Darbo našumas ir tik jis atsako į šių dienų aktualius klausimus. Tai pagrindinis veiksnys, kuris lemia ne tik pigesnį produktą, bet ir darbo užmokestį. Būtent našumo didinimas užpildo ir tuščias darbo vietas.

Pažiūrėjus į mūsų įmones, galime matyti daug rankų darbo, ir to, kad neįsisavinami šiuolaikiški įrankiai. Rankomis puošiami tūkstančiai sausainių, rankomis krauname produkciją ant padėklų, daugybės įmonių užsakymus priima telefonais.

Dar visai neseniai mačiau ant buhalterės stalo vietoj kompiuterio padėtą skaičiavimo mašinėlę ir kalną popierių su langeliais, pilnais skaičių. Medinė dėžutė tampa kartoteka, yra parduotuvių, kurios net neturi skenavimo kasos aparatų. Visa tai rodo, kad labai daug įmonių dirba XIX a. metodais ir tikisi gauti šiuolaikišką produktą.

Vienos įmonės darbuotojų paklausiau, kodėl neįdiegia internetinio užsakymo tinklapio? Iš jų žvilgsnių supratau – o kas bus su mumis, sėdėsim be darbų?

Mes savo ūkį per daug orientavome į darbo vietų kūrimą ir išsaugojimą, taip pamindami po kojomis darbo našumą, neva darbo vietos automatizavimas išstumia darbuotoją.

Tobula ir gerai automatizuota vieta gamina konkurencingą produktą, kuris atveria duris į platesnę rinką. Verslas turi eiti koja kojon su mokslu ir naujomis technologijomis, o jai atsilieka, tai praranda klientą. Turime skatinti įmones kompiuterizuoti, robotizuoti savo ūkius ,kuo našiau dirbti ir taupyti laiką.

Įmonės didžiausi kaštai – ne elektra ar nuomą, ne mokesčiai ir PVM. Didžiausi kaštai yra nenaši, o galbūt netgi dirbtinai sukurta darbo vieta.

Todėl šiuo metu mūsų įmonės turėtų ne ieškoti darbuotojų, o įsisavinti esamas technologijas ir gaminti tokį pat kiekį produkto. Kuo mažiau rankų darbo, tuo greičiau galima gaminti ir parduoti.

Taip pat turėtume pamiršti aštuonių valandų darbo dieną ir penkias darbo dienas per savaitę. Šešios, septynios darbo dienos, dešimt darbo valandų – taip dirba vakariečiai. Tai vienintelis atsakymas, kodėl mūsų gaminamas produktas yra brangesnis ir skaudžiai pralaimi rinkoje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi ir patarimais? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: