Kadangi originalių Renesanso apdarų praktiškai neišlikę, parodos kūrėjai ir sumanytojai surinko ištisą komandą Italijos įmonių ir amatininkų, kurie specialiai šiam projektui studijavo istorinius duomenis, konstravo audimo stakles, audė medžiagas, atkūrė siuvinėjimo raštus ir gamino juvelyrinius dirbinius. Net iki penkerių metų trukdavęs vieno kostiumo atkūrimo procesas buvo itin sudėtingas, tačiau jo rezultatas – pasaulyje unikali Renesanso kostiumų paroda.

Šalia paveikslų reprodukcijų eksponuojami atkurtieji drabužiai savo grožiu gerokai pranoksta dvimačius vaizdus drobėje. Aukso ir sidabro siūlais siuvinėti, kailiais ir aksesuarais puošti princų drabužiai, Renesanso metu kurti dvaro menininkų, siekiant nustebinti ir sužavėt minią ir dvaro svečius, ne ką mažiau savo prabanga stebina ir dabar.

Parodos lankytojai išvys keliolikos atkurtų didikų drabužių ekspoziciją ir taip pat princo puotos sceną – padengtas stalas, puoštas gobelenais ir gražiausiais indais, ir prie jo sėdintys svečiai padės geriau įsivaizduoti, kaip atrodydavo didikų puota.

Norintys geriau susipažinti su istoriniais kostiumais ir sužinoti apie kiekvieno iš jų puošybos ir spalvų simboliką, gali užsisakyti muziejaus organizuojamas ekskursijas, o nuo rugsėjo mėnesio dalyvius kvies ir kelios su paroda susijusios edukacinės programos vaikams ir šeimoms.

Parodą Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga Vilniui dovanoja Italų kultūros institutas, Italijos ambasada, kultūros asociacija „Invito a corte“ ir Lietuvos dailės muziejus.

Nemokamai ekspozicijas ir parodas muziejuje lanko ikimokyklinio amžiaus vaikai, vaikų namų auklėtiniai, asmenys, kuriems nustatytas 0–25 proc. ir 30–40 proc. darbingumo lygis, Lietuvos Respublikos muziejininkai, Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) nariai, mokytojai, lydintys mokinių grupes, kuriose ne mažiau kaip 10 asmenų, turizmo firmų, gidų gildijos nariai, kurie lydi ne mažiau kaip 10 Lietuvos Respublikos piliečių grupę ar ne mažiau kaip 5 asmenų užsieniečių grupę. Nuolaidos ir lengvatos taikomos lankytojui pateikus jo priklausymą nurodytoms asmenų grupėms įrodantį pažymėjimą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją