvykdė, o dabar mes aptarinėjame šitą temą“.

Anot V. Mutko, Rusijos sportininkai pastaruoju metu apskritai patiria beprotiškai didelį dopingo medžiotojų dėmesį.

„Pastarosiomis dienomis aš aplankiau praktiškai visą mūsų olimpinę rinktinę. Visi rengiasi, viskas atvira, visi davė dopingo testus daugybę kartų. Julija Jefimova vien tik būdama JAV testuota 14 kartų. Ko dar reikia? Reikia patraukti į šalį politiką. Turi būti paprastas pragmatizmas. Atėjo, paėmė mėginį. Jeigu yra pažeidimas – bausti. Jeigu nėra – sportininkas švarus. O klausytis, kaip kažkas kažką pasakė ir daro užkulisines intrigas – neprofesionalu. Mes apskritai esame atviri visiems pasiūlymams. Norite, leisime vadovauti antidopingo agentūrai užsieniečiui. Kad ir 20 užsieniečių. Esame atviri pasiūlymams, tačiau reikia liautis politikuoti“, – aiškino jis.

Primename, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau išsakė savo poziciją diskvalifikacijos klausimu. Jo teigimu, tokios sankcijos yra nesąžiningos ir neteisingos.

Rusijos laikraščių puslapiai išsyk nusidažė antraštėmis apie naikinamą lengvąją atletiką, o Vienoje (Austrija) vykusioje spaudos konferencijoje sprendimą pristačiusiam IAAF prezidentui Sebastianui Coe teko gintis nuo rusų žurnalistų klausimų apie politines tokio žingsnio potekstes. Prie nepatenkintųjų choro prisijungė ir V. Putinas.

„Egzistuoja universalios teisės normos, ir viena jų sako, kad už prasižengimus turi atsakyti tie, kurie juos padarė. Kodėl dabar kenčia žmonės, kurie neturi nieko bendra su antidopingo taisyklių pažeidimais?“ – dėl neteisybės dopingo nevartojusių Rusijos lengvaatlečių atžvilgiu skundėsi Rusijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1132)