Kiek NBA naujokų garbei buvo sukurta dainų, kurias išgirdę uždainuotų 11 tūkst. lietuvių? Krepšininko garbei Majamio reperių duetas „O’Grime“ sukūrė dainą. Interneto svetainėje „YouTube“ šią dainą peržiūrėjo jau daugiau nei 200 tūkst. kartų.

Vien 19-mečio vidurio puolėjo Jono Valančiūno pavardė Europos krepšinio čempionato rungtynes žiūrintiems lietuviams skamba kaip muzika, rašo ESPN svetainė.

Per septynerias rungtynes J. Valančiūnas vidutiniškai pelnė 10,4 taško, sugavo po 3,6 atšokusius kamuolius – puikūs rezultatai žaidžiant po 17,4 minutės per vakarą. Įspūdingi pasiekimai žaidėjui, kuris bent šešeriais metais jaunesnis už kitus komandos narius.

Jį vis dažniau išleisdavo į aikštelę svarbiausiomis akimirkomis. Krepšininkas sako, kad tai – atlygis už įdėtas pastangas, kurios davė rezultatų ir pasaulio jaunimo krepšinio čempionate Latvijoje – J. Valančiūno komanda pelnė aukso medalį, o jis – naudingiausio žaidėjo titulą.

„Pernai įgijau patirties Eurolygoje, žaisdamas prieš vidurio puolėjus iš visos Europos, kuri man iš tiesų pravertė, – sakė jis interviu ESPN.com. – Sunku pereiti iš jaunimo krepšinio į suaugusiųjų komandas. Visų pirma reikia nebijoti žaidėjų, antra – reikia stengtis. Man patinka žaisti, tačiau negaliu nustoti stengtis. Jei nustočiau – likčiau ten, kur esu, o aš noriu tobulėti.“

Dar metus krepšininkas pagal sutartį žais „Lietuvos ryto“ komandoje, paskui pereis į Toronto „Raptors“. Daugelis Ontarijuje sunerimo, kai NBA naujokų biržoje penktuoju numeriu „Raptors“ pasikvietė Joną Valančiūną iš Lietuvos, mažai žinomą žaidėją, kuris net negali iš karto pradėti žaisti.

„Nemanau, kad jau esu pasirengęs NBA. Dar metus žaisiu čia. Daug treniruosiuosi, kad kūnas sustiprėtų. Tada žiūrėsime“, – sakė J. Valančiūnas.

Lietuvos treneriai žavisi nuoširdžiomis krepšininko pastangomis. J. Valančiūnas pastebi, kad jam reikia pagerinti žaidimą po krepšiais ir siekia išnaudoti ribotą treniruočių laiką.

„Jis – labai protingas žaidėjas, – teigė rinktinės trenerio asistentas Valdemaras Chomičius. – Ką nors jam pasakai, ir iš karto sulaukti reakcijos. Ką nors parodai – jis susikoncentruoja ir stengiasi kuo greičiau pritaikyti.“

Antroje rungtynių su Vokietija dalyje išleistas žaisti prieš Los Andželo „Clippers“ vidurio puolėją Chrisą Kamaną, J. Valančiūnas įrodė savo ketinimus. Mače, kuriame Lietuvos komanda pelnė lemiamą pergalę, J. Valančiūnas sėkmingai stumdėsi su Ch. Kamanu ir verpstės judesiu paliko jį už nugaros, pelnydamas taškus.

Tada Ch. Kamanas bandė atsirevanšuoti jaunesniam oponentui, bet šis išnaudojo savo rankų ilgį, priversdamas varžovą pramesti.

V. Chomičius stebi J. Valančiūno žaidimą ir įžvelgia panašumų su kitu garsiu Lietuvos krepšininku, galiausiai patekusiu į NBA. V. Chomičius pats kadaise žaidė su Arvydu Saboniu (dar Tarybų Sąjungos komandoje), 1988 m. ši komanda pelnė olimpinį auksą, paskui žaidė nepriklausoma tapusios Lietuvos rinktinėje. Treneris mano, kad J. Valančiūnas, kaip žaidėjas, jau turi brandos.

„Nesistebiu, kad jis žaidžia už mūsų komandą. Žaidžiau su A. Saboniu, kai jis buvo tokio paties amžiaus ir kai tapome pasaulio čempionais. Jis panašiai tobulėjo. Reikia duoti energijos ir daryti tai, ką sugebi. Tai parodo Jono pavyzdys.“, – teigė V. Chomičius ir pabrėžė, kad Toronto krepšinio klubui reikėtų apsišarvuoti kantrybe.

„Jam reikia sustiprėti, dažniau mesti iš toliau, sustiprinti gynybą ir tai panaudoti, – aiškino V. Chomičius. – Pamenate, kaip elgėsi A. Sabonis. Kai varžovai pamatė jį pirmą kartą, nemanė, kad jis kelia jiems grėsmę. O tada jis pelnė tritaškį, ir varžovai susimąstė.“

Pats J. Valančiūnas teigė: „Individualiai lavinu šiuos gebėjimus, stengiuosi patobulėti.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją