Debesys telkiasi virš vartininko galvos

„Bangos“ atstovus ant adatų pasodino Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Tyrimų komitetas, pradėjęs aiškintis, kodėl Gargždų klubo pavadinimas atsidūrė UEFA ataskaitoje apie įtartinas rungtynes.

DELFI žiniomis, lažybų tarpininkus visame pasaulyje stebinti UEFA partnerė „Sportradar“ agentūra raudoną perspėjimo signalą įžiebė po gegužę vykusio Vakarų Lietuvos derbio tarp „Bangos“ ir Klaipėdos „Atlanto“.

Gargždiškiai principinę dvikovą namuose pralaimėjo 0:2.

Tyrėjų akys pirmiausia nukrypo į „Bangos“ vartų sargą Soslanbeką Aršijevą. Legionierius iš Rusijos praleido ypač žioplą antrąjį įvartį, po Roko Krušnausko smūgio 64 minutę kamuolį gaudęs tarsi karštą bulvę ir nukreipęs jį į savus vartus. Tiesa, S. Aršijevas gali pasiteisinti per rungtynes pliaupusiu lietumi ir slidžiu kamuoliu.

„Vartininko elgesyje galima įžvelgti daugiausiai neaiškumų, bet mes nagrinėjame ir bendrą vaizdą. Šiuo metu vyksta vidinis tyrimas, į teisėsaugą dar nėra kreiptasi“, – DELFI teigė LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas.

Azijoje – lyg Bermudų trikampyje

Įtarimų LFF sukėlė ir sensacinga „Bangos“ nesėkmė gegužės pabaigoje mače su absoliučia A lygos autsaidere Alytaus „Dainava“. Iki tol beviltiškai rungtyniavę ir taškus nebent sapnuose regėję alytiškiai „Bangą“ įveikė 2:0.

Akistatos baigtimi tuomet suabejojo ne tik futbolo mėgėjai, bet ir vos prieš kelias dienas „Dainavą“ palikęs strategas iš Baltarusijos Sergejus Aleinikovas, neslėpęs, kad buvusių auklėtinių pergalė paliko daug klausimų.

DELFI turimais duomenimis, vykstant mačui Alytuje mažiausiai vienoje Azijos internetinių lažybų kontorų koeficientas, kuriuo siūlyta statyti pinigus už „Dainavos“ pergalę, buvo pašokęs į sunkiai paaiškinamas aukštumas. Rungtynes išanalizavusi „Sportradar“ nieko įtartino nepastebėjo, bet šios dvikovos užkulisiai taip pat yra tiriami.

UEFA reakcija

Praėjusių metų pabaigoje įsteigtas LFF Tyrimų komitetas tokio masto tyrimo ėmėsi pirmą kartą.

Gargždų ekipos žaidimas sudomino ir UEFA sąžiningo žaidimo pareigūną, kuris šią savaitę atvažiavo į Lietuvą ir dalyvavo apklausiant „Bangos“ futbolininkus.

Anot G. Dunausko, kolegą iš UEFA talkininkauti atliekant tyrimą pasikvietė LFF.

Bet UEFA pati turi rimtų priežasčių išsiaiškinti, ar oranžine ir mėlyna „Bangos“ spalvomis kaip priedanga nesinaudoja futbolo sukčiai. Šiemet iškopę į LFF taurės turnyro finalą gargždiškiai antrą kartą klubo istorijoje pateko į Europos lygos atrankos varžybas.

Dėl manipuliavimo rungtynių rezultatais UEFA ne kartą yra pašalinusi klubus iš tarptautinių varžybų, „Bangai“ gali grėsti sankcijos ir Lietuvoje. Vis dėlto G. Dunauskas aiškino, jog kalbėti apie bausmes pernelyg anksti, nes niekieno kaltė dar nėra nustatyta.

