Gaila, kad straipsnio autorei teko nusivilti būtent tuo paminėtu renginiu. Tačiau kaip bebūtų, mes esame laisvi žmonės, patys sprendžiam ir niekas su kuolu nevaro eiti į Lietuvių atlikėjų koncertus bei pasirodymus.

Žinoma, nutinka visko, būna ir labai pasisekusių renginių, tačiau, deja, būna ir prastesnių. Nesutinku, kad emigrantams yra vežami tik žemo lygio atlikėjai. Taigi, kaip ir Delfi skaitytoja Armina, ir aš nutariau duoti peno komentatoriams. Tik šį kartą ne tik esantiems Lietuvoje, galbūt daugiau gyvenantiems svečiose šalyse.

Visoje Airijoje, jau nekalbant apie Dubliną, labai dažnai vyksta Lietuvių organizuojami įvairiausi koncertai, pasirodymai, spektakliai. Kasmet čia gyvenančių tautiečių organizuojami Kalėdiniai ir Velykiniai renginiai, Kaziuko mugė, Joninės.

Jau vien iki šio laiko 2014 metais turėjome begalę įvairiausių lietuviškų renginių, pagal kiekvieno skonį.

Žmonės patys pasirenka kur dalyvauti, o kur ne. Dubline ir taip apstu įvairiausių užsienio atlikėjų koncertų bei pasirodymų, taigi sostinėje gyvenantys emigrantai turi išties platų spektrą pramoginių renginių. Ir dažnas lietuvis netgi neina į Lietuvių organizuojamus renginius, arba dėl patirto nusivylimo arba dėl didelės pasaulinio lygio žvaigždžių koncertų gausos.

Jau ne pirmą kartą yra organizuojamas „Burbuliatorius“. Tai reguliarus renginys vykstantis ne tik Dubline, bei kituose Airijos miestuose, tačiau ir Lietuvoje, bei kituose Europos miestuose. Pagrindinė renginio idėja - muilo burbulų pūtimas viešoje sutartoje vietoje. Taip įtraukiami ne tik Lietuviai emigrantai, bet ir vietiniai gyventojai. Tai puiki pramoga tiek vaikams tiek suaugusiems, be to, kad „Burbuliatorius” visuomet vyksta gryname ore.

Taip pat šį pavasarį Dubline praūžė tautiškas renginukas - Lietuviškų dainų festivalis - „Skambėk, skambėk“ Lietuviška daina, kuriame dalyvavo ansambliai iš įvairių Airijos miestų. Net trijuose miestuose (Cork, Dublin ir Monaghan) vyko Poezijos pavasaris 2014, kuriame dalyvavo svečiai iš Lietuvos: poetė Aušra Kaziliūnaitė, poetė Enrika Striogaitė, poetas prozininkas, literatūros kritikas Benediktas Januševičius, dainuojamosios poezijos atstovas Leonardas Rinkevičius.

Ne pirmą spektaklį parengė ir Dublino Mažasis Teatras, šį kartą pristatė satyrinę komediją „Šeimininkė. Bambeklė“. Tai savanoriškai susibūrusi grupė, kuriuos vienija meilė teatrui.

Ištisus metus Dubline yra organizuojami renginukai, skirti klubinės muzikos gerbėjams, juose yra apsilankęs ne vienas gerai žinomas Dj’us iš Lietuvos.

Tai pat vyko žymaus Lietuvos mentalisto ir iliuzionisto Nicholas Kin pasirodymas Dubline. Programa buvo pristatyta ne tik mūsiškiams, bet ir visiems Airijos gyventojams, renginys vyko anglų kalba.

Šiais metais taip pat jau spėjo koncertuoti tokie atlikėjai iš Lietuvos kaip: Gytis Paškevièius, Hiperbolė Tribute Band, Naktinės personos, Violeta ir Vilius Tarasovai. Nekalbant būtent apie šį pusmetį, taip pat didelio pasisekimo sulaukė humoristai - R.Šilanskas, R.Bingelis, A.Orlauskas, Klarkas, J.Zavaliauskas, taip pat naujasis Lietuvos anekdotų pasakotojas Pishius, koncertavo Inga Valinskienė su grupe Džentelmenai, Džordana Butkutė, Patruliai.

Pasirinkimas tikrai platus, sunku net viską išvardinti, kiek ir kokių atlikėjų yra pristatų savo programas. Neįsižeiskite ko nepaminėjau, tai fiziškai nerealu, ir sudėtinga surasti kas, kur, kada vyko.

Taip pat emigrantams maþiau naudojanties kompiuterius norėčiau priminti apie keletą puikių renginių netolimoje ateityje, kuriuos jau teko pastebėti viešojoje erdvėje. Jau visai netrukus vyks Joninių Šventė ir Stepono Januškos koncertas Dundalk mieste - Birželio 21 d. Tą pačią dieną niekuom nenusileidžiantis balsingosios Jurgos Šeduikytės akustinis koncertas Dubline, taip pat Birþelio 20 d. Monaghan’e.

