Pastebėjau tendenciją, kad Lietuvoje merginos išteka gana jaunos (dažniausiai iškart baigusios studijas) ir greitai tampa jaunomis mamomis. Mane stebina, kodėl dauguma jaunų merginų taip skuba kurti šeimą? Ar nesinori kurį laiką atsipūsti po studijų ir pagyventi tik sau? Ar nesinori atrasti savęs profesinėje srityje? O blogiausia, kai jauna mergina sutinka kurti šeimą su 20-30 metų vyresniu vyru. Ar nesinori lygiaverčio partnerio?

Puiku, jei jauna moteris yra energinga ir gabi suderinti motinystę su mėgstama veikla. Tačiau labai dažnai matau merginas, kurios metų metus paskiria vaikų auginimui ir buitiniam gyvenimui. O kai vaikai paauga, lieka atitrūkusios tiek nuo visuomeninio, tiek nuo profesinio gyvenimo. Beje, būtų įdomi ir psichologų nuomonė šia tema. Manau, apsisprendimas turėti vaikų yra dviejų suaugusių žmonių sprendimas. Todėl subrendęs vyras turėtų prisiimti lygiai tokią pat atsakomybę vaikų auginimo ir auklėjimo atžvilgiu. Ir kalbu ne apie finansinę atsakomybę. Kalbu apie pagarbą ir supratimą, kad moteris taip pat turi savo poreikių ir vaikai yra ne vien jos, bet abiejų rūpestis.

Labai dažnai pačios moterys, teisinasi, kad yra silpnoji lytis, ir ieškodamos patogesnio gyvenimo, įtvirtina namų šeimininkės modelį. Manančios, kad vyras turi išlaikyti moterį ir apmokėti kitas likusias namų sąskaitas, negerbia nei vyro, nei savęs. Tai – ne prekybiniai santykiai. Ir ne XVIII a. hierarchiniai santykiai – vyras šeimos galva, moteris namų šeimininkė. Sveiki šeimos santykiai – tai, kai abu partneriai yra lygiaverčiai.

Ar įdomi vyrui yra moteris perekšlė metų metus neišlendanti iš namų? Kad ir kokie nuostabūs yra vaikai, vyras nori matyti ne tik moterį-mamą, tupinėjančią aplink juos, bet ir išsilavinusią bei lygiavertę pašnekovę, draugę, gyvenimo palydovę. Ar įdomi vyrui tokia moteris, su kuria galima kalbėti tik apie vaikus ir namų ruošą? Ar gali vyras jaustis saugus ir vertinamas, kai iš jo tikimasi gauti tik materialinę naudą?

Šiuo straipsniu nenoriu nieko įrodyti ir puikiai suprantu, kad kiekvienas žmogus pasirenka tokį šeimos modelį (ar gyvenimo stilių), koks jam priimtinesnis. Tačiau norėčiau, kad jaunos merginos būtų nepriklausomos, siektų savo tikslų, tobulėtų kaip asmenybės, gerbtų save ir kitus ir to paties galėtų išmokyti savo vaikus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo nuomone? Paprieštarauti? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Gyvenimas“.