Britų nuomone, šalies prezidento sankcionuojamas chuliganizmas – tęsinys to, kas pasaulyje vadinama Rusijos hibridiniu karu. Baiminamasi, jog tokia taktika Rusija siekia pademonstruoti savo galias, o pačioje šalyje skatinama nuomonė, kad visas pasaulis susimokęs prieš Rusiją.

Po muštynių Marselyje netikros tinklalapio „Twitter“ paskyros ėmė skleisti žinią, kad rusų sirgalius išprovokavo. Na o vienas rusų parlamentaras parašė: „Šaunuoliai, vyručiai, taip ir toliau!“

Tačiau faktas žiaurus – po masinių muštynių du britų sirgaliai – 51 m. Andrew Bache‘as ir Stewartas Gray atsidūrė komoje. Jie muštynėse buvo talžomi ir plaktukais, ir metalinėmis lazdomis.

UEFA reakcijos nereikėjo laukti – pagrasinta šalį diskvalifikuoti iš čempionato, jei tokios scenos, kaip „Stade Vélodrome“ stadione, pasikartos. Rusijos futbolo asociacijai dėl fanų riaušių skirta 150 tūkst. eurų finansinė bauda, trys „ultros“ nuteisti kalėti Prancūzijos kalėjimuose, o grupė aršių veikėjų deportuota iš šalies.

Britai sunerimę iš labai rimtai. Vienas parlamentaras leidiniui „Observer“ pareiškė, kad šiuo metu socialiniuose tinkluose stengiamasi surinkti kuo daugiau informacijos apie rusų chuliganus.

„Sunku įrodyti, kad tai buvo sankcionuota Kremliaus, tačiau matome, kad nemažai jų atlieka karinę tarnybą Rusijoje. Tai panašu į Putino hibridinio karo tęsinį“, – teigė šaltinis.

Vienas iš vadovaujančių britų policijos pareigūnų Markas Robertsas teigė, kad per 10 metų darbo su futbolo sirgaliais jis dar nebuvo matęs tokių aršių ir taip puikiai koordinuotų išpuolių. Jis pasakojo, kad britų policijos detektyvai savo akimis stebėjo, kaip apie 150 rusų sirgalių apsiginklavo guminiais skydais, kovų menų pirštinėmis, apsirišo skaromis.

Rusų sirgalių grupę, kuri po incidento keliavo iš Pietų Prancūzijos į Lilį, policija sulaikė. 43 asmenų grupės lyderį Aleksandrą Špyrginą deportavo iš Prancūzijos. Beje, 2010 m. vieno futbolo sirgaliaus laidotuvėse A. Špyrginas nufotografuotas šalia V. Putino.

Maskva pasipiktino, kad buvo sulaikyti rusų sirgaliai, apkaltino Prancūzijos policiją antirusiškų nuotaikų kurstymu.

Praėjusį penktadienį V. Putinas pasišaipė iš sirgalių muštynių čempionate ir paragino prancūzų policiją vienodai elgtis su visų šalių sirgaliais. Jis pareiškė, kad muštynės – nemalonu, tačiau pridūrė: „Neįsivaizduoju, kaip 200 sirgalių galėjo sumušti kelis tūkstančius britų.“

Rusijos prezidentas taip pat rėžė: „Europos verslininkai nori ir yra pasirengę dirbti su mūsų šalimi. Europos politikams vertėtų užmegzti ryšius su verslu, parodyti išminties, įžvalgumo ir lankstumo. Atsimename, kaip viskas prasidėjo. Rusija neinicijavo dabartinio žlugimo. Nelaikome pykčio, norime užmegzti ryšius su mūsų Europos partneriais, tik tai akivaizdžiai negali būti vienpusiu žaidimu.“

Rusijos rinktinės pasirodymas Europos čempionate gali baigtis jau pirmadienį. Jeigu rusams nepavyks iškovoti pergalės rungtynėse su Velsu, su pirmenybėmis Leonido Sluckio auklėtiniai atsisveikins jau po pirmojo etapo. Pergalės atveju rusai greičiausiai žengtų į antrąjį etapą. O kartu su jais – ir arši šalies fanų grupė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (840)