Gal nereikėtų į kariuomenę imti visų kaip sovietiniais laikais, bet didžiąją dalį jaunimo reikėtų metams pašaukti pakabinti kareiviškos košės. Norėčiau prisiminti tuos laikus, apie kuriuos visi taip bijo kalbėti.

Aš į sovietinę armija (1980 m.) ėjau drąsiai, nė kiek nesislapstydamas, neverkdamas, nes mano aplinkoje ir merginos, ir tėvai buvo įsitikinę, kad vyras, nepabuvęs armijoje, – ne vyras. Aišku, tų laikų kariuomenėje buvo labai daug dalykų, kurių nenorėčiau linkėti dabartiniams šauktiniams, bet nekalbant apie klestėjusius nestatutinius santykius, kariuomenė davė daug naudos.

Išskiriant tarnybą Afganistane, kur žūdavo šauktiniai, armijoje nebuvo daug mirčių. Nepaneigsi, kad jų buvo, bet ne daugiau nei civiliniame gyvenime. Mano paties pusbrolis žuvo, bet tai buvo eilinis kareiviškas tarpusavio konfliktas.

Jei visi tie jaunuoliai, kurie buvo pašaukti, būtų likę gatvėse, kiek jų būtų nusigėrę, susimušę, sėdę į kalėjimus, užsimušę ir t.t.? Jei daugelis dabartinių mūsų jaunuolių būtų buvę pašaukti tarnybon, tai tikrai būtume išsaugoję daug gyvybių. Kiek šauktinių amžiaus jaunuolių padaro avarijų, nusikaltimų, buriasi į nusikaltėlių grupes, muša savo bendraamžius rūsiuose? Kariuomenėje priprastų prie drausmės, atsakingumo, jie sustiprėtų morališkai ir fiziškai, tai galiu paliudyti žiūrėdamas į savo sūnų savanorį.

Mūsų mergaitės taip pat turėtų labiau mylėti tuos, kurie atliko tarnybą ir yra pasiruošę apginti ne tik tėvynę, bet ir jas. Ko bijoti tos karo prievolės, juk mūsų kareivukų toliau Utenos neišsiųs, o mamos ir mergaitės galės juos lankyti kas savaitę. Ne tarnyba, o rojus, palyginus su tuo, ką teko patirti mano kartos šauktiniams.

Palaikau Prezidentės iniciatyvą dėl šauktinių gražinimo, o vaikinams siūlau neverkti, nedejuoti, neišsisukinėti, ir kartu su mergaitėmis drąsiai traukti dainą „Nepabuvęs kareivėliu, nebusi geras artojėlis“ Na... Ir ne tik artojėlis! Ar ne taip, mergaitės?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone – ar pritariate sprendimui grąžinti privalomąją karo tarnybą? Galbūt galite pasidalinti patirtimi, prisiminęs, kaip jums anksčiau teko tarnauti kariuomenėje? O gal priklausote tai grupei, kuriai planuojama pritaikyti karo prievolę, ir norite pasidalinti mintimis, kaip dėl to jaučiatės? Moterys, jūs jaučiatės nuskriaustos, kad jūs nesate šaukiamos dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose? Laukiame Jūsų minčių žemiau: