Švenčiantiems smaguriams: „Liucijos katinukų“ receptas

 (19)
Nors ši diena penktadienis ir 13, prietaringiems žmonėms siūlau neišsigąsti, nes šiandien šviesos simbolio šventos Liucijos diena ( lot . šviesa). Ypatingai gražiai ši šventė švenčiama Švedijoje, kur žmonės kartu susirinkę gieda giesmes ar eina klausyti koncertų, o bažnyčiose galima išvysti šviesiaplaukes, baltais naktinukais apsirengusias mergaites su degančių žvakių vainikėliais ant galvų. Neatskiriama šios šventės tradicija tai šafraninės Liucijos bandelės „Lussekatter“ (liet. Liucijos katinukai).
© Skaitytojo nuotr.

Šia niūrią dieną nutariau su visais pasidalinti bandelių receptu. Bandelės išties skanios, o ir pagaminti jas nėra sunku.

Norint pagaminti 40 šafraninių Liucijos bandelių jums reikės:
50 g mielių
1 g šafrano
150 g sviesto
0,5 l pieno
250 g varškės
1 kiaušinio
0,5 a.š. druskos
0,15-0,3 l cukraus (priklauso, kaip saldžiai mėgstate valgyti)
1,7 l kvietinių miltų
Papuošimams reikės saujelės razinų, bei dar vieno kiaušinio.

Įdėkite vieną šaukštelį cukraus bei šafraną į grūstuvėlę bei patrinkite. Taip sumalus šafraną labiau atsiskleis jo skonis bei spalva.

Pieną ir sviestą pašildykite iki 37 °C, pamaišykite, kol sviestas ištirps. Į dubenį sudėkite mieles ir užpilkite pašildytu pienu (pienas turi būti ne karštesnis kaip 40 °C, antraip žus mielės). Maišydami ištirpinkite mieles skystyje.

Į dubenį supilkite likusį pieną, įdėkite kiaušinį, varškę druską, cukrų ir išmaišykite. Po truputi maišydami suberkite miltus. Gerai išmaišius pusvalandžiui palikitę dubenį šiltoje vietoje, kad iškiltų mielės.

Švenčiantiems smaguriams: „Liucijos katinukų“ receptas
© Skaitytojo nuotr.

Po pusvalandžio išimkite tešlą iš dubens ant stalo ir paminkykite. Jei tešla labai lipni, įdėkite dar miltų. Padalinkite tešlą į keturias dalis. Kiekvieną dalį dar į dvi ir kiekvieną mažiausią dalį dar į penkias (iš viso turi gautis 40 dalių - 40 bandelių).

Kiekviena tešlos dalelę rankomis iškočiokite į maždaug 25 cm ilgio virveles ir susukite į tokias bandeles, kokias matote nuotraukoje. Bandeles papuoškite razinomis (razinas reikia gerai įpausti į tešlą, antraip kepant bandelėms ir kylant tešlai jos gali iškristi).

Sudėkite bandeles į kepimo skardą ir palikite 25-30 min kilti. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C. Iškilus bandelėms aptepkite jas kiaušiniu. Pašaukite bandeles į iki 225 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 8 min.
Norint, kad bandelės ilgiau išliktų šviežios, galite jas laikyti šaldytuve, o prieš vartojant trumpai pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Piliečių naujienos

Kino seansas po atvirumi dangumi virto chaosu: pirkę bilietus žiūrovai neįleisti (40)

Trečiadienio vakare į Valdovų rūmų kiemelyje rodytą filmą norėję patekti kino mėgėjai liko skaudžiai nusivylę. Nepaisant didžiulių eilių, bilietų buvo parduota dvigubai daugiau ir daugelis net nepamatė filmo – jiems tiesiog nebeliko vietų.

Kur slypi mokinių ugdymo prastų rezultatų šaknys – ar tikrai kalti tik mokytojai? (92)

Prieš savaitę vykęs Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio ir šalies švietimo profesinių sąjungų susitikimas atgaivino diskusijas apie moksleivių ugdymo kokybę.

Rainiukui neliko vietos buvusių šeimininkų namuose ir širdyje – vėl ieško namų (12)

Tokius pagalbos prašymus dėti sunkiausia, nes net nežinai nuo ko pradėti ir kaip rašyti, kad prisibelstum į kažkieno širdį.

Sunervino neaiški tvarka: dėl tokios bilietų pardavimo gudrybės noriu įspėti kitus (105)

Šios publikacijos tikslas yra įspėti studentus bei moksleivius apie važiavimo bilietų nuolaidų gudrybes.

Karštąjį savaitgalį laiką leido Bernardinų sode – viešajame tualete sulaukė netikėto prašymo (88)

Karštą šeštadienio popietę išsiruošėme su savo pirmagimiu kūdikiu, kuriam dabar yra 3 mėnesiai, pasivaikščioti po Bernardinų sodą Vilniuje.