„Muštynės tarp Rusijos ir Anglijos fanų yra gėda, – pareiškė V. Putinas. – Bet aš nuoširdžiai nesuprantu, kaip 200 mūsų sirgalių galėjo sumušti kelis tūkstančius anglų.“

Tokį prezidento „pokštą“ Sankt Peterburge vykstančiame kasmetiniame ekonomikos forume palydėjo juokas ir plojimai.

„Bet kokiu atveju, teisėsauga turėtų skirti vienodas nuobaudas abejoms riaušių dalyvių pusėms“, – pridėjo V. Putinas.

Visgi būsimo 2018 metų pasaulio futbolo čempionato ambasadorius neskubėjo teisti visų futbolo mylėtojų.

„Tikiuosi, kad tarp tų žmonių yra ir blaivaus proto asmenų, kurie nuoširdžiai myli sportą ir supranta, kad bet kokie pažeidimas yra ne mėgstamos komandos palaikymas, bet jos ir viso sporto žalojimas.“

Rusų fanų elgesys šiame Europos čempionate žiniasklaidoje aptarinėjamas ne mažiau nei pačios futbolo rungtynės. Rusai ypač pagarsėjo po praėjusį savaitgalį Marselyje vykusių riaušių, kuriose kovojo su anglų sirgaliais.

Prancūzijos prokuratūra jau ėmėsi ryžtingų veiksmų siekdama pažaboti nevaldomą chuliganizmą. Ketvirtadienio vakarą paskelbta, kad už dalyvavimą muštynėse dvejų metu įkalinimo bausmė skiriama Maskvos „Lokomotiv“ sirgalių skyriaus direktoriui Aleksejui Jerunovui.Kartu su A. Jerunovu nuteisti ir dar du rusai – Sergejui Gorbačiovui prancūzų teismas skyrė 1,5 metų kalėjimo, o Nikolajui Morozovui – metus kalėjimo.

Be jau trijų nuteistųjų, sankcijų imtasi ir prieš kitus chaosą kėlusius rusus – ketvirtadienį paskelbta, kad iš šalies išsiunčiama 20 rusų fanų grupė, kuri taip pat apkaltinta dalyvavusi masinės riaušėse Marselyje.

Tarp išsiunčiamųjų yra Rusijos kraštutiniams dešiniesiems prijaučiantis Aleksandras Špryginas, kuris save pristato kaip vieną iš šalies futbolo sirgalių asociacijos vadovų. A. Špryginas ir kiti sirgaliai, kuriuos antradienį sulaikė prancūzų policija, buvo perkelti į vieną sulaikytųjų centrą ir bus išsiųsti iš šalies, Maskvoje jo vadovaujama organizacija.

Iš viso dėl smurto prieš ir per Anglijos ir Rusijos rinktinių rungtynes buvo sulaikyti 43 rusai. Primename, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, jog Prancūzija pažeidė „visus Vienos konvencijos įsipareigojimus dėl diplomatinių santykių“, po tai, kai Rusijos futbolo sirgaliai buvo sulaikyti Marselyje. Trečiadienio vakarą į Kremlių buvo iškviestas ir Prancūzijos ambasadorius.

UEFA pačiam Rusijos futbolo asociacijai jau skyrė 150 tūkstančių eurų baudą ir įspėjimą, kad Rusijos rinktinė bus diskvalifikuota iš Euro 2016, jei sirgalių smurto proveržis pasikartos stadiono tribūnose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2291)