Švenčiantiems smaguriams: „Liucijos katinukų“ receptas

 (19)
Nors ši diena penktadienis ir 13, prietaringiems žmonėms siūlau neišsigąsti, nes šiandien šviesos simbolio šventos Liucijos diena ( lot . šviesa). Ypatingai gražiai ši šventė švenčiama Švedijoje, kur žmonės kartu susirinkę gieda giesmes ar eina klausyti koncertų, o bažnyčiose galima išvysti šviesiaplaukes, baltais naktinukais apsirengusias mergaites su degančių žvakių vainikėliais ant galvų. Neatskiriama šios šventės tradicija tai šafraninės Liucijos bandelės „Lussekatter“ (liet. Liucijos katinukai).
© Skaitytojo nuotr.

Šia niūrią dieną nutariau su visais pasidalinti bandelių receptu. Bandelės išties skanios, o ir pagaminti jas nėra sunku.

Norint pagaminti 40 šafraninių Liucijos bandelių jums reikės:
50 g mielių
1 g šafrano
150 g sviesto
0,5 l pieno
250 g varškės
1 kiaušinio
0,5 a.š. druskos
0,15-0,3 l cukraus (priklauso, kaip saldžiai mėgstate valgyti)
1,7 l kvietinių miltų
Papuošimams reikės saujelės razinų, bei dar vieno kiaušinio.

Įdėkite vieną šaukštelį cukraus bei šafraną į grūstuvėlę bei patrinkite. Taip sumalus šafraną labiau atsiskleis jo skonis bei spalva.

Pieną ir sviestą pašildykite iki 37 °C, pamaišykite, kol sviestas ištirps. Į dubenį sudėkite mieles ir užpilkite pašildytu pienu (pienas turi būti ne karštesnis kaip 40 °C, antraip žus mielės). Maišydami ištirpinkite mieles skystyje.

Į dubenį supilkite likusį pieną, įdėkite kiaušinį, varškę druską, cukrų ir išmaišykite. Po truputi maišydami suberkite miltus. Gerai išmaišius pusvalandžiui palikitę dubenį šiltoje vietoje, kad iškiltų mielės.

Švenčiantiems smaguriams: „Liucijos katinukų“ receptas
© Skaitytojo nuotr.

Po pusvalandžio išimkite tešlą iš dubens ant stalo ir paminkykite. Jei tešla labai lipni, įdėkite dar miltų. Padalinkite tešlą į keturias dalis. Kiekvieną dalį dar į dvi ir kiekvieną mažiausią dalį dar į penkias (iš viso turi gautis 40 dalių - 40 bandelių).

Kiekviena tešlos dalelę rankomis iškočiokite į maždaug 25 cm ilgio virveles ir susukite į tokias bandeles, kokias matote nuotraukoje. Bandeles papuoškite razinomis (razinas reikia gerai įpausti į tešlą, antraip kepant bandelėms ir kylant tešlai jos gali iškristi).

Sudėkite bandeles į kepimo skardą ir palikite 25-30 min kilti. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C. Iškilus bandelėms aptepkite jas kiaušiniu. Pašaukite bandeles į iki 225 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 8 min.
Norint, kad bandelės ilgiau išliktų šviežios, galite jas laikyti šaldytuve, o prieš vartojant trumpai pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Piliečių naujienos

Vilniuje uždūmijo populiarus restoranas (18)

DELFI skaitytojas atsiuntė nuotrauką, kurioje matyti, kaip gaisrinė atvyko gesinti šiandien pavakarę uždūmijusio restorano „Soya“, esančio A. Vienuolio g.

Po švenčių – nuoširdi padėka policininkams už ne tik tiesioginį darbą

Prabėgus savaitgalio šventėms, kuriose Lietuvos policijai teko daugiau darbo prižiūrėti viešąją tvarką, Vilkaviškio šventės mugėje dalyvavusi dalyvė nusprendė padėkoti netikėtai papildomų rankų ištiesusiems policininkams.

Kapinėse pamatytas vabzdys sukėlė skaitytojui klausimų (9)

Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytojas, prašydamas padėti atpažinti Karveliškių kapinėse nufotografuotą drugį. Lietuvos entomologų draugijos narys Vitalijus Bačianskas padėjo tai padaryti ir atsakė į skaitytojo užduotą klausimą.

Baltarusijos apsuptyje esantis Navikų kaimelis kviečia į Petrines (9)

Daugeliui žmonių kultūra, regis, asocijuojasi tik su didmiesčiais ir masiniais renginiais, kuomet mažesniuose miesteliuose ar kaimuose gali atrodyti, kad visa kultūra yra mirusi arba gyvuoja tik anti-kultūra.

Įžūlus užsieniečio automobilio statymas sunervino praeivį (35)

DELFI skaitytojas vakar užfiksavo įžūliai vairuotojo pastatytą automobilį – ne tik per dvi vietas, bet ir neįgaliesiems skirtoje zonoje.