Pastaruoju metu vis dažniau minimas terminas „oro paštas“ arba kabutėse ar net be kabučių rašomas žodis „paštininkas“, tačiau jie anaiptol vartojami ne pašto korespondencijos pristatymo būdui aprašyti ar pasakojant apie paštą, bet kalbant apie nusikalstamą veiklą – kai per kalėjimų tvoras skrieja įvairūs paketai nuteistiesiems. Ir taip bandoma jiems perduoti ne pašto korespondenciją, o mobiliuosius telefonus, SIM korteles, svaigalus ir kt.

Šis draudžiamų daiktų perdavimo būdas nuteistiesiems ypač suintensyvėjo daugiau nei prieš metus kalintiems asmenims praradus galimybę gauti pašto bei perduodamus siuntinius.

Pvz. „Trečiadienio vakare ir ketvirtadienį dviejų Pravieniškėse (Kaišiadorių r.) esančių pataisos įstaigų klientai „oro paštu“ nesulaukė nemažos mobiliojo ryšio telefonų bei svaigalų partijos. Pareigūnai tris „paštininkus“ sulaikė su įkalčiais – permesti parengtais paketais, įpakavimui skirtomis medžiagomis bei draudžiamais daiktais“.

„Pirmadienį Pravieniškių 3-iųjų pataisos namų klientai „oro paštu“ nesulaukė itin didelės mobiliojo ryšio telefonų siuntos. Pareigūnai du „paštininkus“ sulaikė su įkalčiais – permesti parengtais paketais, kuriuose buvo net trylika telefonų, aštuonios SIM kortelės, septyni krovikliai. Dviem jų sėbrams pavyko pasprukti“.

„Paštininkai“ kasdien atakuoja Pravieniškes. Prie pataisos namų budinti jungtinė patrulių grupė sulaiko vis jaunesnius „paštininkus“ – uždraustus daiktus per tvorą bandančius permesti nuteistiesiems draugams“.

Nors ir kalbama perkeltine prasme, tai vienaip ar kitaip gali suklaidinti skaitytojus, o taip pat – tai menkina ir pašto įvaizdį, juk paštas – oro paštas, žemės paštas – vienodai svarbūs visiems pašto paslaugų naudotojams, tad kodėl turi būti menkinama jų reikšmė, lyginant pašto paslaugas ar paštininkų profesiją su nusikalstama veikla ar jos dalyviais. Tegul ir lieka jie „telefonų svaidytojais“, „nusikaltėlių bendrininkais“, „nusikaltėlių draugais“ ir kt.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!