Pabandysiu viską paaiškinti paprastai, suprantamai ir aiškiai. Yra sportinių aistruolių tipas, kurie pasižymi fanatišku savo klubo palaikymu ir jo garbinimu. Tiesa, kartais tas beribis garbinimas dažnai įgauna chuliganiškų, kraštutinių, kartais net ekstremistinių ar rasistinių atspalvių.

Tokio palaikymo entuziastų daugiausiai sutiksime Europos futbole, nors jie taip pat vaidina didelį vaidmenį kai kuriose ne Europos šalyse kaip, pavyzdžiui, Egipte. Pati kultūra turi savo elgesio normas ir specifinius bruožus, skiriančius tikruosius fanus nuo paprastų komandos sirgalių. Tikrieji klubų fanai naudoja įvairių stilių ir dydžių antraštes ir vėliavas, turinčias vardą ir jų grupės simbolius.

Šios sirgalių grupės turi savo iždininką, atstovą, kuris palaiko ryšį su klubo savininkais, daugiausia dėl bilietų, vietos paskyrimų ir daiktų laikymo patogumų. Dar turi aistruolių, atsakingų už skanduotes rungtynių metu, vadinamuosius vokalus, užvedėjus, „capo“, pono Viktoro įvardintą kaip apgailėtinai atrodantį žmogelį, amžinai stovintį užpakaliu į salę, ir nuolat rodantį, ką daryti. Fanų grupės turi asmenis, besirūpinančiais klubo atributika, platinimu, vizualinio klubo palaikymo, vadinamo „choreo“, organizatorius.

Tokių ištikimiausių ir tikrųjų fanų elgesys rungtynių metu yra apibūdinamas keturiais pagrindiniais punktais:
1) niekada nesėdėk rungtynių metu;
2) visada skanduok ir visa gerkle dainuok, mačo rezultatas – nesvarbu;
3) važiuok su komanda į visas jos rungtynes išvykoje, kaina ir atstumas – nesvarbu;
4) namų stadione ar arenoje visada būk tik savo sektoriuje ar tribūnoje.

Galima paklausti jūsų, ponas Viktorai, ar solidžiai atrodantys fanai ir jūs pats palaikėte komandą, kai ji nerodė solidžių rezultatų? Kaip jūs pats įvardinote, atėjote tą kartą pažiūrėti, nes šiais metais „Lietuvos ryto“ komanda patraukliai atrodo. Šaunu bent tiek, kad šį kartą bent atėjote.

Ar jūs skanduojate ir su užsidegimu palaikote komandą, kai ji pralošia 20 taškų skirtumu? Neišeinate ketvirto kėlinio viduryje namo, save dar patikindamas, kad tai darote tik dėl to, kad nepapulsite į mašinų spūstį?

Ar jūs važiuojate palaikyti komandą į Klaipėdą, Uteną, o ką jau kalbėti apie tokius miestus kaip Barselona ar Kijevas? Ar jūs manote, kad komandai palaikyti užtenka pertraukėlių metu padaroma vadinamoji „sirgalių banga“ ir dvi elementarios skanduotės?

Taigi, kitą kartą po kokių pusės metų atėjęs į „Siemens“ areną pažvelkite į aktyviai palaikančiuosius kitomis akimis, nes ne jūs, o jie palieka drauges, žmonas per jų gimtadienius ir išskrenda palaikyti komandos į Maskvą, nes ne jūs, o jie savo atlyginimo dalį paaukoja tam, kad skanduotų „Rytas, rytas“ Bamberge, ne jūs, o jie dvi paras nemiega, o dirba, piešia, karpo, dažo, kad sukurtų vizualinį komandos palaikymą, ir ne jūs, o jie derina savo atostogų, laisvalaikio ir darbo grafikus pagal komandos tvarkaraštį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!