Pradėkime nuo to, kad iš Lietuvos pusės visi lengvieji automobiliai rikiuojasi vienoje eilėje. Toliau viena „žalia“ eilė skirta neturintiems nieko deklaruoti, o kita – „raudona“ – turintiems.

Baltarusiai su pilnomis Lietuvoje pripirktomis bagažinėmis stojasi į žaliąją (tuščia), o visi lietuviai (be jokių išimčių) – į raudonąją pusę, nors ir su tuščia bagažine. Na, tikriausiai visa ši procedūra dėl to, kad mes įvažiuojame su savo automobiliais ir būtent juos turime deklaruoti. Tiek to. Viskas gerai.

Ant patikros pareigūnų būdelių surašyta begalė taisyklių, kaip pildyti deklaraciją, bet ten reikėtų gerokai užtrukti, kol viską perskaitytum. Baltarusijos pareigūnai susiraukę dūsauja ir nenoriai konsultuoja, be to, ir pabara, kad neteisingai pildai. Būtent čia galima prisiminti susireikšminusių žemas pareigas užimančių sovietinių darbininkų nuotaikas bei elgesį.

Didžiausia neteisybė laukia lietuvių, norinčių grįžti į Lietuvą. Dar nepradėjus pasienio procedūrų, rikiuojasi eilė lietuviams (ir europiečiams), o kiti lekia net nestabtelėdami. Per valandą šviesoforas, leidžiantis įvažiuoti prie pirmos patikros, užsidega vos 3 kartus, suleidžia tam tikrą kiekį mašinų, tai tokie eilių trumpintojai nervina. Per dvi valandas, kiek teko ten praleisti, pravažiavo tikrai ne mažiau kaip 10 – 12 automobilių su baltarusiškais numeriais be eilės. Gal tuomet ir mes Lietuvos pusėje padarykime porą eilių, tegu pastovi mūsų kaimynai ir prisimena, kaip greitai ir lengvai įvažiavo į Lietuvą.

Kai privažiuojame prie baltarusų pasų kontrolės, nesuprasi, ar jie turi prieiti, ar reikia patiems lipti iš mašinos ir prieiti. Reikia žiūrėti, ką daro kiti žmonės ir orientuotis. Kai vienoje eilėje sustoja kokie aštuoni automobiliai, galėtų koks pareigūnas šūktelėti: „Štai, prašome, prie šio langelio rodote automobilio dokumentus, o štai prie kito su automobilyje esančiais visais keleiviais prieinate pasų kontrolei“. Būtų aiškiau, greičiau, patogiau.

Bet ne, paprasčiau sėdėti atsilošusiam ant kėdės ir žiūrėti, kaip žmonės blaškosi tarp langelių, nes vis tiek kažkas ne ten atsistoja, kur reikia. Kai praeini patikrinimą, dar pasiprašai: „pakelkite šlagbaumą“, nes pareigūnai patys nežino, kas ten jau viską praėjo, kas dar ne. Ir juokinga tai, kad tie, kurie dažnai važinėja į Baltarusiją ir viską žino, greit susitvarko viską ir iš tos aštuonių automobilių eilės vidurio ar galo ima lenkti kitus priekyje stovinčius automobilius. Pvz., išvažiuoja ketvirtas automobilis, išvažiuoja septintas. Kiekvienas išlipa paprašyti: „pakelkit šlagbaumą“. Žodžiu, vis tiek netvarka.

Lietuvos pasienį pravažiavome be problemų. Taigi nereikia kategoriškai teigti, kad vieni ar kiti blogi. Kiekvienam pasitaiko individualūs nutikimai, kurie paskui sudaro bendrą nuomonę.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!