Pasaulis tampa vis atviresnis viso pasaulio žmonėms, kurie turi galimybę keliauti. Kiekvienas turistas, leisdamasis į kelionę, stengiasi patenkinti savo asmeninius norus bei interesus. Kelionės suteikia galimybę pažinti kitų šalių kultūrą, pabėgti nuo kasdienybės ir pailsėti pakeičiant aplinką. Tačiau dažnai visuomenė prisibijo to, ko visiškai nepažįsta, todėl renkasi jau turistų pamėgtas vietas.

Kultūrinis turizmas klesti jau daugeliui pažįstamose pasaulio šalyse bei jų miestuose, bet keliaujant į vieną ar kitą šalį ne visuomet pažinsi kultūrą apsilankydamas tik turistinėse vietose, sostinėse, todėl patartina pasidomėti ir kitais miestais bei apylinkėmis, vertomis dėmesio.

Juk ne visuomet reikalinga informacija šmėžuoja priešais akis – reikia skirti tiek laiko, tiek pastangų „neatrasto lobio“ paieškoms. Galbūt mūsų sąmonėje neturtingame žemyne – Afrikoje – galime rasti pačius brangiausius miestus, taip pat ir miškais bei šaltomis žiemomis pagarsėjusioje Europos Šiaurėje galima rasti patrauklių ir įdomių, tačiau nedaugeliui girdėtų miestų. Vienas iš jų – Oulu.

Remiantis istoriniais faktais, Oulu miestas įkurtas 1605-aisiais metais. Deja, 1822 m. šis medinių namelių miestas buvo visiškai sunaikintas gaisro ir vėl atstatytas tik 1844 m. Nuo senų laikų Oulu miestas pagarsėjęs medienos ir lašišos resursų gausa, o šiandien gali didžiuotis ir įvairių mokslo sričių vystymusi, ypač IT ir gamtos mokslais.

Šiandien Oulu miestas dažnai vadinamas „didžiąja laboratorija“, kadangi būtent čia daugiausia ekspermentuojama su naujosiomis technologijomis. Oulu mieste gausu upių, ežerų, bei pati miesto geografinė padėtis yra prie Botnijos įlankos. Oulu - tankiausiai apgyvendintas miestas šiaurinėje Suomijos dalyje ir šeštasis pagal gyventojų skaičių šalyje (populiacija siekia beveik 200 tūkst.).

Kodėl verta čia apsilankyti? Oulu aktyvus ne tik įvairiose mokslo srityse, tačiau ir kultūros atžvilgiu miestas. Šiame mieste laisvalaikio sfera iš tiesų pasižymi gan plačiu pasirinkimu įvairaus amžiaus turistams su skirtingais poreikiais ir pomėgiais. Visą informaciją apie mieste vykstančius renginius, laiko praleidimo galimybes, galima gauti vietoje – turizmo informacijos punkte, miesto centre. Taip pat dėl kalbos barjerų nerimauti neverta – nors suomių kalba atrodo be galo sudėtinga, turistams liežuvio laužyti nereikia, kadangi dauguma kalba angliškai, be to, šios šalies gyventojai yra labai draugiški keliautojams ir paklausti visuomet stengsis kuo nuoširdžiausiai padėti.

Oulu miestas turi net septynias didžiausias kultūrines institucijas: miesto teatrą, miesto biblioteką, miesto meno muziejų, šiaurės Ostrobotnijos muziejų, Oulu simfoninį orkestrą, kultūros centrą Valve ir Mokslo centrą Tietomaa. Taip pat atvykus į šį miestą patartina apsilankyti viename didžiausių šalies Oulu miesto universitetų, kuris įspūdingas savo dydžiu, išorės (be galo gražiai sutvarkyta aplinka – universitetas turi net savo botanikos sodą) bei vidaus įrengimu (moderni biblioteka bei kompiuterių klasės, eksponuojamos įvairios menų parodos, nuolat veikia gyvūnų iškamšų muziejus).

Rugpjūčio mėnesį Oulu mieste gausu festivalių ir kitų renginių. Žymiausi jų – 21-23 dienomis didžiąsias miesto erdves okupuojantis „Įsivaizduojamos gitaros pasaulinis čempionatas“ (ang. Air Guitar World Championship), šiemet vykstantis jau 18-ąjį kartą, bei 21-25 dienomis - „Oulu muzikinių klipų festivalis“ (ang. Oulu Music Video Festival).

Pasibaigus vasarai ir artėjant tamsiajam žiemos periodui, festivaliai ir koncertai Oulu mieste nesibaigia. Spalio 2-6 dienomis mieste pasklinda airiška kultūra, perteikiama muzika, teatru, poezija, filmais, fotografijos paroda ir t.t. Be to, šaltais žiemos vakarais galima mėgautis leidžiant laiką šiltose kavinukėse, baruose, naktiniuose klubuose. Oulu miesto lankytojai, norėdami geriau pažinti šalies kultūrą, būtinai turi apsilankyti suomiškoje pirtyje bei paragauti alaus populiariame miesto bare.