UEFA nutarė nieko nekeisti ir paliko iki šiol galiojusią varžybų sistemą. Tai reiškia, kad 53 žemyno rinktinės bus suskirstytos į devynias atrankos grupes (aštuonias – po 6 komandas ir vieną – penkių komandų).

Dvi pirmąsias vietas užėmusios ir trečioji geriausiai pasirodžiusi rinktinė (iš viso 19) tiesiogiai pateks į 2016 metų Europos čempionatą Prancūzijoje. Kitos 8 trečiąsias vietas užėmusios rinktinės kovos atkrintamosiose varžybose dėl likusių 4 kelialapių.

EURO-2016 atrankos varžybų burtai bus traukiami vasario 23 dieną. Sausio pabaigoje komandos bus suskirstytos į šešis krepšelius.

Populiarindama futbolą, UEFA išplėtė turų dienas, kad dauguma rungtynių nevyktų tuo pačiu metu. Praėjusiame cikle buvo žaidžiama penktadieniais, šeštadieniais, antradieniais. Dabar komandos rungtyniaus nuo ketvirtadienio iki antradienio, bet tarp dviejų rungtynių turės būti dviejų dienų pertrauka. Vadinasi, rinktinės dvejas turo rungtynes galės žaisti ketvirtadienį ir sekmadienį, penktadienį ir pirmadienį, arba šeštadienį ir antradienį.