Sveikatingumo treniruotes, parengtas pagal kinų kovos menus, praktikuoja milijonai žmonių visame pasaulyje – ne išimtis ir Lietuva. Prieš keletą metų Vilniaus savivaldybės iniciatyva startavo Taiči mankštų programa, nuo jų neatsilieka ir sostinės Šaolin sekėjai, kurie organizuoja viešas nemokamas treniruotes.

Taiči, anksčiau buvusi senovinė kinų kovos meno sistema, palaipsniui tapo neatsiejama šiuolaikinio žmogaus fizinio aktyvumo dalimi. Ši mankšta vysto kūno lankstumą, skatina atsipalaiduoti, stiprina dvasios jėgą ir minčių darną.

„Geriausiai Taiči daryti gamtoje, kur niekas netrukdytų susikaupti. Taiči pratimų atlikimo būdas primena tekantį vandenį, jis puikiai nuramina ir suteikia energijos. Todėl jau devynerius metus vedame treniruotes Vilniaus paupyje, prie Baltojo tilto“, – sako Vladas Lobanovas, sveikatingumo draugijos „Tai-či“ narys.

Pasak jo, tradiciškai Taiči pratimai atliekami apsirengus spalvingais rūbais, kartais naudojamos vėduoklės ar net kardai – iš šalies tai atrodo labai gražiai ir patinka ne tik mankštų dalyviams, bet ir žiūrovams. Tiesa, su įrankiais mankštinasi patyrę, o užsiimti nesudėtingais pratimais gali bet kokio amžiaus žmonės.

Legendinio Kinijos Šaolino vienuolyno kovos menų sekėjai taip pat rengia plačiajai visuomenei skirtas mankštas sostinės Gedimino prospekte. Šaolin mankšta – tai prieš 1500 metų Kinijos vienuolių sukurta kūno bei dvasios treniravimo sistema, kuri ilgainiui paplito visame pasaulyje ir tapo vienu iš aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdų.

„Šiuos kovos menus tobulinti bei gerinti sveikatą gali visi – nebūtina tapti Šaolin vienuoliu“, - šmaikštauja Karolis Lapėnis, Lietuvos tradicinio ušu asociacijos „Šaolin“ atstovas.

Jaunesnieji gali lavinti kūną, kovinius įgūdžius, o vyresni – palaikyti aktyvų gyvenimo būdą, gilintis į gyvybės energijos Ci (Qi) valdymo paslaptis.

Anot K.Lapėno, Šaolino kovos meną pasaulyje labiausiai išpopuliarino kino filmai, tačiau paprastus pratimus, skirtus mankštintis, gali atlikti bet kas ir geriausia tai daryti gamtoje.

Pasak K.Lapėnio, vilniečiai turi daug neišnaudotos aktyviai veiklai skirtos erdvės – prie Neries upės, kur net karštomis dienomis nuolat dvelkia malonus vėjelis ir yra daug vietos. Mankštinantis gamtoje arba prie tekančio vandens patiriama daugiau teigiamų emocijų, negu tai darant namie.

Iniciatyvos „Tegyvuoja upė“ proga Taiči ir Šaolin entuziastai surengė viešas nemokamas treniruotes prie sostinės Karaliaus Mindaugo tilto.

„Suprantu, kodėl vilniečiai beveik nesilanko Neries krantinėse – jos aptrupėję, apirę ir beveik nėra kur prisėsti. Tačiau čia mankštintis mums labai patiko – yra erdvės judesiams ir puikūs vaizdai“, - po treniruotės paupyje įspūdžiais dalinasi K.Lapėnis.

Nemokamos Šaolino mankšos vyksta sostinės Gedimino prospekte ties Lietuvos pašto pastatu, kiekvieną sekmadienį nuo 11.00 val.

Sveikatingumo draugija „Tai-či“ taip pat kviečia į nemokamas treniruotes vasarą:

1) Šnipiškėse, prie Baltojo tilto (krepšinio aikštelėje), šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 8.00 val. ryto;

2) Naujininkuose, Vilniaus „Juventos” gimnazijos stadione (Telšių g. 2, prie galinės troleibusų stotelės), ketvirtadieniais nuo 18.30 val.;

3) Prie Daukanto progimnazijos centrinio įėjimo (Naugarduko g. 7). Šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 8.30 val.;

4) Antakalnyje, J.Lelevelio mokyklos stadione (Antakalnio g. 33), šeštadieniais 8.00 val. ir sekmadieniais 18.00 val.;

5) Žirmūnuose, A.Vivulskio lenkų mokyklos stadione (Minties g. 3), kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį nuo 8.30 val.;

6) Kalnų parke, ant Stalo kalno (pėsčiomis Stalo kalnas pasiekiamas iš T. Kosciuškos gatvės), antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 9.00 val.;

Kaip vyko Taiči ir Šaolin mankštos paupyje iniciatyvos „Tegyvuoja upė” proga, galima pamatyti nuotraukų galerijoje: