Šiais metais projekte dalyvavo net 20 kolektyvų iš Plungės, Klaipėdos, Telšių ir Rietavo, bei viešnia - Evelina Anusauskaitė.

Bendrą programą rengė didelis būrys Plungės kolektyvų – lopšelio – darželio „Pasaka“ vaikų su negalia grupė, specialiosios mokyklos neįgalių vaikų ir jaunimo liaudiškos muzikos kapela, vaikų globos namų liaudiškos muzikos kapela, specialiosios mokyklos moksleivių šokių grupė, tos pačios mokyklos vokalinio ansamblio solistė Vilmantė Šikšniūtė, socialinių paslaugų centro vokalo grupe.

Ne pirmi metai į projektą įsijungė ir Klaipėdos „Medeinės“ mokyklos neįgalių vaikų ir jaunimo dainavimo studija, Telšių vaikų su negalia centro folkloro ansamblis „Viltis“, Telšių „Ateities“ pagrindinės mokyklos sveikų ir neįgalių moksleivių vokalo studija, sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Rietavo viltis“.

Su visais šiais kolektyvais bendras menines apjungtas programas rengė Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Čiučiuriuks“, Klaipėdos jaunimo centro vokalo studija „Vega“, Rietavo M.Oginskio meno mokyklos liaudiškos muzikos kapela, Stalgėnų pagrindinės mokyklos vokalinis ansamblis „Spindulys“, Šokių ir laisvalaikio centro „Rueda“ šokėjai.  Kaip ir kiekvienais metais į šią veiklą įsijungia didžiulis būrys Kultūros centro kolektyvų – vaikų ir jaunimo teatras „Saula“, šiuolaikinių šokių studija „Hera“, vaikų liaudies šokių ansamblis „Žirginėliai“

12 valandą prasidėjusioje Kalėdinėje mugėje, kur buvo eksponuojami ir pardavinėjami vaikų ir jaunimo sukurti įvairūs darbai ir suvenyrai, netrūko lankytojų. Mugę atidarę patys didžiausi pirkliai – teatro „Saula“ aktoriai, dideliais krepšiais nešini ragino visus pirkti. Darbai buvo labai įvairūs: nuo Kalėdinių atvirukų iki žaisliukų ant eglutės, nuo papuošalų iki vazų ir krepšių – kiekvienas atėjęs galėjo ką nors sau rasti. Kultūros centro direktorius Romas Matulis visiems mugės dalyviams įteikę padėkos raštus.

Mums tuo tarpu labai norėjosi pakalbinti projekte ne pirmus dalyvaujančius kolektyvus. Pirmiausia pasidalinti mintimis apie šį projektą paprašėme Plungės lopšelio – darželio „Pasaka“ vaikų su negalia grupės vadovę Sonatą Pakalniškienę. Vadovė pasakojo, kad projekte dalyvauja jau dvylikti metai, o šiemetinėje programoje dalyvauja 20 įstaigos ugdytinių.

S. Pakalniškienė teigė, kad paruošti vaikus bendrai programai nėra lengva, tačiau gražus ir džiuginantis rezultatas visada atneša labai daug džiaugsmo ir viską atperka. Vadovė pasakojo, kad pasirodymus kuria kartu su bendradarbėmis Aušra Dargiene bei Jūrate Kensminiene, kartu apgalvoja kiekvieną numerio detalę. Pasak S. Pakalniškienės į vaikų pasirodymus scenoje labai gerai vertina jų tėveliai. „Tai yra bene vienintelė proga jų vaikams patobulėti pasirodant scenoje, tad mūsų norą dalyvauti šitame projekte tėvai  labai palaiko, dėkodama organizatoriams už šį projektą kalbėjo „Pasakos“ lopšelio – darželio vaikų su negalia grupės vadovė.

Plungės specialiosios mokyklos moksleivių šokių grupė, vadovaujama  Dainos Tamulionienės, projekte dalyvauja jau trečius metus. Šiais metais jos grupė susideda iš dvylikos vaikų. Didžiausias sunkumas juos mokant šokti – ritmas, tačiau laikui bėgant jie pradeda jį jausti ir problema išsisprendžia. Vaikus pasirodymui jai paruošti padeda jos jaunėlis sūnus, kuris ir pats dalyvauja pasirodyme. Vos pasibaigus projektui Daina ir jos sūnus pradeda galvoti idėjas kitiems metams ir ruoštis. „Vaikams dalyvavimas šiame projekte – didžiulė šventė, jie kitaip pradeda vertinti save, jaučiasi pakylėti ir pripažinti“, - sakė D.Tamulionienė.

Beveik dvi valandas trukęs koncertas nepaliko abejingų.  Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro „Saula“ jaunieji  aktoriai, kartu su projekto dalyve Kristina vedę koncertą, sekė pasakas, kurių kiekviena – atskiras pasirodymas.  Neįgalūs vaikai ir jaunimas scenoje pasirodę su savo sveikais draugais ne vienam žiūrovui išspaudė ašarą ir privertė susimąstyti. Tarp pasirodymų savo įspūdingu balsu ir istorijomis apie kiekvieną dainą žavėjo Evelina Anusauskaitė.

Baigiantis koncertui scenoje jaunieji šokėjai kartu su neįgaliaisiais sukosi valso ritmu. Jį, kaip ir prieš 10 metų su vežimėlyje sėdinčiu Edvinu, pradėjo dabartinė „Ruedos“ šokėja Eglė Matulytė. Praėjo dešimt metų, o kadaise šokiui ir bendravimui kartu susitikę du maži vaikai ir vėl kartu. Toks ir yra šio ilgamečio ir vis labiau žmonių mėgiamo projekto tikslas.

Koncerto pabaigoje visiems dalyviams Kultūros centro direktorius Romas Matulis įteikė dailininkės Aldonos Ruibienės „iliustruotas“ saldžias pasakų knygas. Ilgai dar pasibaigus koncertui su sveikais ir neįgaliais vaikais dirbantys vadovai aptarinėjo bendrus darbus dėkodami nepailstančiai šio projekto vadovei Sigitai Matulienei.

Tik dirbantys su negalią turinčiais vaikais supranta, kad tai yra labai sunkus ir atsakingas darbas ir tam, kad pasiekti tokį meninį bendro koncerto lygį tenka įdėti labai daug išmonės, kūrybiškumo ir supratimo.  Projekto vadovams tai pavyksta, nes  šis projektas  bent jau kol kas vienintelis toks ne tik regione, bet ir Lietuvoje.

Plungės Kultūros centro sklaidos ir viešinimo klubo narė Reda Skersytė

Nuotraukos Rimantės Mitkutės