Pernai vykęs dviračių žygis „Galgotos keliu“ sulaukė didelio rokiškėnų susidomėjimo, ypatingai jaunimo. Tad šiemet dar labiau išsiplėtė organizatorių ir dalyvių ratas. Renginio iniciatyva kilusi iš istorijos mokytojų ir Rokiškio politinių kalinių ir tremtinių sąjungos šiemet buvo itin aktyviai paremta Rokiškio Krašto muziejininkų, Krašto apsaugos Vyčio apygardos 5 rinktinės 506 pėstininkų kuopos, Rokiškio 12 ir 9 šaulių kuopos. Visų gražus bendradarbiavimas rokiškėnams padovanojo gražią šventę, kurios tęsinys, manau, bus ir kitąmet.

Renginį pradėjo Krašto apsaugos savanoriai prie savanorių kapų gėlių padėjimu ir salvėmis. Žygio dalyviai rinkosi Rokiškio geležinkelio stotyje paminėti 1948 metų trėmimų sukaktį. Sugiedoję himną, skambančių kanklių fone klausėmės muziejininkės Vilės Sarulienės ir moksleivių skaitomų eilių. Apie tradiciniu tapusį dviračių žygį ir gyvosios istorijos pamokų svarbą kalbėjo Rokiškio Juozo Tumo –Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio istorijos mokytoja (...) Diana Meškauskienė. Trėmimų istorijos faktus priminė Rokiškio LPKT sąjungos pirmininkė Jūratė Čypienė. 1948 metų tremtinės Praciška Tuskenienė ir Zita Gimbutienė pasakojo apie savo, tuomet dar buvusių mažamečių mergaičių patirtus išgyvenimus trėmimo dienomis ir gyvenimą tremtyje.

Iš geležinkelio stoties dviratininkų kolona pajudėjo į Rokiškio Krašto muziejuje karių – savanorių surengtą ginkluotės ir ekipuotės parodą. Čia visi su dideliu susidomėjimu apžiūrėjo naujausius ginklus, klausėsi karių komentarų apie jų panaudojimą. Muziejininkas Valius Kazlauskas moksleiviams ir visiems susirinkusiems parodė turimus muziejuje karinius ginklus, ypatingai visiems įdomu buvo pamatyti dar pirmojo pasaulinio karo kulkosvaidį ir kardus. Savo foto albumu ir prisiminimais dalinosi ir mūsų krašte žmogumi – legenda vadinamas dar tarpukario Lietuvos karys savanoris Feliksas Mažeikis.

Prie R. Antinio paminklo negrįžusiems iš tremties uždegėme 269 žvakutes prie kiekvieno akmenėlio, taip pagerbdami trėmimų aukas – vaikus ištremtus iš Rokiškio krašto. LR seimo narys Vytautas Saulis pasakojo apie savo artimų žmonių patirtus išgyvenimus tremtyje ir kreipėsi į jaunimą prašydamas nepamiršti praeities įvykių. Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto progimnazijos moksleiviai deklamavo eiles apie tremtį. Tylos minute pagerbėme visus negrįžusius iš tremties.

Toliau dviračių žygeivių laukė ilgas, net 15 km atstumas, kurį reikėjo numinti, kad pasiektume Plunksnočių miške esantį partizanų bunkerį, kuriame priešų išduoti 1949 metais žuvo poetė Diana Glemžaitė-Bulovienė ir penki žiobiškėnai partizanai: Juozas Bulovas-Iksas, Nežinomasis-Dianos vyras, Antanas Bulovas- Budrys, Petras Indriuškevičius-Dainius, Jonas Katelė-Pukas ir Kazys Kirstukas-Mukas.

Po geros valandos kelio pasiekėme paskutinį maršruto tašką, partizanų bunkerį, kur mūsų laukė žuvusių partizanų Juozo ir Antano Bulov jaunesnieji broliai Stanislovas ir Adolfas Bulovai, kurie pasidalino prisiminimais apie partizanus. Stanislovas Bulovas savo išgyvenimus sudėjo į eiles, kurias sakydamas dar labiau visus sujaudino ir jo žodžiai tikrai manau, kad palietė kiekvieno klausiusio širdį. Kariai savanoriai pagerbė žuvusius partizanus salvėmis, o mes visi uždegėme žvakutes, padėjome gėlių.

Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos abiturientas Lukas Audickas, jau antrus metus dalyvaujantis ir lydintos dviračių koloną, kalbėjo apie tokių renginių prasmingumą, kur gyvai galima pabendrauti su istorinių įvykių liudininkais, galima daugiau sužinoti ir išmokti, nei iš vadovėlių.

Istorikas, buvęs LR seimo narys Algis Kazulėnas pasakojo apie šio bunkerio atstatymo darbus, kuriuose ir jam teko dalyvauti ir kvietė dar ir kitąmet dalyvauti panašiame žygyje, domėtis sava istorija. Visus išalkusius žygio dalyvius Krašto apsaugos savanoriai vaišino labai skania kareiviška koše ir arbata, o broliai Bulovai moksleiviams padovanojo desertui saldumynų krepšį. Malonus ir šiltas bendravimas visus mus praturtino, pajutome bendrystės svarbą.

Dėkojame vieni kitiems už turiningai praleistą sekmadienio dieną, o labiausiai dėkingi esame šio žygio pagrindiniams organizatoriams : politiniams kaliniams ir tremtiniams ir jų pirmininkei Jūratei Čypienei, Krašto apsaugos savanoriams ir jų vadams Sergiejui Afanasjevui ir Vytautui Statulevičiui, šauliams ir jų vadui Algiui Veikšiui, muziejininkams ir istorikui Valiui Kazlauskui.

Mokytoja Diana Meškauskienė