Esu Lietuvos pilietis, todėl visada galvojau, kad štai, jau 10 metų esu ir ES pilietis. Jūs irgi taip galvojate? Pasirodo, labai klystate - atsakytų jums Lietuvos migracijos pareigūnai. Pavyzdžiui, jeigu esate vedęs ar ištekėjusi už žmogaus, kuris yra ne ES narys pilietis, jūs Lietuvoje tikrai nebūsite laikomas ES piliečiu!

Turėsite patirti pažeminimą, pasityčiojimą ir valstybės pasipinigavimą iš jūsų artimųjų. Blogiausia, kad Lietuvos migracijos institucijos tiesiog neišduoda mano žmonai, kaip ir tūkstančiams kitų tokių žmonių, leidimo nuolat gyventi Lietuvoje, kurį įstatymas garantuoja ES piliečių šeimos nariams. Valdininkai (tarnautojais jų nepavadinsi) tai motyvuoja absurdiškais teiginiais, esą aš, būdamas Lietuvos Respublikos pilietis, nesu Europos Sąjungos pilietis. Gal jiems atrodo, kad Lietuva tebėra kokios nors kitos sąjungos narė?

Norėčiau paskelbti čia mano žmonos, dviejų mano vaikų motinos N., Baltarusijos pilietės, straipsnį.

Lietuvos piliečių šeimos nariams taikomi vienokie, o ES piliečių šeimos nariams – kitokie įstatymai.

Be abejo, kalbama apie Lietuvos piliečių šeimos narius – užsieniečius. Kaip sakoma, meilė sienų nepripažįsta. Bet Lietuvos piliečius pamilę užsieniečiai pasmerkiami košmarui. Kai suvieniji likimą su kitu žmogumi, ko gero, paskutinėje vietoje galvoji apie laukiančią biurokratiją.

Bet taip yra: ES piliečio žmonai/vyrui išduodamas nemokamas leidimas nuolat gyventi 5 metams, o paskui galima teikti prašymą pilietybei gauti. O štai Lietuvos piliečio sutuoktinis privalo kasmet teikti dokumentus naujajam laikinajam leidimui, ir už jo gavimą mokėti apie 1000 litų per metus, įskaitant draudimą. Vidutinių pajamų šeimai su nepilnamečiais vaikais visų pirma tai reiškia smūgį vaikų gyvenimo kokybei. Taigi Lietuvos valstybė iš savo piliečių atima duoną lyg niekur nieko. O ką duoda mainų?

Ogi jokių socialinių garantijų, itin svarbių auginant vaikus. Štai, pavyzdžiui, auginant du vaikus iki 7 metų ir turint normalų leidimą gyventi 5 metams, suteikiamos socialinio draudimo lengvatos, o juk tai svarbu. Turint laikiną leidimą gyventi jokių lengvatų nėra, nors vaikai yra tokie patys Lietuvos piliečiai.

Tokie dvigubi standartai vos nepražudė mano antrojo vaiko. Perskaitę įstatymų nuostatas apie ES piliečius ir jų šeimos narius, ramia sąžine atėjome į gimdymo namus darytis Cezario pjūvio. Netikėtai paaiškėjus, kad turint laikiną leidimą gyventi žmogui galioja visai kitokie įstatymai, mane tiesiogine to žodžio prasme nuėmė nuo operacinio stalo.

Atbėgo akiniuotas buhalteris: reikia prieš operaciją sumokėti apie tūkstantį eurų. Kadangi tokios sumos neturėjome, mums rekomendavo pasiskolinti. Taigi mums teko garso greičiu lėkti į Baltarusijos gimdymo namus. Kai iš manęs „ištraukė“ Aivarą, jis buvo pamėlynavęs, bet, ačiū Dievui, gyvas ir gerai vystosi. Baisu pagalvoti, kad galėjo būti ir blogiau.

Esu sukaupusi jau daug dvigubų standartų pavyzdžių, o su jais auga ir nuoskaudos.

