Didelis skaičius greitosios pagalbos kvietimų yra ne tikslingi, arba dėl pačių asmenų kaltės, neskaitant atvejų kaip žmogus gauną traumą dėl neatidumo ar buvo užpultas.

Keletas pavyzdžių: ligonis ilgą laiką vartojo alkoholinius gėrimus, surogatus, o tai daryti nustojus, jį kankina pagirios. Jis kviečiasi GMP, kad padėtų, nors pats sąmoningai ilgą laiką kenkė savo organizmui.

Kitas atvejis - kai ligonis blogai jaučiasi savaitę ar kelias dienas, niekur nesikreipia, o atėjus vakarui ar savaitgaliui, kai nedirba poliklinikos, kviečiasi GMP. Pasitaiko atvejų, kai GMP kviečiamasi piktybiškai - „etatiškai“ per savaite ar dieną po kelis kartus, realiai tam, kad pabendrautų ir nemokamai gautų vaistų, pavyzdžiui, raminamųjų ar nuo kraujo spaudimo.

Dar vienas atvejis - kai turi paskirtą gydymą, bet nevartoja vaistų, o kviečiasi GMP. Dažna žmonių grupė turi paskirtą gydymą, baigė vartoti vaistus, nevyksta išsirašyti naujų, o kviečia GMP.

Manau, kad jei žmogus yra neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotikų ir gavo traumą, ypač eismo įvykio metu, kai nustatoma jo kaltė, tai galima būtų traktuoti kaip sunkinančią aplinkybę. Ir tokius kvietimus reiktų apmokestinti kad ir 10-15 litų už iškvietimą. Kodėl greitoji turi atlikti šeimos daktarų ar poliklinikų darbą? Niekas nesako apmokestinti visų kvietimų, taip būtu pažeista teisė į nemokamą gydymą. Jei kvietimas atitiktų būtinąją pagalbą, jis būtų nemokamas.

Latvijos Respublikoje GPM apmokestinta seniai ir kainuoja nuo 5-10 latų, priklausomai nuo situacijos ir kvietėjo statuso. Vieną kartą Latvijoje teko susimokėti 10 latų (apie 50 litų) už tai, kad kelionės metu vienam keleiviui pradėjo skaudėti pilvą. Iškvietus GMP jis neturėjo draudimo, už apžiūrą teko susimokėti. Sumokėjus buvo suteikta pagalba ir jis nukreiptas pas chirurgus.

Žinoma, telefonu nustatyti, ar tai būtinoji pagalba, ar ne, iš karto gali būti ir sunku, bet dauguma atvejų tai padaryti įmanoma. O jei GMP nuvykus, kad ir į mokamą kvietimą, paaiškėja, kad žmogaus būklė reikalauja skubiosios neatidėliotinos pagalbos, mokestis nebūtų imamas.

Įvedus tokia praktiką, manau, tikrai sumažėtų GMP iškvietimų skaičius, nes žmonės prieš kvietimą pagalvotų, ar verta tai daryti, nes reikės susimokėti už iškvietimą. Taip būtų papildytas valstybės biudžetas ir palengvintas GMP darbas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!