Neįtikėtina – 80 proc. anglų, su kuriais man teko kalbėtis, sakė, aišku, kad „Out to immigration and payments to EU budget“ (angl. sakė, kad balsuos prieš ES dėl imigracijos ir įmokų į ES biudžetą). Tokie pagrindiniai atsakymai. Jų pasirinkimas. Visai kitaip buvo Velse – 60 proc. mano apklaustų norėjo pasilikti! Aš jau sakiau draugams – realybė, kad bus „out“! Rezultatai tai ir parodė.

Įdomiausia, kad tie britai, kurie sakė, kad balsuos už likimą ES, buvo daktarai, NHS (valstybinės sveikatos sistemos paslaugos) darbuotojai, mokytojai... O balsavimo rezultatas – tai tipinio anglo atspindys: aš – pirmoje vietoje, o duoti pinigų ES tai tas pats, kas duoti savo kaimynui ar draugui, o aš to nedarysiu... Taip jie gyvena... Didžiosios Britanijos (tiksliau, anglų) balsavimo rezultatai yra atspindys to, kokie jie yra.

Šeštadienį ir sekmadienį vėl vykau į darbą. Visų akcijų ir svarų kritimo akivaizdoje man vėl buvo įdomu britų klausti, kaip jie balsavo.

Įdomiausia, kad dauguma atsakė „unfortunately“ (angl. deja) arba „sorry“ (angl. atleisk), bet balsavo „out“ (angl. pasitraukti iš ES). Kažkoks keistas jausmas, kad jaučiasi nusikaltę, kai sakę „In“ (angl. kad pasisakys už Didžiosios Britanijos likimą ES), darydavo tai tiesiai šviesiai.

Atvežėme anglui, kuris prie namo buvo iškėlęs dvi Didžiosios Britanijos vėliavas, prijungti skalbimo mašiną. Sakau: „Tai ką, nukabink britų vėliavą ir užkabink anglų, nes Šiaurės Airija ir Škotija balsavo už likimą ES.“ „Jie vis tiek idiotai“ – tokio sulaukiau atsakymo. Įdomiausia, kad jis vis tiek įkišo 10 svarų arbatpinigių...

Dirbdamas vis perklausdavau žmonių, ar po paaiškėjusių rezultatų balsuotų už likimą ES, bet visi kažkaip nelauktai vis tiek balsuotų „out“. Tai tiek gyvų pasikalbėjimų su vietiniais anglais, kurių perkalbėti praktiškai neįmanoma ir kurių didelė dalis įsitikinę, kad Anglija – turtingiausia Europoje...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome šiuo metu gyvenančių Anglijoje atsiliepti: pasidalykite, kaip jaučiatės, ar referendumo rezultatas kaip nors keis jūsų gyvenimo planus? O galbūt džiaugiatės referendumo rezultatais! Papasakokite savo patirtį tėvynėje gyvenantiems lietuviams! Savo mintimis galite pasidalyti spausdami pilką mygtuką čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Brexit“.