Bene dažniausiai problema būna tie prakeikti papildomi kilogramai, neduodantys ramybės užlipus ant svarstyklių arba matuojantis kelnes ("matyt, susitraukusias nuo kabėjimo spintoje").

Aišku, gerai, jei svarstyklių neturite, o žiema yra mėgstamiausias metų laikas, kai tūkstančiai sluoksnių bent šiek tiek paslepia, na, pavadinkime "netobulumus". Arba jei pavyksta save įtikinti, kad tiesiog esate "stambių kaulų".

Tačiau anksčiau ar vėliau tenka susidurti su apgailėtina realybe (dažniausiai atėjus bikini sezonui arba mini sijonų madai). Tuomet subręsta laikas griebtis priemonių: arba neskausmingų, bet be rezultatų, arba žiaurių ir, valio, padedančių sulieknėti.

O kaip kitaip? Pažiūrėkite bent vieną žurnalą, laidą, mados renginį. Jei jūs sveriate daugiau nei jūsų protėviai koncentracijos stovyklose svėrė, jums ten ne vieta. Jūs nesate madinga, graži, veikli.

Geriausiu atveju jūs esate geras žmogus (kurio turi būti daug). Tai, žinoma, yra puiku, tačiau juk kartais norisi, kad praėjus gatve nuvilnytų susižavėjimo šnabždesys. Tam jums gal ir nereikia tapti kaulų rinkiniu, tačiau vis dėlto norisi būti jei ne plonesnei, tai bent tokiai kaip tavo lieknesnės draugės.

Šiais laikais viskas įmanoma. Patarimų, kaip tapti gražesne, pilni tie patys žurnalai ir televizija. Dieta + sportas - ir gali nebegesinti šviesos romantišką vakarą su vaikinu ar vyru. Tačiau viskas daug sudėtingiau nei atrodo.

Pirma, reikia sugalvoti ir užsibrėžti aiškų tikslą. 5 ar 10kg? Pusmetis, metai? (O gal tik vienas mėnuo, belikęs iki vasaros atostogų?) Tuomet, kaip pasiekti savo tikslą? Valgyti mėsą ir riešutus? Valgyti ryžius ir morkas? Visko po truputį? 1000 ar 1600 kcal?

Žinia, valgant viską neribotu kiekiu bei sportuojant, rezultatų laukti neverta (gyvenimo patvirtinta). Todėl išvada: valgai mažai, sportuoji daug. Nekreipi dėmesio į galvos svaigimą, pavargusį žvilgsnį, draugų pašaipas (JI META SVORĮ!!).

Dietose, kaip ir kare ar meilėje, galima viskas (t.y. negalima beveik nieko, išskyrus salotų lapus ir morkas). Jei jau nusprendei kartą ir visiems laikams atsikratyti bjauriojo apkūniojo ančiuko (paršiuko?) sindromo, tuomet reikia užsiimti kaip reikiant. Gelbėtis visomis įmanomomis priemonėmis (galima pasitelkiant chirurgo pagalbą, bet jei piniginės storis atvirkščiai proporcingas svarstyklių parodymams, tai - ne jums).

Žinoma, yra ir pigesnių būdų atsikratyti antsvorio nei abonementas prabangiame sporto klube. Pavyzdžiui, anoreksija. Kadangi beveik nieko nevalgoma, o vėliau ir negeriama, sutaupoma neįtikėtina pinigų suma! (Ypač tinka studentėms (-ams).

Bulimija gali jums kainuoti daugiau, mat maistas suvartojamas siaubingai dideliais kiekiais, o vėliau be sąžinės graužaties pašalinamas vemiant ar kitais būdais (čia žmonės tampa išradingais).

Sportas? Puikiai tiks ir bėgiojimas parke (ryte ir vakare, itin atkaklioms - ir per pietų pertrauką). Nuo šiol kilometrai, laikas ar pratimų skaičius jums nebeegzistuoja - sportas iki nukritimo yra tai, ko dabar jums labiausiai reikia. Todėl jei jūs:

a)nuo vaikystės turite antsvorio ir dėl to labai pergyvenate;

b)stokojate pasitikėjimo savimi;

c)nuolat bandote sulieknėti, ir dėl to pradedate nevalgyti tam tikrų produktų (Cepelinų & Co);

d)turite psichologinių problemų (sergate depresija ar pan.).

Pastarieji civilizacijos išrasti lieknėjimo būdai - kaip tik jums. Dėl pašalinio poveikio geriausia nesitarti su niekuo - taip tik dar labiau pabloginsite situaciją. Gali atsirasti pavyduolių, mėginsiančių jus atkalbėti.

Pirmą pusmetį jūsų lieknėjimo būdas greičiausiai bus nepastebimas aplinkiniams, jei mokėsite tinkamai tai maskuoti, o rezultatai gali būti stulbinantys (ypač pasirinkus pirmąjį variantą). Svarbiausia, kad jūs nebūsite pirmoji ir vienintelė - apie 1% jaunų merginų ir moterų badauja tam, kad suplonėtų (anoreksija), ir maždaug 4% patiria neįtikėtino valgumo priepuolius ir po jų bando pašalinti maistą iš organizmo (bulimija).

Ne jus vieną kankins sutrikusi vidaus organų veikla, alpimas, klibantys dantys bei draugų stoka - juk šiam eksperimentui pasibaigus, tapsite ideali, t.y. liekna. O tuomet juk viskas bus kitaip. Aišku, tai gali ir šiek tiek užtrukti, tačiau juk pagalvokite - tuomet ir jūs įsisprausite į madingą sijonėlį.

Ilgiau nedelskite ir netinginiaukite - išsiplėškite iš pirmo po ranka papuolusio žurnalo (žinoma, geriau ne "Žvejo pasaulio") modelio nuotrauką (kad aiškiai matytumėte tikslą), pasikabinkite ant šaldytuvo ir - pirmyn. Dar geriau šalia pasikabinti ir savo nuotrauką (visu ūgiu su bikini). Tai bus jums geriausias įkvėpimas tolimesniems darbams.

Anksčiau tik pasvajodavote apie apsipirkimą žymių dizainerių parduotuvėse? Nepergyvenkite! Sutaupiusi tiek pinigų galėsite sau tai leisti, o mažutės palaidinės ant jūsų kabės taip, kaip ir turėtų (žr. visus moterų žurnalus).

Nors greičiausiai jums vis dar atrodys, kad esate apkūni, tačiau kai parduotuvės asistentė su siaubu veide jums praneš, kad "mažiausias kada nors pagamintas dydis yra jums per didelis", žinokite, kad tikslas beveik pasiektas. Tuomet galite nusišypsoti (pirmą kartą per pusę metų) ir... traukti pas psichoterapeutą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!