Netrukus P. Samardžiskis savo kailiu patirs ir Kauno arenos tribūnų spaudimą, kadangi ketvirtfinalyje makedonai mėgins nustebinti pirmenybių šeimininkus.

Išsišokėliai nemažina tempo

Staigmenų virtinei, kurią Lietuvoje rita Makedonijos krepšininkai, rodosi, nėra pabaigos. Tik dėl neįtikėtino Sergejaus Monios tritaškio paskutinę mačo sekundę makedonų aukų sąrašo nepapildė ir Rusijos rinktinė, dvikovoje dėl antro čempionato etapo F grupės lyderių pozicijos stebuklingai pranokusi pirmenybių išsišokėlius 63:61.

„Telieka pasveikinti rusus – kaip ir mes, jie žaidė iš visų jėgų, nebandė rinktis oponentų ketvirtfinalyje ir tiesiog kovojo dėl pirmos vietos grupėje“, - po dramatiškų rungtynių pažymėjo P. Samardžiskis, į oponentų krepšį įmetęs 9 taškus.

Pralaimėję rusams, makedonai ketvirtfinalyje patirs išbandymą, kurio mieliau išvengtų bet kuri komanda – Kauno arenoje trenerio Marino Dokužovskio auklėtiniai turės grumtis su čempionato šeimininke Lietuvos rinktine.

Tačiau ką reiškia visus lūkesčius viršijusiai ir didžiausia turnyro staigmena virtusiai ekipai pateikti dar vieną sensaciją?

Tėvynė ekstazėje, bet asmeninis pasirodymas širdies neglosto
Europos čempionatą Makedonijos rinktinė pradėjo pralaimėjimu Alytuje Juodkalnijos krepšininkams, tačiau vėliau nuskynė šešias pergales iš eilės, kol pirmadienio vakarą jos nesustabdė rusams nusilenkusi Fortūna.

Patekę į ketvirtfinalį makedonai jau viršijo geriausią savo pasiekimą Europos čempionatuose – iki šiol didžiausia Balkanų šalies pasiuntinių pergalė buvo 2009 metais Lenkijoje iškovota 9 vieta.

„Labiausiai stebina makedonai, ir stebina ne mane vieną. Niekas tikrai nesitikėjo iš jų tokių rezultatų“, - dar nežinodamas, su kuo teks kovoti dėl vietos pusfinalyje, pastebėjo Lietuvos rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra.

„Mūsų šalis dabar yra tiesiog ekstazėje. Mes net čia jaučiame, kokia nuostabi atmosfera tvyro gimtinėje“, - prisipažino P. Samardžiskis.
Tiesa, 25-erių metų 215 cm ūgio vidurio puolėjas iš Skopjės anaiptol nesidžiaugia dėl savo paties žaidimo.

Praėjęs sezonas Edirnės „Olin“ (Turkija) klube, po kurio į Makedonijos milžiną dėmesį atkreipė „Lietuvos ryto“ vadovai, leido tikėtis geresnio P. Samardžiskio pasirodymo Europos pirmenybėse. 16 min. per rungtynes aikštėje praleidžiantis aukštaūgis kol kas vidutiniškai pelno 4,9 taško ir atkovoja 3,6 atšokusio kamuolio.

Kaune mėgins užsikimšti ausis

Kol tyli P. Samardžiskis, makedonus į priekį veda kiti lyderiai: natūralizuotas amerikietis Bo McCalebbas (20,6 taško, 3,9 rezultatyvaus perdavimo), veteranas Vlado Ilievskis (8,4 taško, 3,4 rezultatyvaus perdavimo) ir aukštaūgis Pero Antičius (11,3 taško, 8,8 atkovoto kamuolio).

Tiesa, makedonai neteko ranką susilaužiusio Todoro Gečevskio (9 taškai, 4,3 atkovoto kamuolio), be kurio žaisti su lietuviais, anot P. Samardžiskio, bus gerokai sunkiau.

„Todoras nėra tik dar vienas žaidėjas aikštėje – mums jis yra autoritetas, komandos dvasinis lyderis. Aš taip pat turiu problemų su keliu, bet dėl Todoro turėsiu stengtis dvigubai – juk dabar nepaliksi komandos be vidurio puolėjų“, - kalbėjo „Lietuvos ryto“ naujokas.

