Teisme – penki prekių ženklai

Sostinės klubas kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydamas panaikinti penkių Kauno „Žalgiriui“ priklausančių prekių ženklų registraciją.

Anot ieškovų advokatės Giedrės Domkutės, keturis ženklus reikalaujama išregistruoti dėl to, kad jie ilgą laiką nenaudojami, o dar vienas esą pernelyg panašus į Vilniaus „Žalgirio“ valdomą žymenį, kuris Valstybiniame patentų biure buvo registruotas pirmiau nei kauniečių.

Tarp ginčijamų prekių ženklų pateko ir dabartinis šalies krepšinio čempionų logotipas, ir grafinis užrašas „Žalgiris“. Abu jie puošia tiek „Žalgirio“ krepšininkų, tiek „Spyrio“ futbolininkų aprangas.

Būtent pastarosios supykdė futbolo čempionus.

Prieš sezoną „Spyrio“ dalininku tapus „Žalgirio“ krepšinio klubui atitinkamai perkrikštyti norėta ir laikinosios sostinės futbolo ekipą. Bet tokiems planams pasipriešino vilniečių pretenzijų sulaukusi LFF, kurios varžybų nuostatai draudžia pirmenybėse dalyvauti dviems komandoms vienodais pavadinimais.

Nepaisant to, „Žalgirio“ vardas ant „Spyrio“ uniformų atsirado generalinio rėmėjo reklamai skirtoje vietoje.

Taikaus sprendimo nerado

Vilniaus „Žalgirio“ atstovai komentuoti teismui pateikto ieškinio nepanoro. Tuo tarpu kauniečiams tolesnis ginčo eskalavimas atrodo nesuprantamas, bet atsitraukti ir palikti futbolo jie neketina.

„Nuo pat pradžių į futbolą ėjome galvodami apie jaunimo ugdymą, o ne norėdami kažkam pakenkti ar atimti sirgalių. Su „Spyriu“ bendradarbiauti pradėjome dėl to, kad ten yra mokykla, tokia pati piramidė, kokią ir mes krepšinyje turime. Norėjome susitarti gražiai ir negalvojome, kad gali kilti toks pasipriešinimas. Bet jeigu jau taip, esame pasiruošę ginti savo poziciją teisme“, – DELFI sakė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Kovo mėnesį kauniečiai buvo pateikę pasiūlymą dėl komandų pavadinimų susitarti taikiai, bet jis vilniečių netenkino.

„Galėjome futbolo komandai naudoti pavadinimą „Kauno Žalgiris“ ar BC „Kauno Žalgiris“, kad būtų galima atskirti. Sutinku, jog trumpinys BC futbolo ekipos pavadinime atrodytų keistai, bet juk ir krepšinyje yra FC „Barcelona“. Viskas tam, kad žmonės nesipainiotų. Buvome pasiruošę eiti į kompromisą“, – tikino P. Motiejūnas.

Ženklų miškas

Jei teismas patenkintų vilniečių ieškinį, teoriškai persiūti marškinėlius tektų ne tik „Spyrio“ futbolininkams. Savo tradicinio ženklo, kuris ginčijamas dėl neleistino panašumo, Kauno „Žalgiris“ negalėtų naudoti ir krepšinio aikštėje.

Įdomu, jog keturi iš penkių prekių ženklų, kurių registraciją prašoma panaikinti, yra įkeisti buvusiam komandos krepšininkui Kęstučiui Marčiulioniui.

Ilgus metus su Kauno „Žalgirio“ klubu dėl neišmokėto atlyginimo bylinėjęsis buvęs žaidėjas galiausiai pasirašė taikos sutartį, kuri buvo garantuota prekių ženklais.

Tiek Kauno, tiek Vilniaus „Žalgiriai“ įvairių prekių ženklų yra registravę ir daugiau, o iš viso Valstybinių patentų biuro duomenų bazėje saugomos net trys dešimtys žymenų, kuriuose naudojamas „Žalgirio“ pavadinimas.

Papildyta: į krepšinį tikina nešnairuojantys

Žiniai apie vilniečių mestą pirštinę pasirodžius žiniasklaidoje, sostinės futbolo klubas nusprendė plačiau pakomentuoti savo sprendimą kreiptis į teismą.

Vilniaus „Žalgiris“ teigia neturintis tikslo drausti bendravardžiui krepšinio klubui naudoti savo pavadinimo ir prekių ženklų su krepšiniu susijusioje veikloje, nors esą tokius reikalavimus galėtų reikšti pagal Prekių ženklų įstatymo nuostatas.

Lietuvos futbolo čempionų atstovų teigimu, jie siekia ginti savo turimus prekių ženklus bei išimtines teises naudoti juos futoble ir neatmeta galimybės susitarti su kolegomis iš krepšinio taikiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (932)