Neymaras žaidžia, o komandos draugai sunkiai plušai – tokiu principu „Selecao“ nužygiavo didžiąją kelio į pasaulio futbolo čempionato pusfinalį dalį.

Todėl kai 22-ejų puolėjas po ketvirtfinalio akistatos su Kolumbija sraigtasparniu buvo išgabentas į namus gydytis lūžusio stuburo slankstelio, Brazilijai žemė susvyravo po kojomis.

Netektis ištiko pačiu netinkamiausiu metu: antradienį pusfinalyje pirmenybių šeimininkų laukia vokiškas testas. O Joachimo Lowo auklėtiniai ketvirtfinalyje su Prancūzija jau pademonstravo, kad prireikus moka gintis taip, lyg už nugaros jiems stovėtų ne „Maracana“ stadiono, o Brandenburgo vartai.

„Norint nugalėti Vokietiją, šiai komandai reikės žaisti daug geriau nei iki šiol. Bet be Neymaro ir Thiago Silvos tai bus beprotiškai sunku padaryti. Mums tai didžiulis smūgis“, – rankomis skėstelėjo daugiau nei dešimt metų savo šalies rinktinės aktualijas nušviečiantis F. Duarte.

Brazilijos laikraščiai Neymarą išnarstė po kaulelį tiesiogine to žodžio prasme

Klausimas, kas pakeis Neymarą antradienį, šiuo metu yra populiariausias Brazilijos žiniasklaidoje. Pagrindiniais kandidatais laikomi Londono „Chelsea“ klubo atstovas Willianas ir Donecko „Šachtar“ puolėjas Bernardas.

Neatmetama ir galimybė, jog L. F. Scolari nuspręs perstumdyti žaidėjų pozicijas aikštėje ir pakeis savo naudojamą taktinę schemą. Treneris liko patenkintas vidurio saugų dueto Paulinho ir Fernandinho pasirodymu mače su Kolumbija, todėl dėl diskvalifikacijos pastarajame mače nežaidusį atraminį saugą Luizą Gustavo į startinę sudėtį gali grąžinti vieno iš atakuojančių futbolininkų sąskaita, dar labiau sutankindamas pajėgas aikštės viduryje.

Tuo tarpu dėl geltonų kortelių diskvalifikuotą komandos kapitoną Th. Silvą gynybos šerdyje turėtų pakeisti daugumą vokiečių kaip nuluptus pažįstantis Miuncheno „Bayern“ gynėjas Dante.

F. Duarte taip pat įsitikinęs, kad ketvirtfinalyje debiutavęs krašto gynėjas Maiconas galutinai ant suolo pasodino kur kas labiau patyrusį Dani Alvesą.

Tačiau kad ir kaip sudėliotų figūrėles savo taktikos lentoje L. F. Scolari, likusi be Neymaro Brazilijos rinktinė tokio futbolo šou kaip prieš metus FIFA Konfederacijų taurės turnyre negalės suvaidinti net labai norėdama. Iškalbingas ir faktas, jog atkrintamosiose varžybose visus tris įvarčius brazilams pelnė gynėjai po standartinių padėčių: dukart pasižymėjo Davidas Luizas, vieną – Th. Silva.

„Brazilijai reikėjo laimėti, ir komanda savo darbą padarė. Galvoti, kad namuose turime visus nugalėti demonstruodami fantastišką futbolą, būtų naivu. Manau, šiuo metu Brazilija priimtų bet kokią pergalę. Po tokio akmenuoto kelio mums tinka viskas, kad tik gautume taurę. Man ši situacija primena tai, kas įvyko prieš 20 metų. Tik šįkart Brazilija dar nieko nelaimėjo“, – samprotavo F. Duarte.

1994 metais JAV vykusiame pasaulio čempionate Brazilijos rinktinė, nors ir turėdama tokių žvaigždžių kaip Romario ar Bebeto, labiau išsiskyrė ne savo puolimu, o gynyba. Carloso Alberto Parreiros treniruojama ekipa per septynerias rungtynes įmušė 11-a, o praleido tik 3 įvarčius ir tapo planetos čempione.

Panašu, jog antradienį Belo Orizontėje žiūrovai gali išvysti panašų futbolo realpolitik, vienodai priimtiną abiems varžovams.

Brazilijos laikraščiuose vyksta debatai apie permainas komandos startinėje sudėtyje
Brazilijos rungtynių statistika spaudoje išgliaudyta iki smulkmenų