Taigi, prabudau su skaudama ausimi. Susitarusi su mama, kad porą valandų (na tikėjausi, kad šio laiko visiškai pakaks gauti medicinos paslaugą, už kurią metų metus privalomai išskaičiuojama suma iš mano sąžiningai uždirbto atlyginimo) prižiūrės mano 11-os mėnesių kūdikį, išskubėjau į Vilniuje esančią polikliniką.

Nudžiugusi, kad prie registratūros nėra žmonių (prasisuksiu dar greičiau nei planavau, naiviai pamaniau), su pakartotiniu nubėgimu į registratūrą paimti kortelės (niekas nesuskubo nunešti į kabinetą, prie kurio rinkosi vis daugiau pacientų), po 10 minučių patekau pas šeimos gydytoją.

Apžiūrėjusi gydytoja paprašė slaugytojos registratūroje sužinoti „kaip reikalai su LOR gydytoju“. Slaugytojai išsiaiškinus, kad „reikalai su LOR gydytoju prasti“, jis atostogauja ir bus nuo rugsėjo 14 d., gavau siuntimą į kitą, tam pačiam medicinos centrui priklausančią Konsultacijų polikliniką.

Prasibėgau rytiniu Gedimino prospektu, ir netrukus, konsultacijų poliklinikoje įžengiau į registratūrą. Registratorės pasižiūrėjusios į mane, kaip į nepageidaujamą personą, sudrumsčiusia jų ramybę, pasiklausė iš kur mano siuntimas ir pas ką. „Ai, tai iš Dainavos“, paniekinamu tonu, nelygu atnešiau siuntimą iš kažkokios antrarūšės įstaigos (primenu, abi priklauso tam pačiam medicinos centrui), tarstelėjo registratorė.

Pasitikrinusi kompiuteryje, ar aš turiu teisę gauti konsultacijas šioje įstaigoje, ji staiga prisiminė, kad „LOR gydytoja nuo šiandien atostogauja“. Taip pat atostogauja ir tame pačiame pastate esančios Centrinės medicininės ekspertizės komisijos LOR‘as, kurio pagalbos galbūt būtų paprašiusi Konsultacijų poliklinikos vadovė, jei aš jos labai paprašyčiau...

Skausmas stiprėjo. Tuomet iš šios registratūros gavau pasiūlymą su siuntimu vykti į bet kokią Vilniuje esančią polikliniką. Nuvykau į arčiausiai esančią polikliniką. Registratūroje gavau pasiūlymą pas LOR‘ą apsilankyti rugsėjo 11 d.

Grįžau namo. Na, galvoju, jei valstybinėms poliklinikoms nusispjauti į pacientus, kreipsiuos privačiai. Sužinojau, kad specialisto konsultacija kainuos nuo 45 euriukų, bet galėtų mane pakonsultuoti po poros valandų. Jau buvau pasiryžusi tam, tačiau galvoje vis kvirbėjo mintis apie Privalomojo sveikatos draudimo įmokas, už kurias yra suteikiamos medicinos paslaugos.

Pasiskambinusi į dar keletą Vilniuje esančių poliklinikų (pasirodo į registratūrą įmanoma prisiskambinti net iš ketvirto karto), vienoje jų pagaliau užsirašiau konsultacijai. Tai pačiai dienai. Tam sugaišau viso labo pusdienį. Vienoje iš Europos sąjungos šalių. Sostinėje, kur teikiamos Europinius standartus atitinkančios paslaugos. Iš anksto apmokėtos.