Daugeliui žmonių knyga primena praeitį. Kiekvienais metais pasirodo vis tobulesni kompiuteriai, telefonai ar kiti technikos išradimai. Knyga, tokios pat formos ir tos pačios paskirties, išliko jau kelis tūkstantmečius. Daugumai žmonių patinka leisti laisvą laiką pramogaujant, deja, dažnai rimtesnė knyga reikalauja intensyvaus mąstymo ir susitelkimo, be to skaitydamas knygą skaitytojas nuolat sėdi vienoje pozicijoje.

Prieš kelerius metus išpopuliarėjo audio knygos. Tai diktoriaus įgarsintos knygos formatas, kurį galima įsimesti į muzikos grotuvą ir klausyti. Pradžioje šis knygos formatas buvo sukurtas išskirtinai akliems žmonėms, tačiau gan greitai audio knyga tapo paklausi tarp visų „skaitytojų“. Ši funkcija turi vieną didelį privalumą - tokios „knygos“ neužimant daug vietos (dažnas grotuvas lengvai telpa į kišenę) galima klausytis praktiškai bet kur.

Kita naujovė yra elektroninė knygų skaityklė. Tai prietaisas užimantis tiek pat vietos, kiek ir paprasta knyga, tačiau talpinanti informaciją, prilygstančią mažai bibliotekai. Dažnas skaityklių modelis turi apšvietimą, todėl tokias knygas galima skaityti ir tamsoje.

Knygos nedings dėl dar vienos paprastos priežasties. Geriausiai matomuose knygyno skyriuose guli pigūs detektyvai, tinkantys tik skaitymui tualete, grafomaniški skaitalai kelerius metus renkantys dulkės svetainėje arba prieškambaryje, tam kad užimtų svečius, kol, tarkime, šeimininkas daro užkandą. Prisiminiau Džordžo Orvelo (George Orwell) antiutopinį pasakojimą „1984“. Ten žmonės buvo suskirstyti į 3 klasės, kurių žemiausia pagal kultūros, išsivystymo lygį (ir kurių buvo daugiausia) gaudavo tik pačius prasčiausius produktus, tarp kurių paprasti pigūs romanai, kuriuos rašydavo mašina, sudedanti 6 siužeto vingius į vieną.

Be abejo, tie žmonės neturėjo su kuo palyginti tos pigios literatūros, todėl galvojo, kad skaito aukšto lygio knygas. Ta pati galima išvysti kiekviename prekybos centre, ne knygyne. Lentynos pripildytos pigių romanų ir populiariosios psichologijos (pvz., knygos pavadinimas „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“ sukėlė milžinišką juoko priepuolį). Nė vienos rimtos knygos.

Jei manęs paklausite, ar dings knygos, aš atsakysiu, kad knygos sąvoka liks, tačiau pasikeis jos formatas. Pasaulis eina į priekį, todėl ir knyga turi žengti kartu su juo. Manau, ateityje kris knygų kainos, todėl jos taps priimtinesnės didesniam skaitytojų ratui.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!