Esu būsima mama ir, deja, dirbu tokioje srityje, kurioje egzistuoja beveik 100 proc. praktika mokėti darbuotojui minimalų ar net pusę minimalaus atlyginimo, o likusią dalį – per individualios veiklos sutartį. Valstybė yra sukūrusi legalią, atvirą spragą darbdaviams, pagal kurią galima sumažinti mokesčius darbuotojo garantijų sąskaita. Nes rimčiau sirgti tokiu atveju praktiškai negalima – išmoka bus mokama tik nuo minimumo.

Sakysite, juk galima nesutikti su tokiomis sąlygomis, pati kalta. Galima. Tuomet bus galima atsidurti ieškančių darbo gretose ir kitoje įmonėje sąlygos vėl bus tos pačios. Lietuvoje, privačiame sektoriuje, yra daug tokių sferų, kuriose karaliauja tokia „individualių veiklų praktika“ ir darbuotojai ne savo noru tampa „verslininkais“.

Tad pirmas ačiū mūsų valstybei už tai, kad sukūrė tokias spragas ir leidžia darbdaviams jomis naudotis.

Jei įvairios darbo formos būtų apmokestinamos vienodais mokesčiais, tokie išsisukinėjimai nuo mokesčių nebetektų prasmės. Bet kokia forma įdarbintas darbuotojas tuomet būtų tikras, kad susirgus, laukiant kūdikio ar išėjus į pensiją gaus atitinkamas pajamas. Dabar nuo darbo užmokesčio motinystės išmoka (išeinant į motinystės atostogas dvejus metus, pirmaisiais metais) sudarys 70 proc. buvusio atlyginimo, o nuo individualių pajamų – nepilnus 25 proc.

Antras ačiū valstybei už laikotarpio, pagal kurį bus apskaičiuojama motinystės išmoka, parinkimą. Į jį įeina visas nėštumo laikas – tas laikas, kai jėgų sumažėja bene perpus. Bet šiuo laiku reikia stengtis dirbti dar daugiau, kad motinystės išmoka būtų didesnė. Tik kaip, kai energijos vos vos užtenka įveikti darbo dieną ir vakare norisi tik kristi į lovą ir paprašyti nežadinti iki kito ryto?

Gal yra tokių neeilinių moterų, kurioms nėštumas suteikia energijos, bet tokių nepažįstu. Ir gydytojai patvirtina, kad nėštumas yra tas laikas, kai jausti didesnį nuovargį yra natūralu, rekomenduoja būsimai mamai daugiau ilsėtis, tausoti jėgas. Kaip ilsėtis ar sirgti, jei nuo to, kiek aš dirbsiu dabar, priklausys mano vienerių ar dvejų ateinančių metų pajamos? Ir kai gimus kūdikiui išlaidų bus tik daugiau?

Rinkos ekonomika nėra ta sistema, kuri užtikrina saugumą, teisingumą, lygybę. Ji užtikrina aršią konkurencinę kovą, kurioje tikrai ne visi vienodai stiprūs. Ir kai valstybė neremia silpnesniųjų pozicijų, jie ir pralaimi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis apie darbo užmokestį Lietuvoje? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darbas“.