- Sakykit, štai mano vyras yra Lietuvos pilietis, du nepilnamečiai vaikai Lietuvos piliečiai, tai kodėl man suteikiamas tik laikinasis leidimas gyventi? Kas čia yra laikina? – klausiu Kauno migracijos skyriaus vadovės.

- Matot, viskas gyvenime yra laikina, - gaunu cinišką atsaką.

- Taigi Europos Sąjungos piliečių šeimos nariams turi būti leidimas gyventi penkeriems metams, taip parašyta Migracijos įstatyme ES piliečio, nurodyto Įstatymo 104 straipsnio 1 dalyje, - nenurimstu.

- Esate visiškai teisi! ES piliečiams, bet ne Lietuvos Respublikos piliečiams.

- Tai o ką, Lietuvos Respublikos pilietis nėra ES pilietis?

- Kad būtų laikomas ES piliečiu, Lietuvos pilietis turi oficialiai išvykti iš šalies mažiausiai pusei metų, o paskui grįžti, tada jo šeimos nariams taikoma ES teisė.

- Puiku, - sakau, - mano vyresnysis sūnus (jam tuo metu buvo 4 metukai) – kaip tik buvo išsiregistravęs, o dabar grįžo, ar galiu teikti paraišką gauti 5 metų nemokamam leidimui gyventi, nes esu ES piliečio motina?

- O kur jis buvo išsiregistravęs?

- Į Baltarusiją metams, o dabar grįžo į tėvynę.

- Ne. Baltarusija netinka. Ir apskritai vaikams tai netaikoma. Galėsite gauti tik laikiną leidimą gyventi, o jeigu dokumentus teikiate tik dėl tos priežasties, kad esate motina, dar turite pateikti pažymą, kad sąskaitoje turite ne mažiau kaip 12 000 litų sumą.

- Bet aš sąskaitoje neturiu tokios sumos, mes gyvename labai kukliai.

- Niekuo negaliu padėti.

Kas slypi už tokio cinizmo ir žiaurumo? Kodėl ji, kaip gali, priešinasi Europos migracijos įstatymų įsigaliojimui savo piliečių šeimos narių atžvilgiu? Juk tokių šeimų Lietuvoje – arti 25 000, ir visos jos kasmet iš naujo turi stovėti eilėse į Migracijos tarnybą, teikti pajamų pažymas ir kitokią makulatūrą, ir mokėti, mokėti, mokėti už tai, kad būtų šalia savo šeimos narių, artimųjų ir mylimųjų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate atsidūrė panašioje situacijoje? Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi. Taip pat galite susisiekti su DELFI el. paštu pilieciai@delfi.lt


Pateikiama VPK Migracijos skyriaus viršininkės Vilmos Venclovienės komentarą:

Šiame straipsnyje Baltarusijos pil. N. piktinasi dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje išdavimo sąlygų. Kiek suprantama iš teksto turinio, leidimas laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje Baltarusijos pil. N išduotas vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 40 str. 1d. 3p. (šeimos susijungimo atvejis), o ne straipsnio autorė minėtu 104 str., kuris taikomas Europos Sąjungos piliečiams, atvykusiems gyventi į Lietuvos Respubliką.

Straipsnyje taip pat teigiama, jog šie piliečiai bendravo su Kauno migracijos skyriaus vadove, kuri „ciniškai“ atsakė į jų klausimą.
Aš, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Migracijos skyriaus viršininkė, Vilma Venclovienė, pareiškiu, kad nebendravau su šiais asmenimis ir į pateiktus klausimus neatsakinėjau.

Noriu pabrėžti, jog pagarba žmogui ir jo teisėms, mandagus bendravimas, įsipareigojimų asmeniui vykdymas – tai ne tik siekinys, tačiau ir vyraujantis Kauno apskr. VPK Migracijos skyriaus kasdienio darbo stilius. Kilus neaiškumams, prašome tiesiogiai kreiptis į mane, Kauno apskr. VPK Migracijos skyriaus viršininkę, telefonu (8 37) 303 250 arba elektroniniu paštu vilma.vencloviene@policija.lt