Šia niūrią dieną nutariau su visais pasidalinti bandelių receptu. Bandelės išties skanios, o ir pagaminti jas nėra sunku.

Norint pagaminti 40 šafraninių Liucijos bandelių jums reikės:
50 g mielių
1 g šafrano
150 g sviesto
0,5 l pieno
250 g varškės
1 kiaušinio
0,5 a.š. druskos
0,15-0,3 l cukraus (priklauso, kaip saldžiai mėgstate valgyti)
1,7 l kvietinių miltų
Papuošimams reikės saujelės razinų, bei dar vieno kiaušinio.

Įdėkite vieną šaukštelį cukraus bei šafraną į grūstuvėlę bei patrinkite. Taip sumalus šafraną labiau atsiskleis jo skonis bei spalva.

Pieną ir sviestą pašildykite iki 37 °C, pamaišykite, kol sviestas ištirps. Į dubenį sudėkite mieles ir užpilkite pašildytu pienu (pienas turi būti ne karštesnis kaip 40 °C, antraip žus mielės). Maišydami ištirpinkite mieles skystyje.

Į dubenį supilkite likusį pieną, įdėkite kiaušinį, varškę druską, cukrų ir išmaišykite. Po truputi maišydami suberkite miltus. Gerai išmaišius pusvalandžiui palikitę dubenį šiltoje vietoje, kad iškiltų mielės.

Po pusvalandžio išimkite tešlą iš dubens ant stalo ir paminkykite. Jei tešla labai lipni, įdėkite dar miltų. Padalinkite tešlą į keturias dalis. Kiekvieną dalį dar į dvi ir kiekvieną mažiausią dalį dar į penkias (iš viso turi gautis 40 dalių - 40 bandelių).

Kiekviena tešlos dalelę rankomis iškočiokite į maždaug 25 cm ilgio virveles ir susukite į tokias bandeles, kokias matote nuotraukoje. Bandeles papuoškite razinomis (razinas reikia gerai įpausti į tešlą, antraip kepant bandelėms ir kylant tešlai jos gali iškristi).

Sudėkite bandeles į kepimo skardą ir palikite 25-30 min kilti. Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C. Iškilus bandelėms aptepkite jas kiaušiniu. Pašaukite bandeles į iki 225 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 8 min.
Norint, kad bandelės ilgiau išliktų šviežios, galite jas laikyti šaldytuve, o prieš vartojant trumpai pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.

Skanaus!