Jordyn Wieber, Alexandra Raisman, Gabrielle Douglas, Kyla Ross ir McKayla Maroney – tai vardai Olimpinių čempionių, kuriuos į savo atmintį turėtų įsirašyti kiekvienas moterų gimnastikos fanas. Šios merginos parodė tvirtą valią ir begalinį norą pagaliau parvežti Olimpinį komandinės daugiakovės auksą į savo šalį (paskutinį kartą JAV gimnastės jį buvo laimėjusios 1996 m. Atlantos Olimpiadoje – aut. past.).

Nors jų pergale tikėjo bene visi, bent kiek besidomintys šiuolaikine gimnastika, tačiau merginos neužmigo ant laurų ir „atidirbo“ iki galo. Komandos kapitonė Alexandra Raisman, kuri buvo paskutinė laisvuosiuose pratimuose, po sėkmingai įvykdytos savo užduoties sunkiai tramdė emocijas – ji vis tiek negalėjo patikėti: nejaugi tikrai? Ar tikrai esame Olimpinės čempionės? Merginos nesidžiaugė ir liko susikaupusios tol, kol nepamatė oficialių rezultatų – jos čempionės, sidabro ir bronzos medalius palikdamos Rusijai ir Rumunijai.

Ypatingų plojimų susilaukė JAV gimnastė J. Wieber, kuri, kaip DELFI rašė anksčiau, nepateko į individualios daugiakovės finalą. Ši asmeninė nesėkmė J. Wieber neišmušė iš vėžių ir komandinėje daugiakovėje ji pasirodė tobulai, svariai prisidėdama prie savo rinktinės pergalės.

A. Mustafina: verkėme iš apmaudo, o vėliau iš džiaugsmo

Nors rungtynių pradžioje amerikietėms ant kulnų lipo rusės, tačiau paskutinėje – laisvųjų pratimų – rungtyje joms teko palaidoti savo viltis. Net dvi šios šalies atstovės – Anastasija Grišina (16 m.) ir Ksenija Afanasjeva (20 m.) padarė klaidų, kurios kainavo rusėms tikrai nemažai taškų. Po tokių nesėkmingų komandos draugių pasirodymų dvi komandos lyderės – Viktoria Komova ir Aliya Mustafina – apsipylė ašaromis, taip parodant, jog į Šiaurės Grinvičo areną jos tikrai neatėjo jau nuleidusios rankas.

„Iš pradžių verkėme iš apmaudo, o vėliau iš džiaugsmo“, - rusų žurnalistams komentavo viena geriausių Rusijos gimnasčių A. Mustafina.

Ji buvo stabili atraminio šuolio, įvairiaaukščių lygiagrečių ir laisvuosiuose pratimuose, tačiau kiek nuvylė buomo rungtyje. To neužteko tam, kad rusės pasivytų JAV komandą. Be abejo, sidabro medalis Rusijai taip pat yra labai didelis pasiekimas, mat 2008 m. Olimpiadoje Rusijos komanda ant nugalėtojų pakylos neužlipo.

Kaip matyti iš varžybų, Rusijos gimnastės nėra tokios stabilios, kaip amerikietės. Jeigu amerikietes labai retai pamatysi krentančias ar darančias dideles klaidas, tai rusėms taip nutinka ne taip jau ir retai. Rusų gimnastikos komandos pagrindinis treneris Aleksandras Aleksandrovas tai aiškina traumomis, kurias patyrė šios šalies gimnastės per pastaruosius metus. Tačiau kartais atrodo, jog Rusijos gimnastės ypatingai veikia viena kitą – jeigu nukrito viena, greičiausiai nukris ir jos komandos draugė.

Bronzos medaliu pasidabinusios Rumunijos atstovės su veterane Catalina Ponor priešaky nieko nenustebino. Jos yra dabartinės Europos čempionės, be to, bene visada patenka tarp geriausių gimnastikos komandų. 2008 m. Olimpiadoje jos taip pat iškovojo bronzą. Tačiau nustebino ir nuvylė Olimpinių čempionių titulą gynusios Kinijos gimnastės, kurioms šįkart labai nesisekė ir jos liko už garbės pakylos – užėmė 4 vietą.

Individualios rungtys: ar rusės atsirevanšuos amerikietėms?

Jau ketvirtadienį laukia arši kova už individualios daugiakovės auksą. Pirmuoju numeriu į finalą patekusi rusė V. Komova turi realius šansus pagaliau pasidabinti auksu, tačiau tik tuo atveju, jeigu pasirodys nepriekaištingai. Jos amerikietiškosios varžovės G. Douglas ir A. Raisman neleidžia sau nė vienos klaidos, todėl su jomis kovoti bus labai sunku.

Rusė A. Mustafina taip pat varžysis individualioje daugiakovėje, tačiau ji nebeturi tokios sportinės formos, kurią turėjo 2010 m. laimėdama pasaulio čempionės titulą. Nepaisant to, reikėtų turėti omenyje, kad gimnastika yra neprognozuojamas sportas ir atsitikti gali viskas (taip pat kaip visus nustebinęs JAV gimnastės, esamos pasaulio čempionės J. Wieber nepatekimas į individualios daugiakovės finalą – aut. past.).

Taip pat laukia ir atskirų rungčių finalai, kuriuose savo atstoves turi ir amerikietės, ir rusės, ir rumunės, ir kitos šalys. Kuri šalis susirinks daugiausiai medalių – dar neaišku. Aišku tik viena – amerikiečių šios Olimpiados tikslas numeris vienas – pasiektas!

Galutinė prizininkų rikiuotė:

1. JAV 183,596 taškai

2. Rusija 178,530

3. Rumunija 176,414

Daugiau apie gimnastikos sporto taisykles ir subtilybes galite sužinoti čia

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)