Kodėl Lietuvoje žmonės vengia mokėti mokesčius? Valstybiniam aparatui išlaikyti pinigų trūksta, vis per mažai surenkama, tada ima biudžetą ir karpo iš naujo, naujus įstatymus rezga, kaip susirinkti tai, kas jiems nepriklauso. Apetitas – begalinis. O kalbos apie veltėdžių atleidimą tampa ypač nepopuliariomis pasibaigus rinkimams. Populiaru yra aiškinti, kad turi, žmogau, susimokėti. Nepadarysi – patys išieškosim. Ir taškas.

Pala pala. Mokesčiai nėra duoklė! Valstybė yra lyg verslo struktūra. O jos piliečiai yra tarsi klientai. Klientas perka paslaugas bei produktus ir už juos moka. Kokios yra tos paslaugos, produktai? Geri keliai, puiki sveikatos priežiūra, garantuotas saugumas, teigiama verslo aplinka, koja kojon su laikmečiu einanti švietimo sistema, išvystyta infrastruktūra, turtinga senatvė, žodžio laisvė ir taip toliau. Mes visi perkam šias paslaugas ir už jas mokam pinigus.

Tačiau pažiūrėkim, kokią kokybę mums siūlo? Naftalinu dvelkiantys pardavėjai bando prastumti pašvinkusias ir nuo laikmečio beviltiškai atsilikusias šūdinas prekes. Ir už jas reikalauja susimokėti. Kažkas vis tiek perka, kai yra gyvybiški svarbu, kažkas nustoja pirkti ir deda į krūmus, kažkas bando egzistuoti be jų, o kažkas susiranda geresnį pardavėją, siūlantį kokybiškesnę prekę. Nors ir gerokai brangesnę. Tai yra tiesus atsakymas apie emigraciją.

Kyla klausimas – kodėl negalima sukurti patrauklaus produkto už protingą kainą? Juk tai elementarus dalykas, kurį visi geri pardavėjai žino. Pasiūlykite kokybišką produktą. Padarykite taip, kad žmonės jumis pasitikėtų. Norite parduoti brangiau – kurkite papildomą vertę. Dirbkite su tiksline auditorija. Negi Jums tokioje šiknoje patinka sėdėti ir rietis, kodėl mūsų šūdino produkto nebenori pirkti? Tai juk pardavėjo atsakomybė!

Visos priešrinkiminės kalbos apie biurokratinio aparato mažinimą, deja, taip ir liko girto zuikio daina.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Emigrantai, klausiame jūsų: koks atlyginimas jus tenkintų Lietuvoje, kiek uždirbate užsienyje? Ar pinigai – vienintelė priežastis, stabdanti jus grįžti į tėvynę? Pasidalinkite su likusiais tėvynėje, kodėl emigravote ir kokiu atveju grįžtumėte. O gal gyvenate Lietuvoje ir norite pasidalinti savo mintimis apie emigraciją? Jus stebina išvykstantys? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“.