Lietuviams, su kuriais makedonai oficialiose varžybose dar niekada nebuvo susitikę, P. Samardžiskis pažėrė virtinę komplimentų, o ypač pagarbiai atsiliepė apie vyriausio ir jauniausio Lietuvos rinktinės krepšininkų – Šarūno Jasikevičiaus bei Jono Valančiūno – tandemą.

- Ketvirtfinalyje aikštėje susitiksite ne tik su penkiais Lietuvos rinktinės žaidėjais, bet ir su šeštuoju – Kauno arenos tribūnomis. Ką ketinate daryti? - paklausėme P. Samardžiskio

- Bandysime atsiriboti nuo tribūnų spaudimo ir žaisti penkiese prieš penkis. Jeigu lietuviai nori laimėti čempionatą namuose, pirmiausia jiems teks peržengti mus, ir mes pasistengsime, kad tai nebūtų lengvas žingsnis.

- Teko matyti, kaip šiemet rungtyniauja lietuviai?

- Žinoma, juk mano būsimas komandos draugas Jonas Valančiūnas žaidžia šioje rinktinėje. Lietuvių ekipa – labai gera. Jie žaidžia itin greitai, jie turi vieną protingiausių žaidėjų krepšinio istorijoje Šarūną Jasikevičių, puikius snaiperius, gerą trenerį, daug patirties ir sirgalių užnugarį. Š. Jasikevičius ir J. Valančiūnas nuostabiai žaidžia du prieš du, Robertas Javtokas taip pat yra labai stiprus baudos aikštelėje, be to, lietuviai turi gerų žaidėjų kiekvienoje pozicijoje. Taigi, ketvirtfinalyje turėsime smarkiai paprakaituoti.

- Ar vykdami į Lietuvą tikėjotės, kad Makedonijos komanda nusigaus iki pat ketvirtfinalio, užėmusi antrą vietą grupėje?

- Taip. Galbūt ir negalvojome, jog būsime antri, bet tokį tikslą – patekti į ketvirtfinalį – mes turėjome.

- Pačioje Makedonijoje šiuo metu turbūt yra krepšinio bumas?

- Manyčiau. Mūsų šalis dabar yra tiesiog ekstazėje. Mes net čia jaučiame, kokia nuostabi atmosfera tvyro gimtinėje. Kai tik kalbamės su draugais iš Makedonijos, jie pasakoja, kad tautiečiai žiūri kiekvienas rungtynes, išgyveną kiekvieną epizodą kartu su mumis ir tiesiog kvėpuoja krepšiniu. Neabejoju, jog šiuo metu – po pralaimėjimo rusams –Makedonijoje išvystumėte ne vieną liūdną veidą.

- Tiesa, kad, nesvarbu kaip pasibaigs ketvirtfinalio mačas su Lietuvos komanda, gimtinėje būsite sutikti kaip didvyriai?

- Manau, taip. Tai, ką padarėme Lietuvoje, yra didžiausias pasiekimas Makedonijos sporto istorijoje. Manau, mes to nusipelnėme.

- Sužaidėte tris mačus „Siemens arenoje“, kurioje rungtyniausite visą ateinantį klubinį sezoną. Kokį įspūdį paliko ši arena?

- Ji – nuostabi, tarsi NBA arena. Čia mes laimėjome du labai svarbius mačus, pralaimėjome kartą – tikiuosi, šį sezoną to daugiau nebebus (šypsosi – DELFI). Viliuosi, kad sirgaliams patiks „Lietuvos ryto“ žaidimas.

- Makedonijos rinktinė iki šiol rungtyniavo tiesiog puikiai, tačiau ar esate patenkintas ir savo paties asmeniniu pasirodymu?

- Tiesą sakant, iš savęs tikėjausi geresnio žaidimo. Tačiau tuomet, kai laimi komanda, tai nebėra taip svarbu – turi aukotis komandos labui, o ne mėginti pasirodyti pats. Bet viliuosi, kad „Lietuvos ryte“ rungtyniausiu kur kas geriau nei Europos čempionate.

- Su J. Valančiūnu klube varžysitės dėl vietos starto penkete. Kokie jūsų šansai laimėti šią konkurencinę kovą?

- Bus labai sunku. Iki šiol dar neteko susidurti su Jonu, bet apie jį girdėjau daug puikių dalykų. Žmonės sako, kad jis turi neįtikėtiną talentą. Kova tarp mūsų, apie kurią klausiate, tikrai bus „švari“, bet tikiuosi, kad aš ją laimėsiu (juokiasi – DELFI).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją