10 metų vairavau laikydamasi taisyklės, kurią man įkalė teorijos mokytojas vairavimo mokykloje (o praktikos instruktorius neprieštaravo). Matote nuotrauką (šiuo metu nuotraukoje pavaizduotoje sankryžoje vairuotojams galioja kiek kitokios taisyklės, ji pateikta kaip pavyzdys – DELFI). Sankryžoje, sukant į kairę, buvau mokyta taip – stoviu antroje (autorė turi omenyje trečią juostą – vienintelę, iš kurios galima sukti į kairę – DELFI) juostoje, tad pasukus į kairę, atsidurti turiu irgi antroje juostoje, t.y. iškart į pirmą įsukti negaliu, nes sankryžoje persirikiuoti negalima, o ir kelio žymėjimas padeda laikytis savo trajektorijos.

Norint persirikiuoti į pirmą juostą, reikia bent posūkį rodyti, kad ketini iš antros juostos važiuoti į pirmą. O iš priekio važiuojantis (šioje foto troleibusas) gali ramiai sukti į dešinę į savo pirmą juostą.

Tačiau vakare forumuose pamačiau, kad vyrauja net keli „teisingi“ modeliai, kur vieni, sukdami į kairę, iškart važiuoja į pirmą juostą, nes privalu laikytis dešinės kelio pusės, kiti dar kitų argumentų pateikia, trečioj vietoj radau šaltinį su komentaru, kad atliekant posūkį važiuojamoji kelio dalis, į kurią sukate, turi kelias eismo juostas, neva galiu pasirinkti bet kurią man patinkančią. Žodžiu, visi su savo tiesom, kiekvieną būtent taip mokė instruktorius, matyt, todėl ir „pypino“, kad irgi turėjo savo tiesą.

O ką apie tokį posūkį į kairę sako KET? Deja, neradau ten „savo“ (ir mano mokytojų) atsakymo, kad sukant iš antros juostos, turiu antroje ir atsidurti. Ką sako apie sukimą į dešinę, pavyzdžiui, to tolimojo troleibuso? Ar gali jis ramiai sukti į pirmą juostą ir tikėtis, kad dar sankryžoj į jį neatsitrenks tas sukantysis į kairę?

Štai iš tokių situacijų susideda saugus vairavimas. Padėkite išsiaiškinti!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nurodytoje situacijoje priekyje, jau sankryžoje esantis, posūkio nerodantis troleibusas gali važiuoti tik tiesiai.

DELFI kreipėsi į Kelių policiją, kurios atstovai paaiškino, kaip pačiai vairuotojai reikėjo elgtis šioje situacijoje. Paaiškėjo, kad KET nenustato, į kurią būtent juostą privalu pasukti.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris paaiškino, kad šiuo atveju, apie kurį kalbama – į kurią juostą važiuoti sukant į kairę, vairuotoja galėjo sukti tiek į pirmą, tiek į antrą eismo juostą.

Taip yra todėl, kad skaitytojos atsiųstoje nuotraukoje į kairę galima sukti tik iš vienos eismo juostos – tai nurodo virš kelio kabantis ženklas su rodyklėmis. Jei į kairę pusę būtų galima sukti ir iš kitos juostos (ir tai nurodytų posūkio rodyklė), tuomet iš šių dviejų juostų į kairę sukantys vairuotojai ir turėtų laikytis juostos, kuria važiavo.

Kadangi skaitytojos nurodytu atveju sukama tik iš vienos juostos, galima rinktis į kurią – pirmą ar antrą juostą – įvažiuoti.

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiame pasidalinti mintimis! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: