„Mes blokuojame šių marškinėlių prekybą“, – sakė „Adidas“ atstovas.

SS (vok. Schutzstaffel – apsaugos rinktinė) – nacistinės Vokietijos sukarintoji organizacija, atsakinga už daugybę nusikaltimų prieš žmoniją.

Nuo pat įkūrimo SS buvo pagrindinė smogiamoji jėga, kovojanti su, anot pačių nacių, tautos ir rasės priešais. SS pasižymėjo tuo, kad visi jos nariai buvo griežtai atrenkami pagal rasinius ir ideologinius požymius.

Simbolizmo problemą pirmasis iškėlė istorikas Michaelas Kionigas, kuris teigė, kad rinkinių aprangos dizainas yra „labai abejotinas“.

„Adidas“ atstovas spaudai Oliveris Briuggenas paneigė, kad tyčia parinktas toks aprangos dizainas, jog turėtų panašumų į nacių simbolius.

„Mes, kaip įmonė, esame įsipareigoję priešintis ksenofobijai, antisemitizmui, smurtui ir neapykantai visomis formomis“, – teigė jis.

„Adidas“ tvirtino, kad numerius ant marškinėlių kūrė Vokietijos futbolo asociacija (DFB) ir jos partneriai.

Socialiniame tinkle „X“ DFB nurodė, kad marškinėlių dizainas buvo pateiktas UEFA peržiūrai ir „nė viena iš kūrybos procese dalyvaujančių pusių nematė panašumų nacių simbolikai“.

DFB pridūrė, kad bus sukurtas alternatyvus numerio „4“ dizainas.

Šalies futbolo asociacija kovo pabaigoje kritikuota dėl sprendimo pakeisti rinktinės aprangos tiekėją. Nuo 2027 metų Vokietijos rinktines rengs nebe „Adidas“, o JAV kapitalo sportinės avalynės ir aprangos gamintoja „Nike“, tai sukėlė šalies politikų nepasitenkinimą.

Vokietijoje šiemet vyks Europos futbolo čempionatas, kuris vyks 10 skirtingų miestų.