Tuo tarpu Gargždų ekipa į kritusius įtarimus reagavo nebyliai. Klubo sporto direktorius Donatas Ivanauskas nepanoro komentuoti situacijos, kol vyksta tyrimas.

Realybė nespėja paskui rusų pažadus

Pasak G. Dunausko, apklausti užsienyje esančio „Bangos“ prezidento Dmitrijaus Ševčenkos kol kas nepavyko.

Kartu su viceprezidentu tapusiu Dmitrijumi Baida Gargždų klubo vairą jis perėmė prieš šį sezoną. Investuotojais prisistatantys Rusijos piliečiai neslėpė, jog į Lietuvą juos priviliojo galimybė prasimušti į Europos taurių turnyrus.

„Mus domina ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos klubai, nes Rusijoje net antros lygos klubo vidutinis biudžetas yra 1,5 milijono dolerių. Čia – du ar tris kartus mažesnis. Taigi, už mažesnius pinigus galima padaryti gerą projektą. Be to, atsiranda galimybė dalyvauti euroturnyruose. Ir tai kur kas įdomiau nei Rusijos antra lyga.

Viena svarbiausių šio sezono užduočių – prasibrauti į Europą. Jei pavyktų tai padaryti, turėtume neeilinę progą būti matomi tarptautiniame lygmenyje“, – laikraščiui „Banga“ praėjusį kovą teigė D. Baida.

Kartu su vadovais „Bangą“ užplūdo legionierių iš Rusijos desantas: vyriausiuoju treneriu dirba Maksimas Tiščenko, jam patarimus dalina asistentas Aleksandras Zernovas, o komandos sudėtyje yra net septyni rusai.

Nors naujoji klubo valdžia viešai kūrė ilgalaikius planus ir žadėjo Gargžduose išauginti jaunąją futbolininkų kartą, panašu, kad klubui jau dabar nelengva sudurti galą su galu. Neoficialiomis žiniomis, dėl finansinių problemų žaidėjai laiku nesulaukia atlyginimų.

Paklaustas, ar manipuliavimui rungtynių rezultatais įtakos gali turėti klubo savininkai, G. Dunauskas susilaikė nuo vertinimų.

„Galima daryti įvairių prielaidų, bet to teigti nedrįsčiau. Permainingą žaidimą gali lemti daug vidinių dalykų: traumos, psichologinė komandos būsena ir panašiai“, – svarstė LFF atstovas.

Pakiliai pradėjusį čempionatą „Banga“ pirmą ratą užbaigė antroje turnyro lentelės vietoje, tačiau vėliau gargždiškių žaidimas ėmė banguoti. Šiuo metu M. Tiščenko auklėtiniai laikosi šeštoje pozicijoje, surinkę 23 taškus per 17 rungtynių.

Primename, kad pastaraisias metais Lietuvos futbolą užplūdę užsienio investuotojai kontroliuoja pusę A lygos komandų. Be „Bangos“, rusiškas kapitalas remia „Atlantą“ ir „Klaipėdos granitą“, Pakruojo „Kruoja“ sulaukė viešai nesiskelbiančių Kazachstano verslininkų pagalbos, o „Dainavą“ valdo italas Giuseppe Greco ir prancūzas Marcas Fourmeaux.

Be to, vietos A lygoje tik paskutinę akimirką neteko Tauragės „Tauras“, kurio prezidentu prieš sezoną tapo rusas Jurijus Šelenkovas. Futbolo kuluaruose tuomet kalbėta, kad durys „Taurui“ buvo užtrenktos ir dėl abejotinos naujojo vadovo reputacijos – J. Šelenkovas praeityje dirbo nelegalių lažybų skandalais pagarsėjusiame Daugpilio „Daugava“ (Latvija) klube.

DELFI žiniomis, praėjusiame A lygos sezone „Sportradar“ buvo užfiksavusi penkis įtarimų sukėlusius mačus. Surinktą medžiagą LFF perdavė Vilniaus apygardos prokuratūrai, pradėjusiai ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)