Vokiečių leidinys „Sport Bild“ išskyrė dešimt M. van Basteno naujovių, kurios turėtų visiškai pakeisti futbolą.

1. Bulitai vietoje baudinių

Esant lygiam rezultatui, teks mušti ne 11 metrų baudinius, o vadinamus bulitus. Taip futbolininkas žais vienas prieš vieną su vartininku (kaip ledo ritulyje). Kamuolys bus statomas 25 metrai nuo vartų ir žaidėjas veršis link jų. Jam bus skirta 8 sek. Kiekviena komanda turės po 5 bandymus.

2. Jokių nuošalių

„Futbolas vis labiau primena rankinį, kai komandos visa sudėtimi ginasi prie baudos aikštelės linijos. Įdomu, koks būtų futbolas be nuošalių? Žaidimas taptų patrauklesniu, o puolėjai turėtų daugiau galimybių įmušti įvartį. Žiūrovai nori reginio, tą jie ir pamatys“, - sakė N. van Bastenas, FIFA direktoriumi tapęs 2016 metų rugsėjo mėnesį ir tuoj pat ėmęsis reformų programos.

3. Jokių geltonų kortelių

Vietoje jų – laikinas pašalinimas iš aikštės. M. van Bastenas mano, kad tokia nuobauda bus efektyvesnė.

4. Diskutuoti su teisėju galės tik kapitonas

Siūloma kitiems futbolininkams drausti bendrauti su teisėju. Tokiu būdu turėtų pavykti sutrumpinti laiką, kuris dabar švaistomas ginčams su arbitrais ir sumažintų psichologinį spaudimą teisėjams.

5. Už penktą pražangą - pašalinimas iš aikštės

Taisyklė perimta iš krepšinio. Futbolininkas, kuris prasižengs penkis kartus, automatiškai turės palikti aikštę. Tačiau vietoje jo treneris galės išleisti kitą žaidėją.

6. Mažiau pauzių per rungtynes

Laiko tempimo problema rungtynių pabaigoje egzistuoja nuo pat futbolo pradžios. FIFA su tuo kovos neįprastu būdu: per paskutines 10 min. kamuolys nuolat privalės būti žaidime. Smūgiams nuo vartų, džiaugsmui po įvarčių, baudos smūgiams, baudiniams ir keitimams atlikti bus skirta tik po 10 sek. Jei tai užtruks ilgiau, bus skirtas baudos smūgis komandos, kuri turėjo kamuolį, nenaudai.

7. Mažiau rungtynių

M. van Basteno teigimu, turėtų būti sužaista daugiausia 50 rungtynių per sezoną. Dabar, pavyzdžiui, Ispanijos klubo ir rinktinės futbolininkas žaidžia nuo 70 iki 85 mačų per sezoną.

8. Daugiau keitimų

FIFA siūlo dar vieną papildomą keitimą per pratęsimą.

9. Jaunimo komandų rungtynės 8 prieš 8

Tikslas - jauni futbolininkai ilgiau kontroliuos kamuolį ir tai lems jų greitesnį tobulėjimą.

10. Keitimai nestabdant laiko per jaunimo komandų rungtynes

Tokie keitimai naudingi, nes neturės įtakos rungtynių dinamikai. Pradžioje naujovė bus bandoma jaunimo ekipų susitikimuose.

Nesunku pastebėti, kad naujovės perimtos iš kitų sporto šakų: krepšinio, ledo ritulio, regbio, žolės riedulio. M. van Bastenas sakė, kad FIFA planuoja taikyti naujoves jau 2026 metų pasaulio futbolo čempionate, kuriame dalyvaus 48 rinktinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)