Pakeliui Savanorių prospekte Vilniuje, pamatėme nuorodą „Norfos Bazė“.

Kadangi dar nesame buvę šioje parduotuvėje, nusprendėme užsukti apsipirkti. Mus pasitiko erdvi pustuštė automobilių aikštelė ir vėsiai gaivus apytuštis prekybos centras. „Norfos“ parduotuvėje radome beveik visas mus dominančias prekes, išskyrus, gal vaisių ir daržovių. Jų nusprendėme užsukti į kitą parduotuvę arčiau namų.

Sumokėjome, susikrovėme prekes. Vaikai pradėjo zyzti, kad nori į tualetą. Paklausėme kasininkės, kur čia galime jį rasti – parodė netoli kasų. Ateiname su trypčiojančiais vaikais prie tualeto ir ką matome. Tualetas mokamas! „Tik 20 euro centų“. Prie durų stovi specialūs automatai, kur įmetus 20 centų monetą WC durys atsidaro.

Švelniai tariant, buvau šokiruotas. Ateini į prekybos centrą, palieki krūvą pinigų ir net negali vaiko į tualetą nuvesti? Gerai, suaugęs gali ir pakentėti, bet tai ką daryti su vaiku? Kišenėje tuo metu neradau reikiamos monetos, ir atvirai sakant, kilo mintis pasakyti vaikui sysioti prie WC durų.

Na, bet tuo metu iš tualeto išėjo vyriškis ir mes užėjome. Nemokamai. Ir ką gi pamatėme mes tame kabinete, kur karaliai pėsti vaikšto?

Tualetas, švelniai tariant, tragiškai smirdėjo, valytojos nematęs mažiausiai parą tikrai. Apvaryti visi kampai. Matyt sunkiai susirenka po 20 ct „išvalymui“. Puiki savaitgalinė nuotaika buvo sugadinta. Iš tikrųjų sunku suprasti, apie ką galvoja tokių prekybos centrų valdytojai ar vadybininkai, diegdami tokias „naujoves“.

Gal ir negaila būtų sumokėti tuos centus, jei žinai, kad viduje rasi švarą. O gal geriau įskaičiuokit prie pieno duonos ir alaus po kelis centukus tualetui ir valytojos atlyginimui? Viena tik aišku, kad daugiau mes čia tikrai neužsuksime. Ir kitiems nepatarsime. Nes Vilniuje tikrai pilna prekybos centrų ir parduotuvių su švariais ir nemokamais tualetais, su specializuotais higienos kambariais mamai ir vaikui. Ten tikrai pagalvota apie šeimų, atnešančių pajamas, apsipirkimo ir laisvo laiko praleidimo komfortą.

Prekybos centro „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sako, kad tualetai apmokestinti ne iš gero gyvenimo.

„Ne visuose „Nofros“ prekybos centruose tualetai yra mokami, tik kai kuriuose. Mokami tualetai buvo padaryti todėl, kad tose parduotuvėse, kuriose yra mokama sistema, nuolatos pasitaikydavo vandalizmo aktų. Išvogdavo viską, ką tik įmanoma: muilą, tualetinį popierių, išdaužydavo įrangą, išterliodavo ir pan. Dėl šių vandalizmo aktų buvome priversti įvesti mokamus tualetus. Kad palaikytume tvarką. Ne „Norfos“ darbuotojai juk tą netvarką padaro, o patys pirkėjai ar šiaip prašalaičiai. O dėl netvarkos mokamuose tualetuose, perspėsiu vadovybę“, – DELFI sakė D. Ryliškis.

Pasak jo, „Norfoje“ mokami tualetai atidaryti maždaug prieš pusmetį. Tokių tualetų yra ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose