Rezerve – 200 tūkst. eurų

Tas pats kaip visada – taip galima apibūdinti tikslus, kuriuos sau prieš 2017-ųjų sezono startą išsikėlė „Žalgiris“.

Vilniečiai eilinį kartą ketina apginti Lietuvos čempionų titulą ir išsaugoti taurės trofėjų, o tarptautiniuose vandenyse norėtų pirmą sykį nubristi iki Čempionų lygos arba Europos lygos grupių etapo.

Pernelyg nesikeičia ir klubo piniginės storis. Jei pernai „Žalgirio“ biudžetas siekė 2,229 mln. eurų, šiemet, planuojama, jis ūgtelės vos 50 tūkstančių.

Tai – numatomos pajamos, kurių liūto dalį – 869 tūkst. eurų – atneša ekipos pagrindinė rėmėja Vilniaus savivaldybė. O suplanuotos išlaidos mažesnės beveik 200 tūkst. eurų.

Anot „Žalgirio“ vykdančiosios direktorės Vilmos Venslovaitienės, skirtumas yra suma, kuri pasiliekama rezerve, jei vasarą pavyktų įveikti antrą Čempionų lygos atrankos etapą.

„Tuomet lauktų mažiausiai ketverios papildomos rungtynės, todėl norime turėti laisvų pinigų stiprinimuisi“, – teigė V. Venslovaitienė.

Išvyko dvylika, prisidėjo penki

Čempionų lygos atranka – svarbiausios metų varžybos „Žalgiriui“, nes vietiniame fronte rimtos konkurencijos pastaruoju metu vilniečiai nebesulaukia.

Vyriausiojo trenerio Valdo Dambrausko nuomone, kovoms Europoje šiemet žalgiriečiai bus pasiruošę geriau nei pernai, kai tik pridėto laiko metu Kazachstano čempionų „Astana“ pelnytas įvartis užkirto kelią lietuviams į kitą etapą.

Pirmiausia dėl to, jog pokyčių ekipos sudėtyje šįkart per žiemą įvyko mažiau.

Iš sostinės išvyko dvylika žaidėjų, bet vienintelis puolėjas iš Serbijos Andrija Kaludjerovičius buvo tvirtas pagrindinės sudėties ramstis ir atakų lyderis.

Priešinga kryptimi atkeliavo penki naujokai, nors puolėjas Darvydas Šernas nauju veidu komandoje netapo, nes grįžo į ją po pertraukos.

Kartu su juo A. Kaludjerovičiaus antroje sezono dalyje iššautą įvarčių fejerverką bandys kompensuoti pastarojo tautietis Komnenas Andričius, paskolintas Lisabonos „Belenenses“ (Portugalija) klubo. Savo ruožtu, po metų nuomos iš Kazachstano grįžo gynėjas Georgas Freidgeimas, gynybos grandį taip pat papildė iš Klaipėdos „Atlanto“ persikėlęs Rolandas Baravykas.

Didžiausią naujieną „Žalgirio“ vadovybė taupė tarpsezonio pabaigai: praėjusią savaitę paskelbta apie sutartį, sudarytą su buvusiu ilgamečiu „Nice“ klubo ir Malio rinktinės saugu M. Traore.

Klausimas – traumų istorija

Prieš keletą metų M. Traore portalas transfermarkt.com dar vertino 2 mln. eurų, bet pastaruoju metu Malio ir Prancūzijos pilietybes turinčio 28-erių žaidėjo akcijos nukrito.

Paskutines rungtynes prieš persikeldamas į Vilnių jis žaidė praėjusį pavasarį.

Bet V. Dambrauskas tikino, kad pirmadienį pusvalandį draugiškame mače su Talino „Flora“ (Estija) jau sužaidusio naujoko traumų maišas užrištas.

„Jo sveikatos būklė turbūt daugiau susirūpinimo kelia žurnalistams nei man. Bet kuris žaidėjas, atvykstantis į klubą, yra gana nuodugniai patikrinamas. Net prieš šią spaudos konferenciją M. Traore buvo atlikti papildomi testai. Jeigu pasirašėme sutartį, vadinasi, traumų pėdsakų nebėra“, – kalbėjo specialistas.

Tiesa, avansu tiesiai atsakyti į klausimą, ar M. Traore yra geriausias jo kada nors treniruotas žaidėjas, V. Dambrauskas dar nesiryžta.

„Reikia suprasti, kad žaidėjui nėra lengva įsilieti į žaidimą tiek ilgai nerungtyniavus ar treniruojantis tik individualiai. Bet jo kvalifikacija niekam nekelia abejonių. Laiko klausimas, kada jis susižais su komandos draugais. Manau, jis užsitarnaus pagarbą ir bus laikomas geriausiu“, – vylėsi treneris.

Daugiau kontroliuos kamuolį

Kitaip nei pernai, kuomet sezonui rengėsi „Sportimos“ manieže, šįkart „Žalgiris“ dvi savaites stovyklavo Turkijoje, kur sužaidė ir šešerias kontrolines rungtynes.

Dėl to sekmadienį vyksiančioje dvikovoje su „Trakais“ dėl Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Supertaurės manieže žalgiriečiai gali jaustis ne taip jaukiai kaip prieš metus. Bet V. Dambrauskas mano, kad sezonui geriau ruoštis užsienyje.

„Aplinką pakeisti naudinga. Porą savaičių visi gyveno kartu, šalia nebuvo šeimos, vaikų, kitų rūpesčių – 24 valandos per parą buvo skirtos futbolui. Be to, Turkijoje susitikome daugiau varžovų.
Kontrolinių rungtynių su lietuviškomis komandomis stengiamės nežaisti, nes sezono metu ir taip būna 5-7 tarpusavio susitikimai. Tai jau tampa rutina, komandos žino viena kitą kaip nuluptas. Bet koks varžovo pasikeitimas yra sveikintinas“, – aiškino V. Dambrauskas.

Pasak jo, Mažojoje Azijoje komanda repetavo naują žaidimo stilių, kuriuo žalgiriečiai bandys kliautis šiame sezone.

„Daug eksperimentavome: stengėmės būti agresyvesni, daugiau kontroliuoti rungtynes. To negalima padaryti vien atakuojant – reikia sugebėti valdyti kamuolį aikštės viduryje, spausti varžovą bandant susigrąžinti kamuolį. Jeigu tai mes darysime visus ateinančius penkis mėnesius, būsime labai gerai pasiruošę Čempionų lygai“, – svarstė ekipos strategas.

Tiesa, paklaustas, ar „Žalgiris“ A lygoje nuo šiol bus kaip lietuviškoji „Barcelona“ ir oponentams leis kamuolį kontroliuoti 30 proc. ar mažiau laiko, treneris juokėsi ir purtė galvą.

„Nesiruošiame kažko aklai kopijuoti. Jokių etikečių sau nesidėsime“, – patikino V. Dambrauskas.

Vis dėlto viena etiketė ryškiai paženklino artėjantį sezoną – jis „Žalgiriui“ bus jubiliejinis 70-asis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)