Liepos mėnesį atvyksta charizmatiškasis Algis Ramanauskas su interaktyviu ųou „Sex Guru“, kuris puikiai išpildė lūkesčius Lietuvos auditorijai. Tikimasi ne ką mažesnio susidomėjimo ir Dubline.

Rugpjūčio mėnesį visiems klubinėtojams organizuojamas varariškas renginys „Hottest Summer Night 2014“ su vienu geriausių Lietuvos Dj’ų Ignas IV. Renginys taip pat skirtas plačiąjai auditorijai, tikėtina sulaukti ne tik Igno gerbėjų iš Lietuvos, tačiau ir visų kitų mylinčių klubinę muziką. Organizatoriai žada ne tik gerą muziką, bet ir pačius geriausius bei nepamirštamus įspūdžius.

Airiškos vasaros „karščiams“ atslūgus, jau rudenį vyks populiarių Lietuvos „Stand up“ komedijos žanro atstovų „Humoro klubas“ pasirodymas, su jau puikiai žinomais veidais ne tik iš Facebook’o, bet ir televizijos: Justinu Jankevičiumi, Mantu Stonkumi, Pauliumi Ambrazevičiumi bei Mantu Katleriu. Vaikinai pristatys visą Lietuvą, keletą Jungtinės Karalystės miestų bei Daniją ir Švediją apkeliavusią programą „40 metų scenoje“. Renginys N-18, skirtas tiek jauniems tiek vyresniems, kuriems humoras yra gyvenimo variklis.

Artėjant žiemai eilinį kartą tikimės iš organizatorių Kalėdinės šventės visai šeimai, tiek mes, tiek mūsų draugai visuomet dalyvaujame, tai puiki pramoga tiek mūsų vaikams, tiek mums patiems.

Jeigu ir ne visuomet yra išpildomi susirinkusių žmonių lūkesčiai, būkime tolerantiški vieni kitiems. Kiekvienas renginys visuomet sulaukia tiek teigiamų tiek ir neigiamų komentarų socialiniame tinkle. Ne visi lieka patenkinti, bet tai nereiškia, kad mums nereikia tokių renginių. Gerbkime tai ką daro kiti, o jeigu manote, kad sugebate padaryti daug geriau, tai visiems yra atviras kelias saviraiškai. Organizatoriams didelės kantrybės, gerų naujų idėjų ir toliau tęskite tai, ką darote.

Šis straipsnis nėra reklaminis, jeigu taip susidarė nuomonė. Noriu apšviesti Tėvynėje gyvenančius tautiečius, kad mes taip pat kaip ir jūs, esantys Lietuvoje, klausomės lietuviškų koncertų, einame į lietuviškus spektaklius, balsuojame ambasadoje kiekvienuose rinkimuose. Tik skirtumas, kad mes esame kažkur svečioje šalyje ir gauname eurus ar svarus, prašome nesmerkti mūsų už pasirinkimą gyventi svetur, tačiau mes visi vistiek esame LIETUVIAI!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI skaitytojai dalijosi ne viena istorija apie tai, kaip jiems sekasi gyventi emigracijoje – buvo ir tokių, kurie džiūgauja, ir tokių, kurie svetimą šalį keikia.

„Manimi tikėjo tik tėvai. Išvykau su 40 svarų kišenėje, ir tūkstančio litų skola tetulytei už lėktuvo bilietus...“, - rašė DELFI skaitytoja Saulė, kuriai gyvenimas užsienio šalyje susiklostė sėkimingai. Pradėjusi nuo nulio, daug dirbusi ji sako gavusi ir diplomą viename geriausių universitetų Airijoje, ir aplankiusi tolimiausius pasaulio kampelius.

Tuo metu DELFI skaitytojai Linai gyvenimas viename populiariausių lietuvių emigracijos krypčių – Londone mieste – mielas nepasirodė. „Labai ir net labai stipriai pribrendo laikas grįžti namo. Esu jauna, pozityvi ir versli. Noriu daryti gera savo šavo šaliai, jaunai Lietuvos valstybei, kuri po 23 nepriklausomybės metų vis dar kenčia nuo senų sovietinių pažiūrų politikų ir korumpuotų valdininkų“, - rašo ji. Pavargusi kęsti nuolatinę tautinę diskriminaciją, nelygybę uždarbio klausimu ji panoro grįžti namo.

Teiraujamės Jūsų – papasakokite savo ar artimų žmonių istoriją: ar ji primena filmą ar košmarą, po kurio džiaugiatės vėl atsikėlę savo lovoje? Į kurią pusę pasikeitę gyvenimas išvykus? O gal jau grįžote ir niekada tėvynės žemės nebeplanuojate palikti?

Dalinkitės savo mintimis ir patirtimi el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Užsienis“

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi: