Pirmą kartą, einant iš parduotuvės, išgirdęs pagalbos šauksmą, atsisukau. Pamačiau tvarkingai apsirengusią moterį, kuri manęs paprašė pagalbos. Prašė ne pinigų, bet maisto produktų, motyvavo tuo, kad pašalpos išmokėjimas vėluoja. Po darbo parduotuvėje būna didelė eilė, todėl vietoj to, kad stovėčiau į ją antrą kartą, jai padaviau 10 eurų. Širdies skausmą palengvino ir tai, kad išvažiuojant pastebėjau, kai prie jos priėjo dar pora žmonių ir krapštė kišenes, kad pagelbėtų padoriai moteriai.

Antrą kartą į parduotuvę užsukau lygiai po savaitės. Vėl ta pati dainelė, pašalpos negavo – padėkit. Padaviau 5 eurus, daugiau grynais pinigais neturėjau tuo metu. Tačiau man pasirodė įtartina, kaip gali taip ilgai neišmokėti pašalpų.... Vėl į ta parduotuvę buvau pasiruošęs užsukti po kelių dienų. Iš patikimų šaltinių sužinojau, kad visos pašalpos, kurios turėjo būti išmokėtos, jau išmokėtos.

Trečią kartą – vėl ta pati dainelė. Aš mandagiai paklausiau šios ponios, kodėl ji meluoja. Ji man nieko neatsakė, pradėjo kalbėti kitomis temomis, pasakoti, kaip jai sunku. Paklausiau, kodėl ji nedirba, buvo gautas atsakymas, kad ji to daryti negali... Per daug nesidomėjau kodėl, nes puikiai suprantu – toks klausimas gali skaudinti. Todėl pasiūliau jai ateiti į tą pačią vietą, antrą aukštą, prie įėjimo rytoj per pietus, apie 12 valandą. Pažadėjau nuvežti į „Caritą“, „Maisto banką“, pažadėjau iki rytojaus pasidomėti, kokios dar įstaigos galėtų jai padėti. Taip pat susiskambinau su pažįstamu, kuris savo mažiems svečių namams ieškojo kambarinės-valytojos.

Darbas nebūtų sunkus, didelio ploto plauti nereikia, kambarių nedaug, mano žiniomis, jis buvo pasiruošęs mokėti 400 eurų atskaičius mokesčius, moteris dirbtų pilnu etatu. Darbas – ramioje aplinkoje. Darbdavys – puikus pažįstamas, kuris atsižvelgdamas į žmogiškumo faktorių niekada darbuotojo nepaliks bėdoje, padės, skaitysis kaip su žmogumi, kaip su partneriu. Galbūt alga ir nestebuklinga, bet tai paskatintų moterį siekti kažko daugiau? Gal tai būtų pradinė stotelė ir ji norėtų tobulėti? Juolab, kad siūloma kambarinės-valytojos alga nėra žemiausia rinkoje.

Atvykus sutartu laiku, tos moters neradau. Laukiau beveik valandą, ji nepasirodė. Paradoksalu, tačiau vakare vėl ji buvo su ištiesta pagalbos ranka. Priėjus jos paklausti, kodėl nepasirodė sutartu laiku, ji ignoruodama mane nulipo išmaldos prašyti prie pirmo aukšto durų (išvažiuojant ten ją mačiau). Nuo tos akimirkos aš suabejojau, dėl pagalbos būtinumo tai moteriai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Pasidalinti mintimis? Gal buvote šio įvykio liudininkai? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: