Senovinės technikos suvažiavimas šiemet truko dvi dienas ir persikėlė iš Kiemelių į Smegduobių parką. Šioje kalvotoje vietovėje susirinko keli šimtai dalyvių iš visos šalies ir artimiausio užsienio, vairuojančių automobilius, motociklus ir kitą senovinę techniką. Pagerbti Eugenijų Malinauską į Pasvalį atvyko ir baikerių klubai ar jų atstovai.

Trūko Eugenijaus Malinausko

Eugenijaus Malinausko bendražygiai didvyriškai užbaigė garsiausio pasvaliečio planus surengti šių metų šventę, o jo garbei senovinės technikos suvažiavimą pavadino „Eugenijau...mes važiuojame 2013“. Šventę vienu metu nutraukė ir tylos minutė, skirta pagerbti gerokai per anksti visus palikusį Eugenijų.

„Džiaugiuosi šia švente, turbūt Eugenijus iš ten aukštai pasirūpino, kad oras toks būtų. Kad Eugenijus buvo svarbus Pasvaliui, parodo ir dalyvių skaičius. Ir, manau, kad nemažai žmonių čia atvažiavo ne tik technikos pažiūrėti, bet Eugenijų pagerbti. Žinote, kaip visada trūksta to Augio, kuris užšokdavo mašinai ant kapoto ir sušukdavo - važiuojame! Kiekvieną mašiną apkalbėdavo, kiekvieną žmogų pažinodavo. Va šito trūksta, bet, deja, toks gyvenimas“, - apie šią šventę ir jos pradininką kalbėjo parodoje sutiktas Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas.

Dalyvių technika stebino įvairove

Žiūrovams šventės metu akis paganyti buvo kur. Nuo seno „žiguliuko“, kurį remontuoti tenka dažniau nei juo važiuoti, iki septintojo dešimtečio amerikietiškų „raumenų“, kurių širdys generuoja kone 500 arklio jėgų, o variklio darbinis tūris dažnai viršija penkis, šešis, o kartais net ir septynis litrus. Šventėje buvo gausu ir karinės technikos, įvairių motociklų ir net vandenyje plaukti galinčių amfibijų.

Šiemet dalyvių technikos gama buvo išties spalvinga. Žiūrovus viliojo ne tik automobiliai mediniais ratlankiais, bet ir pažangūs lietuvių mechanikų inžineriniai sprendimai. Ypač jaunesnių žiūrovų dėmesys krypo į "vabalą", kuriame įmontuotas 2002-ųjų metų „Subaru Impreza“ variklis, o kaip sako pats automobilio savininkas, mašina suburta iš maždaug dvylikos automobilių modelių dalių. Kai kurie agregatai „vabaliuke“ panaudoti ir iš sunkvežimių.

Stasį Brundzą sužavėjo amfibija

Renginyje taip pat apsilankė ir praeityje garsus lenktynininkas, dabar automobilių kolekcionierius Stasys Brundza. Pakalbintas automobilininkas, kurio muziejuje taip pat galima išvysti įvairiausių ir retų automobilių, sakė, jog parodoje rado ir dar nematytų eksponatų. Tačiau automobilių kolekcionierius į šventę atgabenti nors vieną savo automobilį neprisiruošė.

„Man tikrai netikėta, kad čia tiek daug automobilių ir dar daugiau žmonių. Tikrai kokio pusantro Pasvalio susirinkę. Reiškia, žmonės domisi, atvažiuoja ir iš kitų kraštų. Deja, bet savo kolekcinių modelių čia neatvariau. Reikia laiko, reikia galvoti, ar vežti, ar važiuoti sava eiga. Sudėtinga jau čia, o dabar savo kasdieniniu automobiliu atvažiavau, pabūsiu žiūrovu“, - sakė šventėje apsilankęs Stasys Brundza.

„Vos pradėjęs apžiūrinėti techniką jau pastebėjau tokių modelių, kurių nėra net mano kolekcijoje. Kad ir šitas švediškas „Volvo“ transporteris, kurį aš gyvą pirmą kartą matau. Jis labai mane sudomino“, - apie karinį, vikšrais apautą technikos kūrinį, kuris gali plaukti, kalbėjo vienas žinomiausių šalies automobilininkų.

Technikos suvažiavimą šiemet taip pat vainikavo antrojo pasaulinio karo mūšio inscenizacija, lėktuvų antskrydis, o vakare žiūrovai mėgavosi koncertu, lazerių, ugnies bei vandens šou, o šventę vainikavo fejerverkai.

Apibendrinant šių metų renginį derėtų padėkoti Eugenijaus Malinausko bendražygiams, kurie net ir netikėtai užgesus aktyviausio šventės organizatoriaus gyvybei sugebėjo išlaikyti tradiciją ir pabaigti pradėtus darbus. Telieka tikėtis, kad senovinės technikos parodos Pasvalyje ir toliau išliks kasmetinės. O geru oru Eugenijus tikrai pasirūpins...

Daugiau nuotraukų iš renginio „Eugenijau...mes važiuojame 2013" galite rasti socialiniame tinklapyje "Facebook", "Markelevicius Automoto Photography" paskyroje.