Ir prezidentė, pasirodo, tos elektrinės nori (neaišku, kodėl, ir A. Butkevičius. V. Uspaskicho noras suprantamas – jis visų pirma yra verslininkas, o elektrinės statyba – neblogas biznis, iš kurio galima pasipelnyti. Politikai jau kalba, kad to referendumo paisyti nereikia, kad piliečių sprendimą reikia laikyti tik „patariamuoju“ ir t.t.

Net prezidentė taip mano, nors toks veiksmas būtų grubus LR Konstitucijos pažeidimas, o referendumo įstatymas taptų niekiniu. Nes kam tada tie referendumai reikalingi? Keista ta LR... Prezidentas R. Paksas, anot Konstitucinio teismo, pažeidė „Konstitucijos dvasią“ ir gavo atsisveikinti su postu. Prezidentė D.Grybauskaitė atvirai, viešo pasisakymo metu, siūlo nepaisyti Konstitucijos ir referendumo įstatymo ir nieko... viskas gerai.

Ką žino piliečiai?

Eiliniai piliečiai nėra atominės energetikos specialistai. Tad tikrai negali pasakyti, kiek pelninga bus ta elektrinė, ar ji duos kokios nors naudos valstybei ir t.t.

Atominė elektrinė yra pavojinga. Tą žinome visi. Sprogus reaktoriui tokios Lietuvos gali nebelikti. Tiesa, Lietuvoje stiprių žemės drebėjimų nebūna ir tas pasenęs Fukušimos tipo reaktorius, kuriuo nori nusikratyti japonai veiktų gal net labai gerai. Nepaisant to, atominė elektrinė vis tiek mirtinai pavojinga. Kiltų karinis konfliktas, kad ir su Baltarusija. Užtektų baltarusiams į Visaginą paleisti porą kovinių raketų ir LR nebeliktų.

Elektrinei statyti LR pinigų neturi. Taigi teks skolintis. Teks bankams mokėti procentus, teks atidavinėti skolas (valstybė tose skolose ir taip jau baigia nuskęsti). Skolas atidavinės ne V.Uspaskich, ne D. Grybauskaitė ne A. Kubilius. Atidavinės eiliniai dirbantieji, tie, kurie kuria pridedamąją vertę. Taigi dar daug metų negalima bus padidinti jiems atlyginimų, pensijų ir kt. nes pinigų biudžete nebus.

Trečia – bent jau man, kaip ir kitiems eiliniams, tos elektrinės visiškai nereikia ir elektros energijos turiu pakankamai. Elektros lemputės palubėj šviečia, kompiuteris veika, televizorius birbia... Tad kokio velnio turėčiau rizikuoti gyvybe ir sveikata, rizikuoti likti be Tėvynės vien dėl to, kad mano koks proanūkis, gal būt, dviem centais už elektros kilovatvalandę mokėtų pigiau... (greičiausiai mokės vis tik brangiau). Eiliniam piliečiui iš tos elektrinės – jokios naudos.

Žalioji energija

Ne kartą rašiau ir visi žinome, kad elektrą galima gaminti nekenkiant gamtai ir nesukeliant pavojaus gyventojams. Ją galima gaminti iš saulės šviesos, upės tekėjimo, vėjo... Vėjo elektrinę nesunkiai gali pasistatyti kaimo bendruomenė ar net stambesnis ūkininkas, ypač jei valdžia nedarys tam kliūčių. Bet LR valdžia tas kliūtis daro – jau teko skaityti, kad norinčiam statytis elektrinę piliečiui susitvarkyti biurokratinius formalumus neįtikėtinai sunku ir brangiai kainuoja.

Pasaulyje daugelis šalių svarsto galimybę atsisakyti atominių elektrinių. Vokietijos vyriausybė skelbė, kad per artimiausius dešimtį metų ketina jas uždaryti. Norvegija, nors skirtingai nuo LR, turi išvystytą pramonę ir tos elektros energijos sunaudoja žymiai daugiau, puikiai išsiverčia su „žaliąja“ energija.

Beje, Norvegijoje populiarėja elektromobiliai, tad energijos poreikis auga, tačiau jokios atominės elektrinės statyti valstybė neplanuoja. Nors jiems skolintis nereikėtų.

Taigi, kodėl tos atominės elektrinės taip reikia LR valdininkams ir politikams? Atsakymas paprastas – jie vėl tikisi pasipelnyti eilinių piliečių sąskaitą. Pasiskolintus milijardus dalinsis jie, o skolą atidavinės vaikai, vaikaičiai ir, žinoma, ne jų....

Nepriklausomybė?

Kartais tai irgi akcentuojama. Nesuprantu kokia ta nepriklausomybė? Būtent energija gaminama iš nuosavų upių ir nuosavo vėjo bei saulės šviesos ir reikštų energetinę nepriklausomybę. Urano LR nėra – jį teks pirkti. Greičiausiai iš Rusijos, tiesa LR vyriausybė, kuri nemėgsta rusų, gal pirks tą uraną iš kokios PAR, tai kas, kad trigubai brangiau, bet tada bus „nepriklausoma“. Panaudoto urano atliekas kažkur teks laidoti.

Taigi teks arba brangiai mokėti toms šalims kurios turi urano atliekų „kapines“ arba laidoti konteinerius LR žemės gelmėse. Uranas aktyvus išlieka apie 25 tūkst. metų. Taigi savo palikuonims paliktume tikrai „gražią“ dovaną. „Neturėjo boba bėdos – nusipirko paršą“ – tai sena žemaičių patarlė. Velniams mums ( turiu omenyje eilinius LR piliečius) tas paršas (elektrinė) reikalingas, ypač pirktas už skolintus pinigus?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!