Būrėjos ir ekstrasensai iš tiesų geba stebėtinai išsamiai ir, rodos, tiksliai „burti iš kavos tirščių“. Taip, būrėja jums papasakos apie jus pačius, taip išsipildys jos pranašystės, taip, ekstrasensas „pajaus“ kuriame kambaryje mirė jūsų artimas žmogus ir, už minimalią kainą, padės išsivaduoti šiame materialistiniame pasaulyje įstrigusiai vėlei.

Mes, skeptikai, neabejojame, kad tai įmanoma. Tik, deja, nesutinkame, kad šiais atvejais įvyksta kas nors paranormalaus. 

Nesinori imtis demaskuotojų vaidmens, mat, pirmiausia, šiame straipsnyje nebus jokio demaskavimo tikrąja to žodžio prasme. Informacija apie būrėjos ir ekstrasenso darbo metodiką yra lengvai prieinama, tereikia truputį pasidomėti ir paslapties skraistė ištirpsta. Pateiksime tik sukramtytą, elementarią informaciją apie šį „paranormalų“ fenomeną. Taigi išsitraukite užrašų knygutes, kad nepamirštumėt šio gardaus skeptiško recepto!

Norint užsiimti šiuo amatu jums reikės: a) žiupsnelio žinių apie žmogaus psichologiją, b) kelių pamatinių darbo principų ir gairių, c) kruopelės pastabumo ir, žinoma, d) praktikos – ingrediento, be kurio bet kokia veikla nueina niekais.

Pastabumas. Teks išmokti pagal nepažįstamo žmogaus išorę (apsirengimo stilius, šukuosena, aksesuarai, elgsena, amžius) nustatyti jo visuomeninę ir šeimyninę padėtį, galimą profesiją bei tikėtiną apsilankymo tikslą (trys pagrindinės priežastys – meilė, pinigai, karjera). 

Psichologija. Naudosim, deja, lietuviško termino neturinčią, techniką "cold reading" (pažodžiui – „šaltas skaitymas“, tačiau labiau tinka terminas „skaitymas tamsoje“). Iš esmės „skaitant tamsoje“ būrėja ar ekstrasensas žmogui pasako labai bendrus teiginius ar klausimus, o pats apklausiamasis iš didelio noro kažką išgirsti apie save juos nesąmoningai susiaurina. Labai supaprastintas pavyzdys atrodo taip:

- Jaučiu, kad tai, kas nutiko stovykloje, jums turėjo didelį poveikį.

- Tai aišku! Nė nenoriu prisiminti tos skautų stovyklos.

- Taip taip, jei neklystu, joje netekote kažko labai svarbaus.

- Na lyg ir – aš pamečiau savo namelio raktus ir teko visą naktį praleisti lauke.

- A, teisingai – praradote raktus, vaizdas vis aiškėja.

Populiari „skaitymo tamsoje“ metodika yra „šaudymas šratais“ (ang. „shotguning“). Ji geriausiai veikia prieš auditoriją - paberkime aibę tarpusavyje nesusijusių teiginių ir atidžiai stebėkime žmonių reakcijas: tai gali būti nedidelis linktelėjimas, akių nudelbimas, sėdėjimo pozos staigus pakeitimas, rankų ar kojų judinimas, netgi prakaitavimas ar paraudimas, geriausiu atveju kažkas garsiai atsidus ar net šūktels „taip, žinoma!”. Pagavę teigiamą reakciją, vystykime ją toliau – užkibęs asmuo pats stengsis "pritempti" abstrakčius teiginius prie jam svarbių įvykių ar faktų ir pateiks mums papildomos informacijos. Pavyzdys:

- Aš jaučiu, kad čia kažkas yra, kažkieno giminaitis... galbūt miręs senelis, prosenelis... dėdė, – sulaukus reakcijos, - taip dėdė, jis nori su jumis susisiekti... Jūs kažko nepadarėte... pamiršote, ne, jis kažką pamiršo, paliko, taip, paliko jūsų... – ir taip toliau. Tokia yra „šaudymo šratais“ esmė – tikėtis, kad bent vienas iš daugelio šratų pasieks savo tikslą.

Jei, vis tik, apklausiamasis yra apatiškas, o gal labai sunkiai skaitomos jo reakcijos, teks griebtis Barnumo teiginių (ang. „Barnum statements”). Tai teiginiai, kurie tinka praktiškai visiems. Pavyzdžiui: „Jūs dažnai susierzinate, kai nesiseka"; "Esate malonus ir draugiškas žmogus, tačiau jums dažnai susidaro įspūdis, kad aplinkiniai jūsų iki galo nesupranta", „Visada siekiate užbaigti pradėtus darbus, tačiau kartais paprasčiausiai pritrūksta kantrybės", "Esate labai valingas, tačiau kartas nuo karto pasiduodate aplinkinių spaudimui“. Akivaizdžiausias Barnumo teiginių pavyzdys – horoskopai. Bent keli iš jūsų esate taip „apsižioplinę“: perskaitėte itin tikslų horoskopą ir po to paaiškėjo, kad tai buvo prognozė ne jūsų zodiako ženklui. Apgalvotas Barnumo teiginių naudojimas vadinamas „skaitymu prieblandoje“ („warm reading“). 

Praktika. Praktikos praktikos praktikos ir dar kartą praktikos! Ateis laikas, kai net užkietėję skeptikai neišmuš iš vėžių: „Jūsų išankstinis priešiškas nusistatymas labai neigiamai veikia mano galias“ galėsite atsikirsti ir oriai išeiti. 

Principai ir gairės. Jūs jau galite laisvai papasakoti apie kliento praeitį ir ateitį, bendrauti su jo mirusiais giminaičiais. Geriausiu atveju jau turite pakankamai resursų naudoti "skaitymo šviesoje" (ang. „hot reading“) metodą - prieš seansą surinkti kuo daugiau asmeninės informacijos iš aukos, atsiprašau, – būsimojo kliento, jo artimųjų ir draugų. Rengiate didelį pasirodymą? Tegul prieš seansą jūsų darbuotojai inkognito nekaltais klausimais iš žiūrovų išpeša kuo daugiau informacijos:
- Gaila, kad neatsivedžiau čia savo mažiaus... O, ir jūs turite vaikų? Kaip šaunu, galbūt Daktaras Visažinis ką nors apie juos išpranašaus!

Nepamirškite pagrindinio principo – jūsų paslaugos mokamos. Valgyti juk reikia.

Literatūra ir šaltiniai (anglų kalba):
http://www.paranormal-encyclopedia.com/p/psychic/
http://www.skepdic.com/coldread.html
http://www.skepdic.com/subjectivevalidation.html

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!