VRK narys Jonas Udris kalbėdamas per radiją pareiškė, kad tie pataisyti parašai dabar jau greičiausiai bus įskaityti, ir kad referendumo likimą gali nuspręsti keliasdešimt parašų. Bet net jei VRK nuspręs palankiai organizatoriams, ar tikrai tų parašų bus 300 000?

LR Referendumo įstatymo 13 straipsnio 4 dalis teigia: „Jeigu nustatoma, kad pilietis už to paties referendumo paskelbimą pasirašė du kartus ar daugiau, jo visi parašai neįskaičiuojami“. To paties 13 straipsnio 1 dalis sako, kad VRK turi per vos 15 dienų patikrinti iš parašų rinkikų gautus dokumentus.

Kaip reikėtų tikrinti, ar pilietis nepasirašė kelis kartus? Greičiausiai derėtų suvesti į duomenų bazę visus parašų lapuose esančius asmens dokumento numerius, o dar geriau – ir kitus duomenis, tada kompiuteriu patikrinti, kiek yra sutampančių duomenų. Tačiau lengviau pasakyti, nei padaryti. VRK turi 16 narių. Jeigu jie norėtų suvesti visus daugmaž 320 000 gautų parašų į duomenų bazę per 15 dienų, visi iki vieno turėtų dirbti 12 valandų per dieną be laisvadienių ir pertraukų, ir išlaikyti tokį tempą, kad spėtų suvesti po parašą per 30 sekundžių. Tačiau reikia patikrinti dar ir rašyseną, visų reikiamų elementų buvimą ir t.t.

Ar VRK sugebėjo, Pranciškaus Šliužo žodžiais tariant, sunešioti šias geležines klumpes? Manau, aišku, kad ne.

Paskaitykime pernai gruodžio 3 d. VRK pasitvirtintas „Rekomendacijas dėl inicijuojamo privalomojo referendumo dokumentų dėl referendumo paskelbimo patvirtinimo tvarkos“. 12 šių rekomendacijų punktas sako: „VRK atsitiktinės atrankos tvarka naudodama statistikos metodus (tvarka yra patvirtinama darbo grupės sprendimu) atrenka 20 000 įrašų, kuriuos patikrina pagal Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenis.

Statistinis tyrimas parodo, kokia tikimybė, kad dalyje įrašų yra įrašyti duomenys, kurie nesutampa su Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenimis. Jeigu yra tikimybė, kad tokių įrašų yra daugiau kaip 0,5 procento, VRK darbo grupė nustato, kiek papildomai įrašų turi būti patikrinta pagal Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenis, ir atliekamas patikrinimas. Taigi, pasirodo, kad buvo galima pasirašinėti tuo pačiu vardu kiek nori, kol tai neviršijo tam tikros ribos.

Gruodžio 14 d. VRK paskelbtas parašų tikrinimo aktas patvirtino, kad komisija kaip tarė, taip ir padarė: „kiekvieno lapo pirmo ir paskutinio bei atsitiktinai tarp jų kompiuterinės programos parinkto įrašo duomenys (pasirašiusiojo pavardė, dokumento numeris) buvo įvedami į elektroninę bylą, iš kurios šie duomenys buvo pateikiami Gyventojų registro tarnybai“.

Pasirinktoje imtyje buvo rasti 25 dublikatai – jeigu tokia dalis pasikartojimų buvo tarp visų 320 000 parašų, kalbame apie mažiausiai 400 parašų, kurių reikia neįskaityti. Tačiau statistikos metodai, nors skamba gražiai ir iš tiesų veikia atliekant mokslinius tyrimus, turi paklaidas, tad tų sutampančių parašų, manau, galėjo būti ir dar daugiau. Kai kalbama apie tai, kad lemtingos gali būti kelios dešimtys, šis įstatymui (nors ir kokiam kvailam) prieštaraujantis VRK elgesys gali ir nusverti svarstykles iniciatorių naudai.

Manau, kad VRK nariai puikiai žino, kad jų atliktas patikrinimas turi milžinišką trūkumą.

Lieka daug neatsakytų klausimų. Ar VRK išdrįs skelbti antiįstatymišką sprendimą? Jei taip, ar sprendimo trūkumus pastebės Seimas ir nusiųs sprendimą svarstyti Konstituciniam Teismui? O gal balsuosime referendume, kuris gali būti paskelbtas nelegaliai?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!